Το 1974 ο 23χρονος Adefris Debalke από την Αιθιοπία περνούσε γεμάτος αγωνία αλλά και με δίψα για μάθηση την πύλη του στρατοπέδου Σκαμαραγκά στην Αττική. Στο πλαίσιο διακρατικής συμφωνίας που είχε υπογράψει η χώρα του με την Ελλάδα ο νεαρός στρατιωτικός – υπηρετούσε στην αεροπορία- βρέθηκε για πρώτη φορά στη ζωή του εκτός Αιθιοπίας αποφασισμένος να κατακτήσει έναν υψηλό στόχο: να σπουδάσει Ιατρική και να επιστρέψει στην Αντίς Αμπέμπα να μεταλαμπαδεύσει τη γνώση του. Το όνειρό του έγινε πραγματικότητα και από το 1984 ο γιατρός βρίσκεται στην Αιθιοπία υπηρετώντας την Ιατρική από διάφορες θέσεις.

Οι αναμνήσεις από την δεκαετία των σπουδών και της ειδικότητας στην Ελλάδα ξύπνησαν με τον πιο ζωντανό τρόπο για τον 73χρονο σήμερα Δρ Debalke, όταν συνάντησε στην Αντίς Αμπέμπα τα μέλη ελληνικής ιατρικής αποστολής που διοργάνωσαν το Παγκόσμιο Ιπποκράτειο Δίκτυο Γιατρών και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, υπό την αιγίδα των Ιατρικών Σχολών Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Θεσσαλίας, για την προώθηση επιστημονικών συνεργασιών και του ιατρικού τουρισμού.

O Adrefis Debalke, Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Αντίς Αμπέμπα

Το ygeiamou.gr συνομίλησε με τον Δρα Debalke, στο περιθώριο της σχετικής ημερίδας που πραγματοποιήθηκε χθες στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Αντίς Αμπέμπα.

«Μόνο με αγάπη και ωραίες αναμνήσεις έχω συνδέσει την Ελλάδα. Ήταν πολύ όμορφα τα χρόνια που σπούδασα κι έκανα ειδικότητα. Με αγκάλιασαν οι συμφοιτητές μου και μετά στα νοσοκομεία οι συνάδελφοί μου» λέει μιλώντας στο ygeiamou.gr, μην κρύβοντας τη συγκίνησή του επειδή μιλάει και πάλι την ελληνική γλώσσα – επαναλαμβάνει με συστολή ότι δεν θυμάται καλά τη γλώσσα, και ζητάει συγγνώμη για τυχόν λάθη του, τα οποία όπως αποδεικνύεται στη διάρκεια της συνομιλίας μας είναι ελάχιστα.

Αρχικά έμεινε στο στρατόπεδο Σκαραμαγκά για να μάθει τη γλώσσα, και στη συνέχεια τοποθετήθηκε στη Στρατιωτική Ιατρική Σχολή Θεσσαλονίκης. «Είχα πολλή μελέτη, αλλά θυμάμαι και πόσο με βοηθούσαν όταν το χρειαζόμουν. Είμαστε αρκετοί από την Αιθιοπία και μετά από άλλες χώρες της Αφρικής, που εκπαιδευτήκαμε στα ελληνικά πανεπιστήμια και νοσοκομεία» λέει.

Μετά τη Θεσσαλονίκη, βρέθηκε στο νοσοκομείο Αιγαίου και στα νοσοκομεία Λαϊκό και Ευαγγελισμός στην Αθήνα για να ειδικευτεί στην Ωτορινολαρυγγολογία (ΩΡΛ).

«Έκανα την ειδικότητα κοντά σε πολύ καλούς γιατρούς. Δεν θα ξεχάσω τους διευθυντές μου κκ Παπασπύρου και Βασιλακόπουλο. Και δεν θα ξεχάσω και τους ασθενείς που όλο ήθελαν να μας προσφέρουν κάτι, χρήματα ή δώρα. Θυμάμαι μια φορά που επέμενε μια γιαγιά να μου δώσει χρήματα και εγώ της έλεγα πως δεν χρειάζεται κι εκείνη να μου τα βάζει στην τσέπη. Και τότε μπήκε στη μέση μια συνάδελφος και μου είπε Αντεφρις, πάρε τα χρήματα γιατί νομίζει πως δεν ενδιαφέρεσαι και πως δεν θα τη βοηθήσεις, πως την θεωρείς χαμένη υπόθεση» θυμάται.

Ο Adrefis Debalke, Καθηγητής Χειρουργικής και Ουρολογίας, Πρόεδρος της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου της Αντίς Αμπέμπα (αριστερά) με τον Δρ Debalke (δεξιά)

Όταν ολοκλήρωσε την ΩΡΛ ειδικότητα, επέστρεψε στην Αιθιοπία όπως όριζε η στρατιωτική υποτροφία που είχε λάβει από την αεροπορία: «Έπρεπε να εκπαιδεύσω άλλους γιατρούς στο νοσοκομείο της Αντίς Αμπέμπα για κάποια χρόνια. Το ίδιο κάναμε όλοι οι γιατροί που επιστρέφαμε από την Ελλάδα. Έτσι είχαμε πια σταδιακά κι εμείς δικούς μας γιατρούς».

Στη συνέχεια εργάστηκε σε ιδιωτική κλινική παράλληλα με το δημόσιο νοσοκομείο, όπως είχε το δικαίωμα. Κάτι που ισχύει και σήμερα στην Αιθιοπία, με τους γιατρούς να διατηρούν θέσεις και σε δημόσια και σε ιδιωτικά νοσοκομεία. «Για 13 χρόνια λειτούργησα και τη δική μου ιδιωτική κλινική. Τώρα αρχίζω να αποσύρομαι σιγά σιγά, εργάζομαι λίγες ώρες» λέει.

Βλέπει με περηφάνια τους νέους που σπουδάζουν Ιατρική στην Αιθιοπία και την εξέλιξη που έχει καταγράφει πια έπειτα από τόσες δεκαετίες στο πεδίο αυτό στη χώρα του. Στην Ελλάδα βρέθηκε δυο φορές στο πλαίσιο επιστημονικών συνεδρίων, με την τελευταία να είναι το 2009. «Χαίρομαι πολύ που βλέπω πάλι Έλληνες γιατρούς και μάλιστα στη χώρα μου» λέει στο ygeiamou.gr και σπεύδει να αναζητήσει συναδέλφους του από την Ελλάδα. «Χρωστάμε στους Έλληνες γιατρούς, αγαπάμε όλους τους Έλληνες» λέει φεύγοντας.

O καθηγητής Beyene με τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας, Γιώργο Πατούλη

Κέντρο Προγεννητικού Ελέγχου

Από τον περασμένο Σεπτέμβριο  στο δημόσιο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Αντίς Αμπέμπα λειτουργεί το πρώτο και μοναδικό στην Αιθιοπία Κέντρο Προγεννητικού Ελέγχου με την υποστήριξη και της ελληνικής κυβέρνησης. Το Κέντρο, μια αναντίρρητη επιστημονική προτεραιότητα για την αφρικανική χώρα, δημιουργήθηκε χάρη στη συμβολή του Ιδρύματος Fetal Medicine Foundation που ίδρυσε στο Λονδίνο ο Κύπριος γιατρός, κ. Κύπρος Νικολαΐδης, ο επιστήμονας που έχει ταυτιστεί με τον προγεννητικό έλεγχο χάρη στην εξέταση της αυχενικής διαφάνειας που ανακάλυψε.

«Η Αιθιοπία είναι χώρα υψηλής προτεραιότητας για την Ελλάδα, με έμφαση από πλευράς μας στο πεδίο της υγείας. Για αυτό πήραμε την πρωτοβουλία να προτείνουμε στους Αιθίοπες φίλους μας να εστιάσουν στον προγεννητικό έλεγχο. Συνεργάστηκαν με το ίδρυμα του κ. Νικολαιδη το οποίο τους στήριξε στον εξοπλισμό και την εκπαίδευση των γιατρών. Σε ο,τι αφορά την Ελλάδα έχει υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του κ. Δένδια και της προηγούμενης υπουργού Υγείας  κυρίας Ντατεσε. Ο προγεννητικός έλεγχος είναι δωρεάν για όλες τις γυναίκες της Αιθιοπίας και ο στόχος είναι να λειτουργήσουν και άλλα κέντρα στη χώρα» ανέφερε κατά την επίσκεψη της ελληνικής ιατρικής αποστολής στο Κέντρο Προγεννητικού Ελέγχου η πρέσβειρα της Ελλάδας στην Αιθιοπία, κυρία Αννα Φαρρού.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, κ. Γιώργος Πατούλης επισήμανε τους δεσμούς Ελλάδας και Αιθιοπίας στο ιατρικό πεδίο. «Η χώρα μας και οι Έλληνες γιατροί είναι πάντα πρόθυμοι να προσφέρουν βοήθεια και τεχνογνωσία σε όσους έχουν ανάγκη. Πρόθεσή μας είναι να διατηρήσουμε και να ενισχύσουμε τις σχέσεις των ιατρων Ελλάδας και Αιθιοπίας και να συμβαλλουμε στη μεταλαμπάδευση της γνώσης» ανέφερε ο κ. Πατούλης.