Με δεδομένη την επιδημική έξαρση ιλαράς σε ευρωπαϊκές χώρες, καθώς και την παρουσία κρουσμάτων στη χώρα μας, μετά από τρία χρόνια χωρίς περιστατικά, η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, εξέδωσε εγκύκλιο με αναλυτικές οδηγίες εμβολιασμού, όπως προκύπτουν από τις συστάσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

«Το Δεκέμβριο του 2023, το Ευρωπαϊκό τμήμα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με την ανησυχητική αύξηση κρουσμάτων ιλαράς σε χώρες του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΠΟΥ, ακόμη και σε αυτές που είχαν δηλώσει εξάλειψη της ιλαράς ως ενδημικής νόσου. Συγκεκριμένα, κατά τη χρονική περίοδο Ιανουαρίου Οκτωβρίου 2023 αναφέρθηκαν περισσότερα από 30.000 κρούσματα ιλαράς σε 40 από τα 53 κράτη μέλη, εκ των οποίων 2 στα 5 ήταν παιδιά ηλικίας 1-4 ετών και 1 στα 5 ενήλικες 20 ετών και μεγαλύτεροι. Την ίδια χρονική περίοδο καταγράφηκαν περίπου 21.000 νοσηλείες και 5 θάνατοι», αναφέρεται στην εγκύκλιο.

Η κυρία Αγαπηδάκη υπενθυμίζει ότι η τελευταία επιδημία ιλαράς σημειώθηκε στη χώρα μας την περίοδο 2017-2018 με περισσότερα από 3200 κρούσματα και 4 θανάτους. «Στις αρχές Φεβρουαρίου 2024, δηλώθηκαν στον ΕΟΔΥ τα πρώτα επιβεβαιωμένα κρούσματα ιλαράς στη χώρα μας ενώ με βάση τα έως τώρα δεδομένα των συστημάτων επιτήρησης δεν υπάρχει προς το παρόν έξαρση κρουσμάτων ιλαράς», σημειώνεται στην εγκύκλιο.

Με βάση τα παραπάνω και σύμφωνα με το Πρακτικό της 3ης Συνεδρίασης της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, το  Υπουργείο Υγείας ενημερώνει τους πολίτες για τα εξής:

Με αφορμή την έξαρση κρουσμάτων της ιλαράς σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες καθώς και την εμφάνιση κρουσμάτων ιλαράς στη χώρα μας, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συστήνει τον άμεσο εμβολιασμό με το εμβόλιο ιλαράς-ερυθράς-παρωτίτιδας (εμβόλιo MMR) των παιδιών, των εφήβων και των ενηλίκων που δεν έχουν εμβολιαστεί με τις απαραίτητες δόσεις.

Πώς εμβολιάζονται τα παιδιά

Ειδικότερα, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα εμβολιασμών παιδιών και εφήβων συστήνονται 2 δόσεις του εμβολίου MMR, με τη 2η δόση να χορηγείται σε ηλικία 24– 36 μηνών (μπορεί όμως να χορηγηθεί και νωρίτερα, αρκεί να έχουν περάσει 4 εβδομάδες μετά την πρώτη δόση). Και οι δύο δόσεις πρέπει να χορηγούνται μετά το 12ο μήνα ζωής. Παιδιά και έφηβοι που δεν έχουν εμβολιασθεί με τη 2η δόση πρέπει να αναπληρώσουν το ταχύτερο δυνατόν.

Σε περιόδους επιδημίας μπορεί να γίνεται εμβολιασμός με MMR από την ηλικία των 6 μηνών. Στην περίπτωση αυτή, θα πρέπει να επανεμβολιάζονται με 2 δόσεις MMR μετά την ηλικία των 12 μηνών σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα. Βρέφη ηλικίας 6 έως 11 μηνών που πρόκειται να επισκεφτούν χώρες στις οποίες ενδημούν η ιλαρά, η παρωτίτιδα και η ερυθρά συστήνεται να εμβολιαστούν με μια δόση του εμβολίου MMR πριν την αναχώρησή τους.

Εμβολιασμός ενηλίκων

Αναφορικά με τους ενήλικες, τονίζεται ότι σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα εμβολιασμών ενηλίκων, τα άτομα που γεννήθηκαν πριν το 1970 θεωρούνται άνοσα. Όσοι έχουν γεννηθεί μετά το 1970, θα πρέπει να έχουν εμβολιασθεί με δύο δόσεις MMR, με μεσοδιάστημα τουλάχιστον 4 εβδομάδων μεταξύ των δόσεων.

Σε περίπτωση που δεν υπάρχει ιστορικό νόσησης ή το ιστορικό εμβολιασμού είναι άγνωστο, το άτομο θεωρείται μη εμβολιασμένο και συστήνεται η χορήγηση δύο δόσεων εμβολίου με ελάχιστο μεσοδιάστημα 4 εβδομάδων. Ομάδες πληθυσμού σε ιδιαίτερα αυξημένο κίνδυνο για νόσηση από ιλαρά είναι οι παρακάτω:

o Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας.
o Εκπαιδευτικοί.
o Φοιτητές, σπουδαστές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
o Ενήλικες που πρόκειται να ταξιδέψουν στο εξωτερικό.
o Μέλη οικογενείας ατόμων με ανοσοκαταστολή.
o Ασθενείς με HIV λοίμωξη (ο εμβολιασμός συστήνεται όταν ο αριθμός
των CD4 ≥200/μL).