Προειδοποίηση για την ένταση της δραστηριότητας της εποχικής γρίπης το επόμενο διάστημα εξέδωσε το υπουργείο Υγείας, απευθύνοντας παράλληλα έκκληση στις ομάδες υψηλού κινδύνου να σπεύσουν να λάβουν το αντιγριπικό εμβόλιο.

Ειδικότερα, και σύμφωνα με εγκύκλιο που εξέδωσε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, κυρία Ειρήνη Αγαπηδάκη, αναφέρεται πως αναμένεται να αυξηθεί η κυκλοφορία των ιών της γρίπης κατά το προσεχές διάστημα λόγω της χειμερινής περιόδου που διανύουμε αλλά και ενόψει της εορταστικής περιόδου και συνεπεία του έντονου συγχρωτισμού που επιτείνει την εμφάνιση ιώσεων του αναπνευστικού.

Για τον λόγο αυτό, υπενθυμίζεται πως ο αποτελεσματικότερος τρόπος πρόληψης της νόσου είναι ο εμβολιασμός με το αντιγριπικό εμβόλιο, το οποίο, όταν χορηγηθεί σωστά και έγκαιρα, προφυλάσσει από τη μετάδοση του ιού της γρίπης, συμβάλλει στην προστασία από τις σοβαρές επιπλοκές της γρίπης καθώς και κατά επέκταση στη μείωση απουσιών από την εργασία, το σχολείο και κάθε άλλη κοινωνική εκδήλωση.

Στην εγκύκλιο τονίζεται η ανάγκη για πλήρη εφαρμογή του αντιγριπικού εμβολιασμού, με προτεραιότητα τον εμβολιασμό ατόμων που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου, παράλληλα με τον εμβολιασμό για την CoViD.

Σύσταση στους υγειονομικούς εργαζόμενους

Εξίσου σημαντικός υποδεικνύεται ο εμβολιασμός και για το προσωπικό των υπηρεσιών Υγείας, καθώς «βρίσκεται σε αυξημένο κίνδυνο να προσβληθεί από λοιμώξεις κατά την εργασία και να τις μεταδώσει στους συναδέλφους, τους ασθενείς και την οικογένεια του». 

«Η ανοσοποίηση έναντι της γρίπης του προσωπικού υπηρεσιών Υγείας προστατεύει όχι μόνο τους εμβολιασμένους, αλλά λειτουργεί και ως φραγμός κατά της μετάδοσης της γρίπης και μάλιστα σε άτομα με αντένδειξη εμβολιασμού (βρέφη κάτω των 6 μηνών, αλλεργικά άτομα) ή με χαμηλή ανοσιακή απόκριση και συμβάλλει στην απρόσκοπτη διατήρηση της παροχής υγειονομικής περίθαλψης κατά τη διάρκεια της κορύφωσης της εποχικής γρίπης», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Ενδεικτικά, θεωρείται επιβεβλημένο να είναι εμβολιασμένο ιδιαίτερα το προσωπικό των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), συμπεριλαμβανομένων και των Μονάδων Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών (ΜΕΝΝ), των Μονάδων Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ), καθώς και το προσωπικό των Μονάδων Ειδικών Λοιμώξεων, των ειδικών Μονάδων Ανοσοκατασταλμένων, των Μονάδων Μεταμοσχεύσεων, των Αιματολογικών και Ογκολογικών Κλινικών και των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ).