Το νέο έργο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), σε συνεργασία με την Ελληνική Κυβέρνηση, έρχεται να αναβαθμίσει τις υπηρεσίες υγείας στη χώρα μας και να καταστήσει σταδιακά την Ελλάδα χώρα πρότυπο στην ποιότητα παροχής υπηρεσιών υγείας στην Ευρωπαϊκή Περιφέρεια του ΠΟΥ. Πρόκειται για το έργο «Ανάπτυξη και Εφαρμογή Πλαισίου Μέτρησης & Αξιολόγησης της Ποιότητας της Φροντίδας Υγείας και των υπηρεσιών που παρέχονται από Φορείς Παροχής Υπηρεσιών Υγείας στην Ελλάδα» (HEALTH-IQ), το οποίο ξεκινά να υλοποιείται στην χώρα μας, με στόχο να βελτιώσει την αποδοτικότητα και την αποτελεσματικότητα του Εθνικού Συστήματος Υγείας, αλλά και την ικανοποίηση των ασθενών.

Μέσω του HEALTH-IQ, θα εφαρμοστεί πιλοτικά στη χώρα μας ένα πλαίσιο μέτρησης και αξιολόγησης της ποιότητας της παρεχόμενης φροντίδας υγείας, με επίκεντρο τον ασθενή και σκοπό τη
μεγιστοποίηση της αξίας της φροντίδας υγείας, μέσω εξορθολογισμού δαπανών και διασφάλισης ισότιμης πρόσβασης για όλους ανεξαιρέτως στις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας. Στη συνέχεια, η νέα εργαλειοθήκη προτύπων ποιότητας που θα δημιουργηθεί στα πλαίσια του HEALTH-IQ, θα διαχυθεί σε όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Περιφέρειας του ΠΟΥ, τα οποία αντιμετωπίζουν ανάλογες προκλήσεις με την Ελλάδα.

Η επίσημη έναρξη του HEALTH-IQ θα γίνει την Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου, σε ειδική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, παρουσία της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας, με επικεφαλής τον Υπουργό Υγείας, κ. Άδωνι Γεωργιάδη, του Δρ. Χανς Κλούγκε, Περιφερειακού Διευθυντή του ΠΟΥ για την Ευρώπη, καθώς και υψηλόβαθμων στελεχών του Οργανισμού, καθώς και σημαντικές προσωπικότητες από το χώρο της υγείας στην Ελλάδα.

Η ανάγκη για νέα πρότυπα στον τομέα της υγείας

Η πανδημία της νόσου COVID – 19 και άλλες καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, καθώς και η επακόλουθη κρίση υγείας, ανέδειξαν επιτακτικά το αίτημα για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας και της ετοιμότητας των εθνικών συστημάτων υγείας παγκοσμίως. Ζητήματα όπως ο κατακερματισμός και η έλλειψη συντονισμού των υπηρεσιών υγείας, η μη συνεχιζόμενη φροντίδα , η υποχρησιμοποίηση των υπηρεσιών, οι ελλείψεις σε πόρους, ιδιαίτερα σε ανθρώπινο δυναμικό, καθώς και η μειωμένη ασφάλεια των ασθενών αναδείχθηκαν ως κρίσιμα υπό τις επείγουσες συνθήκες που αντιμετώπισαν τα Εθνικά Συστήματα Υγείας.

Ειδικότερα, στην Ελλάδα διαπιστώθηκε έλλειψη αξιόπιστων προτύπων ποιότητας, δηλαδή, διαδικασιών και μετρήσεων ποιοτικής απόδοσης, όσον αφορά στη φροντίδα των ασθενών και την
παροχή περίθαλψης. Η απουσία τέτοιων εργαλείων αποτελεί τροχοπέδη στη λήψη αποτελεσματικών μέτρων για τη βελτίωση της υγείας στη χώρα, αλλά και για τη διασφάλιση ισότιμης πρόσβασης σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας για όλους.

Ως απάντηση στις παραπάνω ελλείψεις και με στόχο να δημιουργήσουν ένα ανθεκτικό σύστημα υγείας, ο ΠΟΥ/Ευρώπης σε συνεργασία με την Ελληνική Κυβέρνηση, εμπνεύστηκαν και υλοποιούν το πρόγραμμα HEALTH-IQ.

Η Ελλάδα «στρατηγείο» του ΠΟΥ

Το HEALTH-IQ είναι ένα «έξυπνο» πρόγραμμα που αφορά όλους τους πολίτες, μέσω του οποίου η Ελλάδα γίνεται το «στρατηγείο» του ΠΟΥ. Στόχος είναι ο επανασχεδιασμός των υπηρεσιών υγείας, ώστε η ποιότητα της φροντίδας και η ασφάλεια των ασθενών να βρίσκονται στο επίκεντρο, αλλάζοντας την καθημερινότητα εκατομμυρίων ανθρώπων.

Το HEALTH-IQ θα υλοποιηθεί από τον ΠΟΥ/Ευρώπης, μέσω του Γραφείου Αθήνας για την Ποιότητα της Φροντίδας και την Ασφάλεια των Ασθενών. Το Γραφείο ιδρύθηκε το 2021 με σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας της παρεχόμενης φροντίδας υγείας και την ασφάλεια των ασθενών, με βάση και τους στόχους που έχουν τεθεί στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Εργασίας 2020-2025 «Ενωμένη Δράση για Καλύτερη Υγεία στην Ευρώπη».

«Στο επίκεντρο αυτού του έργου βρίσκεται η ποιότητα. Θα δημιουργήσουμε δείκτες για την αξιολόγηση των υπηρεσιών υγείας, που θα οδηγήσουν σε ποιοτικότερες υπηρεσίες υγείας για τον
ελληνικό πληθυσμό», δήλωσε ο Δρ Ζοάο Μπρέντα, επικεφαλής του Γραφείου του ΠΟΥ στην Αθήνα για την Ποιότητα της Φροντίδας και την Ασφάλεια των Ασθενών. To HEALTH-IQ θα αφορά όλες τις υπηρεσίες υγείας στην Ελλάδα, από την πρόληψη έως και τη μακροχρόνια φροντίδα υγείας, από την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας έως και τη νοσοκομειακή περίθαλψη. Επιπλέον, το πρόγραμμα θα αναδείξει την Ελλάδα σε χώρα-πρότυπο στην ποιότητα παροχής υπηρεσιών υγείας στην Ευρωπαϊκή Περιφέρεια του ΠΟΥ, μέσα από την αξιοποίηση της νέας εργαλειοθήκης προτύπων ποιότητας για τα συστήματα υγείας.

Οι πυλώνες του HEALTH-IQ

Το HEALTH-IQ αποτελείται από τρία Θεματικά Πακέτα Εργασίας. Το πρώτο πακέτο αφορά στο Πλαίσιο για την Ποιότητα και Ενδυνάμωση των Ικανοτήτων και Δυνατοτήτων του Προσωπικού στον Τομέα της Υγείας, το δεύτερο στην Πλατφόρμα Πληροφορικής για την Ποιότητα της Φροντίδας και το τρίτο στην Πιλοτική Εφαρμογή.

Το HEALTH IQ αναμένεται να εισαγάγει πρότυπες διαδικασίες για την αυτοματοποίηση της διασφάλισης της ποιότητας στη φροντίδα υγείας, να διευκολύνει τα διοικητικά στελέχη των φορέων
παροχής υπηρεσιών υγείας στη λήψη αποτελεσματικών και άμεσων αποφάσεων που να βασίζονται σε πλήρως μετρήσιμα και αξιολογήσιμα δεδομένα, να βελτιώσει την αποδοτικότητα και την αποτελεσματικότητα των Εθνικών Συστημάτων Υγείας και, τέλος, να βελτιώσει το βαθμό ικανοποίησης ασθενών και λοιπών ενδιαφερόμενων στους οποίους θα παρέχονται ποιοτικές υπηρεσίες υγείας. Το νέο αυτό πρόγραμμα, το οποίο έχει ξεκινήσει να υλοποιείται στην χώρα μας και θα διαρκέσει έως το 2025, αναμένεται να αναβαθμίσει το σύστημα υγείας μέσω μιας ασφαλούς, επιστημονικά τεκμηριωμένης, ανθρωποκεντρικής και βιώσιμης παροχής υγειονομικής φροντίδας, χωρίς να αφήνει κανέναν πίσω.