Μια ιδιαίτερα επικίνδυνη περίοδο για τους ηλικιωμένους και τους ανθρώπους με χρόνια νοσήματα διανύει η χώρα μας, με την κυκλοφορία του κορωνοϊού να είναι σε πολύ υψηλό επίπεδο. Τα θετικά τεστ αυξάνονται γεωμετρικά σε καθημερινή βάση, τη στιγμή που «εκτοξεύονται» οι νοσηλείες. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι έρχεται αύξηση τόσο διασωληνώσεων όσο και θανάτων. Χαρακτηριστικό της υγειονομικής κατάστασης είναι οι ουρές έξω από τα ιδιωτικά φαρμακεία για τη διενέργεια rapid test, όπως και η τεράστια ζήτηση για self test που άφησε άδεια τα ράφια των φαρμακείων. Αρκετά εξ αυτών…ξέμειναν χθες και οι φαρμακοποιοί ζήτησαν από τους πολίτες να πάνε πάλι σε λίγες ώρες έως ότου να προμηθευτούν εκ νέου.

Οι νέες εισαγωγές στα νοσηλευτικά ιδρύματα ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο χθες, Τετάρτη. Ειδικότερα, εισήχθησαν στα νοσοκομεία 306 άτομα με κορωνοϊό και ο συνολικός αριθμός των νοσηλευόμενων σε απλές κλίνες και Μονάδες Εντατικής Θεραπείας έχει ξεπεράσει τους 1.600. Οι νοσηλευόμενοι θα ήταν πολύ περισσότεροι εάν αρκετοί δεν έκαναν χρήση αντιικών φαρμάκων. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι αιτήσεις για αντιικά ανέρχονται σε περίπου 1.200 την ημέρα. Πρόκειται για ανθρώπους με μεγάλη ηλικία ή συνοδά νοσήματα, επιρρεπείς να νοσήσουν βαριά που παίρνουν τα αντιικά για να αποφύγουν τη νοσηλεία. Είναι σαφές ότι ένας μεγάλος αριθμός εξ αυτών θα κατέληγε στα νοσοκομεία εάν δεν έκανε χρήση των φαρμάκων.

Τις τελευταίες πέντε ημέρες, από το Σάββατο, 23/12, έως και χθες, 27/12, καταγράφηκαν συνολικά 1.168 νέες εισαγωγές, γεγονός που σημαίνει ότι το ΕΣΥ βρίσκεται προ πίεσης, ειδικά εάν υπολογίσει κανείς ότι την…ανιούσα παίρνουν τόσο η γρίπη όσο οι χειμωνιάτικες λοιμώξεις. Επιπλέον, οι αριθμοί εισαγωγών και νοσηλειών δείχνουν τη δυναμική μετάδοσης και κάνουν εμφανές ότι η covid-19 κυκλοφορεί έντονα στην κοινότητα.

Όπως έχουν εξηγήσει οι ειδικοί από τις αρχές της πανδημίας, διασωληνώσεις και θάνατοι ακολουθούν τα κρούσματα. Και μπορεί πλέον με δεδομένο το επίπεδο υβριδικής ανοσίας του πληθυσμού να μην καταγράφονται τόσοι θάνατοι και να μη χρειάζονται τόσοι ασθενείς διασωλήνωση, όσο στις αρχές της πανδημίας, όμως, με τόσα κρούσματα και τόσες νοσηλείες θεωρείται δεδομένη η αύξηση διασωληνώσεων και θανάτων τις επόμενες ημέρες.

Βάσει του τελευταίου επιδημιολογικού δελτίου του ΕΟΔΥ, την περασμένη εβδομάδα καταγράφηκαν 60 θάνατοι. Δεν αποκλείεται ο αριθμός να είναι αυξημένος στην επόμενη έκθεση που θα εκδοθεί. Αξίζει να σημειωθεί ότι όσοι χρειάζονται ΜΕΘ κινδυνεύουν και από τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις. Αρκετοί χάνουν τελικά τη ζωή τους λόγω κάποιου μικροβίου και όχι εξαιτίας της covid-19.

Οι νεότεροι να προστατεύσουν τους ηλικιωμένους

«Κλειδί» στη διαχείριση της τεράστιας διασποράς του κορωνοϊού είναι τα ατομικά μέτρα προστασίας και η επικαιροποίηση του εμβολιασμού. Οι ειδικοί συστήνουν τη διενέργεια self test πριν από συγκεντρώσεις, όπως είναι τα γιορτινά τραπέζια, ειδικά εάν σε αυτά συμμετέχουν άνθρωποι ευάλωτοι να νοσήσουν βαριά.
Ο Αναπληρωτής Καθηγητής Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης, σε δηλώσεις του, συμβούλευσε όσους παρουσιάζουν συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού (συνάχι, πονόλαιμο και πυρετό) να μένουν μακριά από τέτοιες γιορτινές συγκεντρώσεις, ειδικά αν πρόκειται σε αυτές να συμμετάσχουν ηλικιωμένοι γιαγιάδες και παππούδες. Παράλληλα, επεσήμανε ότι οι υπερήλικοι όταν βγαίνουν από το σπίτι (π.χ. για καθημερινά ψώνια) θα πρέπει οπωσδήποτε να φοράνε μάσκα.

Εξίσου σημαντικός με τα μέτρα ατομικής προστασίας είναι ο εμβολιασμός για ενίσχυση της προστασίας που φθίνει όσο περνάει ο καιρός. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, έως και τις 22/12, με το νέο επικαιροποιημένο εμβόλιο Pfizer XBB πραγματοποιήθηκαν 159.574 εμβολιασμοί και έχουν προγραμματιστεί μόλις 8.329 μελλοντικά ραντεβού.

Πιο αναλυτικά, οι εμβολιασμοί που έχουν γίνει έχουν ως εξής:
• Πολίτες 12 και άνω: 159.332 εμβολιασμοί. Εξ ’αυτών, το 79,9% αφορά πολίτες άνω των 60 ετών (127.515).
• Πολίτες 5-11 ετών: 222 εμβολιασμοί.
• Πολίτες 6 μηνών έως 4 ετών: 20 εμβολιασμοί.

Τα μελλοντικά ραντεβού έχουν ως εξής:
• Πολίτες 12 και άνω: 6.458 ραντεβού.
• Πολίτες 5-11 ετών: 18 ραντεβού.
• Πολίτες 6 μηνών έως 4 ετών: 1 ραντεβού.