Την απουσία του κράτους πρόνοιας θίγει για ακόμη μια φορά ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), Μιχάλης Γιαννάκος, παρουσιάζοντας την πρωτοφανή ιστορία μιας 24χρονης εκδιδόμενης γυναίκας που ως έφηβη εγκαταλείφθηκε σε δημόσιο νοσηλευτικό ίδρυμα 12 χρόνια πριν.

Το φαινόμενο φιλοξενίας παιδιών επί μήνες στα δημόσια παιδιατρικά νοσοκομεία, κατόπιν εισαγγελικής εντολής, δεν είναι νέο, αλλά μετρά αρκετά χρόνια, όπως αποδεικνύεται από την ιστορία που μοιράστηκε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.

Πέφτοντας θύμα κακοποίησης, η 24χρονη εγκαταλείφθηκε στο νοσοκομείο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» και, σύμφωνα με όσα εξιστορεί ο κ. Γιαννάκος, φιλοξενήθηκε περισσότερο από έξι μήνες στο νοσοκομείο, όχι για λόγους υγείας αλλά συνεπεία των ανύπαρκτων προνοιακών δομών. «Θέση φιλοξενίας σε δημόσια προνοιακή μονάδα δεν υπήρχε. Οι Μ.Κ.Ο δεν ενδιαφέρθηκαν. Βλέπετε τότε όπως και τώρα ασχολούνται μόνο με τα κακοποιημένα παιδιά που απασχολούν τη δημοσιότητα για λόγους διαφήμισης και εισροής δωρεών», σημειώνει.

Αν και δεν είχε τραβήξει ποτέ τα φώτα της δημοσιότητας, επισημαίνει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, δεν συνέβη το ίδιο με τους εργαζόμενους στο νοσοκομείο, που την έβλεπαν να φεύγει συνεχώς, ντυμένη με ρούχα που τους προκαλούσαν εντύπωση· παρέπεμπαν στα μέρη που πήγαινε η μικρή, πιάτσες που σύχναζαν πόρνες, τοξικομανείς και παραβατικά άτομα.

Σύμφωνα με τον κ. Γιαννακό, οι εργαζόμενοι ζητούσαν επανειλημμένως να μεταφερθεί επιτακτικά σε προνοιακή δομή, όμως «η αστυνομία τη μάζευε συνεχώς και την έφερνε πίσω στο ‘Αγλαΐα Κυριακού», σημειώνει ο κ. Γιαννακός, προσθέτοντας ότι «αυτό γινόνταν συνέχεια, επί μήνες».

Φτάνοντας στο σήμερα και το επεισόδιο ζωής σε επανάληψη, ο κ. Γιαννάκος αναφέρει:

«Το περασμένο φθινόπωρο και 12 χρόνια μετά τη δική του φιλοξενία, μεταφέρθηκαν στο ίδιο νοσοκομείο – με εισαγγελική εντολή – τα τρία παιδιά της 24χρονης πλέον κοπέλας. Είχαν εγκαταλειφθεί, όπως και η μητέρα τους και είχαν υποστεί κακοποίηση στο οικογενειακό τους περιβάλλον».

Όπως εκείνη, έτσι και τα τρία της παιδιά φιλοξενήθηκαν για μακρό διάστημα στο Παίδων «Παναγιώτη και Αγλαΐας Κυριακού», χωρίς να ξεφύγουν από τον δρόμο της μητέρας τους. Πρόκειται για μια ακόμα ιστορία που αποκαλύπτει τις συνέπειες της απουσίας του κράτους – Πρόνοιας και που υπενθυμίζει, κατά τα λόγια του κ. Γιαννάκου, ότι «κακώς αναρωτιόμαστε για τα όσα συμβαίνουν γύρω μας».

 

Ειδήσεις σήμερα:

Clawback: Στρατηγική σε 3 άξονες για τη μείωσή του θέτει σε εφαρμογή ο Άδωνις Γεωργιάδης

Ιλαρά: Είστε 50ρης και δεν ξέρετε εάν πρέπει να εμβολιαστείτε; Όλες οι απαντήσεις