Μάχη με τον χρόνο για τον εμβολιασμό των ευπαθών και των ηλικιωμένων στη χώρα μας δίνει το υπουργείο Υγείας, καθώς τα επιδημικά κύματα του κορωνοϊού και της γρίπης βρίσκονται σε  δυναμική ανοδική πορεία. Το αποτύπωμά τους είναι έντονο, με σαρωτική κυκλοφορία ιών, μεγάλο αριθμό μολύνσεων, σοβαρές νοσήσεις και νοσηλείες στις ομάδες των ηλικιωμένων και των ευάλωτων ατόμων.

Τα «δώρα» της επιστήμης, όπως είχε χαρακτηρίσει τα εμβόλια ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, παρότι προσφέρθηκαν εγκαίρως και δωρεάν στους πολίτες, δεν αξιοποιήθηκαν. Η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού την εφετινή περίοδο του κορωνοϊού  δεν είναι υψηλή, γεγονός που φαίνεται στους «σκληρούς» επιδημιολογικούς δείκτες, όπως ονομάζονται οι διασωληνώσεις και θάνατοι από λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος. Μόλις 200.000 άτομα ηλικίας άνω των 65 χρόνων έχουν εμβολιαστεί για τη λοίμωξη covid, αποτελώντας το 20% του συνολικού πληθυσμού που πρέπει να εμβολιαστεί. Ενώ και στο «μέτωπο» του αντιγριπικού εμβολιασμού η εικόνα δεν είναι πολύ καλή, καθώς περίπου το 40% των ατόμων ηλικίας άνω των 60 χρόνων δεν έχει θωρακιστεί έναντι της γρίπης και των σοβαρών επιπλοκών της.

Έκκληση για εμβολιασμό έναντι του κορωνοϊού θα γίνει – και πάλι- στους πολίτες από το υπουργείο Υγείας σήμερα, στη διάρκεια έκτακτης συνέντευξης τύπου, που πραγματοποιείται πέντε μόλις ημέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του νέου υπουργού, κ. Άδωνι Γεωργιάδη. Εκτός από το ισχυρό μήνυμα για τη δημόσια υγεία και την αξία του εμβολιασμού ο κ. Γεωργιάδης στέλνει και ένα δυνατό συμβολικό μήνυμα για τον τρόπο διαχείρισης των ζητημάτων που αφορούν την υγεία και το σύστημα υγείας, όπως το κύμα των ιώσεων και την πίεση που ασκούν αυτήν την περίοδο  στα νοσοκομεία, επιδεικνύοντας γρήγορα αντανακλαστικά και εξωστρέφεια για τα προβλήματα. Στη σημερινή συνέντευξη τύπου θα βρίσκεται και η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, κυρία Ειρήνη Αγαπηδάκη, καθώς επίσης ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), καθηγητής Επιδημιολογίας, κ. Χρήστος Χατζηχριστοδούλου και η καθηγήτρια Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας του ΕΚΠΑ, κυρία Αναστασία Κοτανίδου.

Παράλληλα με το κάλεσμα για εμβολιασμό η ηγεσία του υπουργείου Υγείας θα ανακοινώσει και δύο ενημερωτικές δράσεις για την προώθηση του εμβολιασμού. Πρόκειται για μία καμπάνια ευαισθητοποίησης των γιατρών για την αξία του εμβολιασμού, καθώς είναι οι κατεξοχήν επαγγελματίες υγείας που μπορούν να κινητοποιήσουν τους πολίτες να κάνουν το εμβόλιο, όπως φάνηκε και από σχετικές έρευνες.  Επίσης, δρομολογείται και μία στοχευμένη καμπάνια ευαισθητοποίησης για τον εμβολιασμό σε ομάδες πληθυσμού υψηλού κινδύνου για σοβαρή νόσηση, όπου αποδεικνύεται ότι υπάρχει εμβολιαστικό κενό, με επιπτώσεις μεγάλες για την δημόσια υγεία.

Η πορεία του κορωνοϊού  

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο κορωνοϊός πλησιάζει στο peak, δηλαδή στην κορύφωση της κυκλοφορίας του. Ο ιός, όπως έχουν επαναλάβει οι επιστήμονες, θα είναι πάντα «παρών», με υφέσεις και εξάρσεις, αδιακρίτως εποχής. Μία φάση έξαρσης διανύουμε τώρα, που για κάποιο διάστημα θα συμπίπτει με την κυκλοφορία της εποχικής γρίπης. Μικρότερο ξέσπασμα κορωνοϊού είχε καταγραφεί και το φθινόπωρο στην χώρα μας.

Πλέον στα νοσοκομεία οι νοσηλευόμενοι με covid είναι 1.500, έχοντας υποχωρήσει σχετικά σε σχέση με την τελευταία εβδομάδα του έτους, όπου είχαν φτάσει και τους 1.700. Τις τελευταίες ημέρες καταγράφεται σταθερός αριθμός εισαγωγών, γύρω στις 200, ένδειξη της πορείας προς την κορύφωση. Ωστόσο, περίπου 290 ασθενείς είναι σε Μονάδες και εξ αυτών οι 97 διασωληνωμένοι. Παρά τον σημαντικό αριθμό των ασθενών με κορωνοϊό, η διαχείριση από τα νοσοκομεία γίνεται χωρίς προβλήματα, με εξαίρεση κάποια νοσοκομεία που δέχονται μεγάλο κύμα ασθενών όπως για παράδειγμα το «Σωτηρία».

Η άνοδος των κρουσμάτων και ο φόβος της νόσησης και της νοσηλείας κινητοποίησε πάντως, έστω και τώρα στην καρδιά της επιδημίας, τους πολίτες. Περίπου 40.000 εμβολιασμοί πραγματοποιήθηκαν από τα Χριστούγεννα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των εμβολιασθέντων έναντι της covid σε 200.000. Άλλοι 60.000 έχουν προγραμματίσει το ραντεβού τους για εμβολιασμό.

Σε ό,τι αφορά τη γρίπη, που τώρα βρίσκεται σε ανοδική πορεία, έχουν γίνει περίπου 2,7 εκατομμύρια εμβόλια. Αριθμητικά είναι λιγότερα από εκείνα που διενεργήθηκαν τις δύο προηγούμενες χρονιές, περίπου 3 εκατ. και 3,2 εκατ. αντίστοιχα, ωστόσο οι ηλικιωμένοι εφέτος είναι περισσότερο ακάλυπτοι. Σύμφωνα με τα στοιχεία, το 40% των ατόμων ηλικίας άνω των 60 χρόνων, για τα οποία συστήνεται ο αντιγριπικός εμβολιασμός, δεν έχουν προχωρήσει στη θωράκισή τους. Κάτι το οποίο καλούνται να κάνουν έστω και τώρα, καθώς η γρίπη αναμένεται να υποχωρήσει μετά τον Φεβρουάριο στη χώρα μας.