Συνολικά 181 ογκολογικά φάρμακα ενέκρινε τα τελευταία τέσσερα χρόνια το υπουργείο Υγείας, μέσω της Επιτροπής Αξιολόγησης και Αποζημίωσης Φαρμάκων Ανθρώπινης Χρήσης (ΕΑΑΦΑΧ). Παράλληλα, από το 2020 έχει υποτετραπλασιαστεί ο χρόνος αξιολόγησης και, πλέον, η διαδικασία ολοκληρώνεται σε 30 ημέρες από τη στιγμή που η εταιρεία καταθέτει το φάκελο, έναντι των 120 ημερών το 2020.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε η Πρόεδρος της Επιτροπής Αξιολόγησης, Καθηγήτρια Φλώρα Μπακοπούλου, κατά τη διάρκεια της συνάντησης εργασίας για την Εθνική Στρατηγική σχετικά με τον καρκίνο που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ) την Πέμπτη το πρωί, από τα 181 νέα φάρμακα τα 87 είναι πρωτότυπα, τα 23 «ορφανά», τα 49 γενόσημα, τα 14 βιοομοειδη, τα 7 υβριδικά και ένα σταθερός συνδυασμός.

«Η πρόσβαση στη θεραπεία έχει βελτιωθεί σημαντικά. Γνωρίζουμε ότι θα εφαρμοστεί ο Ευρωπαϊκός Κανονισμός σε λιγότερο από έναν χρόνο, ο οποίος αναμένεται να βελτιώσει ακόμα περισσότερο την πρόσβαση των ασθενών στα καινοτόμα φάρμακα. Προτεραιότητα του Ευρωπαϊκού Κανονισμού είναι τα ογκολογικά φάρμακα. Τα τρία πρώτα χρόνια, θα αξιολογηθούν αποκλειστικά ογκολογικά προϊόντα, άρα το θέμα της θεραπείας του καρκίνου, σε πολύ μεγάλο βαθμό, λύνεται», ανέφερε η κυρία Μπακοπούλου.

Πληροφοριακό σύστημα για τον καρκίνο σε 12 νοσοκομεία

Οι εκπρόσωποι της ιατρικής, επιστημονικής και ακαδημαϊκής κοινότητας, των συλλόγων ασθενών και της φαρμακοβιομηχανίας βρέθηκαν για δεύτερη χρονιά στο ίδιο τραπέζι και συζήτησαν ανοιχτά και εποικοδομητικά για την πρόληψη, διαχείριση και αντιμετώπιση του καρκίνου.

Το Υπουργείο Υγείας προχωρά σειρά παρεμβάσεων. Συγκεκριμένα, ο Υπουργός Υγείας, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, ανακοίνωσε πως το Υπουργείο είναι ήδη σε φάση σύνταξης Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την καταπολέμηση του καρκίνου.

Το σχέδιο αυτό, όπως είπε, στηρίζεται σε τέσσερις βασικούς πυλώνες – πρόληψη, έγκαιρη ανίχνευση, διάγνωση και θεραπεία, και ποιότητα ζωής ασθενών και επιβιωσάντων. Αναφερόμενος στα επόμενα βήματα, προανήγγειλε την εγκατάσταση πληροφοριακού ογκολογικού συστήματος σε 12 επιλεγμένα νοσοκομεία, ένα μεγάλο πρόγραμμα που θα υλοποιηθεί με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, και το οποίο σε συνδυασμό με το Μητρώο θα αλλάξει τελείως τον τρόπο με τον οποίο παρακολουθείται η πορεία των ογκολογικών ασθενών. Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά από πολλές αναβολές ο κ. Γεωργιάδης υπέγραψε την απόφαση δημιουργίας του Εθνικού Μητρώου Νεοπλασιών.

Ο Πρόεδρος του ΣΦΕΕ, κ. Ολύμπιος Παπαδημητρίου, επεσήμανε ότι το Ευρωπαϊκό Σχέδιο για τον Καρκίνο (EU beating Cancer Plan) είναι μια ευκαιρία που δεν θα πρέπει η χώρα να την αφήσει να πάει χαμένη. Επανέλαβε, τη δέσμευση των μελών του Συνδέσμου να συνεχίσουν να επενδύουν στην έρευνα και την ανάπτυξη (R&D) καινοτόμων θεραπειών και τρόπων για να νικηθεί ο καρκίνος, με στόχο όλοι οι ασθενείς να έχουν γρήγορη και ισότιμη πρόσβαση στις καινοτόμες θεραπείες.

Στη συζήτηση που συντόνισε ο δημοσιογράφος Βασίλης Χιώτης συμμετείχαν οι κκ: Καθηγητής Γεράσιμος Σιάσος, Πρύτανης ΕΚΠΑ, Στέλιος Κυμπουρόπουλος, Ευρωβουλευτής Νέα Δημοκρατία, Νάντια Γκογκοζώτου, Πρόεδρος Επιτροπής Διαπραγμάτευσης Τιμών Υπουργείου Υγείας, Ελισσάβετ Γρουζή, Πρόεδρος Ελληνικής Αιματολογικής Εταιρείας, Νίκος Δέδες, Γενικός Γραμματέας Ένωσης Ασθενών Ελλάδας, Λευτέρης Ζέρβας, Ταμίας Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Γιώργος Καπετανάκης, Πρόεδρος Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου, Ελένη Κουρέα, Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Παθολογικής Ανατομικής, Φλώρα Μπακοπούλου, Πρόεδρος Επιτροπής Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας (ΗΤΑ), Δημήτρης Μπούμπας, Πρόεδρος Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ), Βασίλης Οικονόμου, Πρόεδρος Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων, Σοφία Πολυχρονοπούλου, Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Παιδιατρικής Ογκολογίας-Αιματολογίας, Ζένια Σαριδάκη, Πρόεδρος Εταιρείας Ογκολόγων-Παθολόγων Ελλάδος, Κυριάκος Σουλιώτης, Καθηγητής Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Αμάντα Ψυρρή, Διευθύντρια Παθολογικής Κλινικής και Ογκολογικής Μονάδας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αττικό.