Δύο «ταυτοτικές διαδικασίες» του ΚΕΘΕΑ όπως χαρακτηρίζονται από τον Σύλλογο Εργαζομένων η σύγκληση της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού και η τελετή αποφοίτησης των μελών που ολοκλήρωσαν τη θεραπεία τους, προκαλούν ανατάραξη στη λειτουργία του Κέντρου, το οποίο βρίσκεται ούτως ή άλλως στο επίκεντρο τις τελευταίες εβδομάδες με αφορμή το σχέδιο νόμου που έχει κατατεθεί και το οποίο προβλέπει την συγκέντρωση όλων των υπηρεσιών σε έναν οργανισμό υπό την επωνυμία «Εθνικός Οργανισμός Πρόληψης και Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων».

«Ο διορισμένος πρόεδρος του ΚΕΘΕΑ και το Διοικητικό του Συμβούλιο αρνήθηκαν με κατηγορηματικό τρόπο την πραγματοποίηση δυο ταυτοτικών διαδικασιών του ΚΕΘΕΑ προκειμένου να μην δυσαρεστήσουν την κυβέρνηση που τους διόρισε. Αρνήθηκαν τη σύγκληση της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού, η οποία ζητήθηκε εγγράφως από περισσότερα από τα μισά μέλη της, με την αιτιολογία πως το σώμα της Γενικής Συνέλευσης είναι ανώριμο να ασκήσει τις αρμοδιότητες που του έχει ορίσει ο νόμος και επιβεβαιώσει η ολομέλεια του ΣτΕ, ως του ανώτατου αποφασιστικού οργάνου για θεραπευτικά και επιστημονικά ζητήματα και τη χάραξη της στρατηγικής του οργανισμού. Σύμφωνα με τον κ. Λιάπη «…αυτά τα 4 χρόνια δεν αποκτήσαμε την απαραίτητη ωριμότητα ώστε να μην μεταβληθεί η ΓΣ σε πεδίο αντιπαραθέσεων και έκφρασης θυμού-δυσαρέσκειας» αναφέρει ο Σύλλογος Εργαζομένων σε ανακοίνωσή του.

Καταγγέλλουν επίσης πως η διοίκηση αρνήθηκε την πραγματοποίηση της τελετής αποφοίτησης που παραδοσιακά πραγματοποιεί το ΚΕΘΕΑ για να τιμήσει τα μέλη του που έφτασαν στο τέλος μιας επίπονης θεραπευτικής διαδικασίας, με την αιτιολογία ότι «η τελετή θα αποτελέσει ευκαιρία να εκφραστεί η δυσαρέσκεια των εξυπηρετούμενων απέναντι στην κυβερνητική πρόθεση να καταργήσει τον Οργανισμό στον οποίον θεραπεύτηκαν».

Οι εργαζόμενοι στο ΚΕΘΕΑ ζητούν την εφαρμογή του νόμου και της απόφασης του ΣτΕ με τη σύγκληση της Γενικής Συνέλευση του ΚΕΘΕΑ. «Απαιτούμε επίσης τον σεβασμό στην ιστορία του Οργανισμού και στην πορεία των μελών που ολοκλήρωσαν τη θεραπεία τους με την πραγματοποίηση της τελετής για τις αποφοιτήσεις των μελών. Καλούμε τους πολίτες της Αθήνας να αντισταθούν στη διάλυση των δομών ψυχικής υγείας και απεξάρτησης συμμετέχοντας μαζικά στη συναυλία διαμαρτυρίας την Κυριακή 14 Ιανουαρίου στις 13:00 στο Θησείο» καταλήγουν.