«Συναγερμός» έχει σημάνει στις υγειονομικές αρχές της Ευρώπης, εξαιτίας της έξαρσης των κρουσμάτων ιλαράς, με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να κρούει τον «κώδωνα» του κινδύνου, υπενθυμίζοντας την αναγκαιότητα του εμβολιασμού για την θωράκιση του πληθυσμού.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε μιλώντας στο Creta24, ο Καθηγητής Κλινικής Ιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και επικεφαλής του ιολογικού εργαστηρίου, Γιώργος Σουρβίνος, τρία κρούσματα έχουν εντοπιστεί στην Κρήτη, σε ενήλικες.

Έκανε λόγο για μεμονωμένες περιπτώσεις, τονίζοντας όμως την ανάγκη του εμβολιασμού, για να αποφευχθεί το σενάριο της έξαρσης στο νησί αλλά και στη χώρα συνολικά, όπως συμβαίνει ήδη σε πολλές χώρες της Ευρώπης.

Πληροφορίες του Creta24, αναφέρουν πως τα κρούσματα έχουν εντοπιστεί σε δομή των Χανίων.

Τα 6 μέτρα του ΕΟΔΥ

Με απόφαση του υπουργείου Υγείας και πρωτοβουλία του επικεφαλής του ΕΟΔΥ συγκροτήθηκε ομάδα εργασίας, για την ενίσχυση της εμβολιαστικής κάλυψης και την αντιμετώπιση πιθανών κρουσμάτων ιλαράς.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, στην παρούσα φάση «δεν υφίσταται λόγος ιδιαίτερης ανησυχίας», όμως, επισημαίνει η ίδια ανακοίνωση, «οι αρμόδιες αρχές οφείλουν να βρίσκονται σε εγρήγορση και ο πληθυσμός της χώρας μας να είναι ενήμερος και να ακολουθήσει τις συστάσεις των αρμοδίων αρχών».

Η σύσταση της ομάδας εργασίας κρίθηκε σκόπιμη λόγω των αναφορών για έξαρση κρουσμάτων ιλαράς στη Ρουμανία- έχουν δηλωθεί περισσότερα από 3.000- στη Γαλλία, τη Βρετανία και την Αυστρία.

Στην Ελλάδα, η τελευταία επιδημική έξαρση ιλαράς σημειώθηκε το 2017-2018, όταν καταγράφηκαν περισσότερα από 3.200 κρούσματα. Το 2022 και το 2023 δεν αναφέρθηκε κανένα κρούσμα, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ.

Με βάση τα διεθνή επιδημιολογικά δεδομένα και την υψηλή μεταδοτικότητα του νοσήματος η πιθανότητα εμφάνισης κρουσμάτων κρίνεται υψηλή, επισημαίνει ο ΕΟΔΥ. Παρόλα αυτά, σύμφωνα με τα αποτελέσματα οροεπιδημιολογικής μελέτης αποτύπωσης της ανοσίας έναντι της ιλαράς το διάστημα 2020-2021, η ανοσία του ελληνικού πληθυσμού κρίνεται «ικανοποιητική». Το 89,8% των συμμετεχόντων στη μελέτη είχαν αντισώματα έναντι της ιλαράς, είτε επειδή είχαν νοσήσει στο παρελθόν, είτε μέσω εμβολιασμού.