«Ζωηρά» έχει αρχίσει να κυκλοφορεί η γρίπη στη χώρα μας, με τη θετικότητα στην κοινότητα να ανεβαίνει και τους ειδικούς να τονίζουν τη σημασία του αντιγριπικού εμβολιασμού, ειδικά για τους ηλικιωμένους και όσους είναι ευάλωτοι να νοσήσουν βαριά.

Στην τελευταία επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ για τις αναπνευστικές λοιμώξεις, την περασμένη Πέμπτη, η θετικότητα για γρίπη στην κοινότητα υπερέβη το όριο του 10% που αποτελεί ενδεικτικό εποχικό όριο έναρξης της επιδημικής δραστηριότητας της γρίπης κατά το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC).

Τα πιο πρόσφατα στοιχεία του ECDC, μάλιστα, αναφέρουν θετικότητα γρίπης στο 12,9% για την Ελλάδα την τελευταία εβδομάδα, ποσοστό που κατατάσσει τη χώρα μας τρίτη στη σειρά των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μετά την Εσθονία (14,8% η θετικότητα) και τη Λιθουανία (13,3%). Ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι κοντά στο 3%, παρότι σύμφωνα με την έκθεση του ECDC, οι περισσότερες χώρες παρουσιάζουν αύξηση της επίπτωσης των αναπνευστικών λοιμώξεων.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, έως και την περασμένη Πέμπτη καταγράφηκαν δύο νέα σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης με νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Επιπλέον, δηλώθηκε αναδρομικά ένα σοβαρό κρούσμα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης με νοσηλεία σε ΜΕΘ με ημερομηνία εισαγωγής εντός της αμέσως προηγούμενης εβδομάδας. Από την αρχή της εφετινής επιτήρησης της γρίπης, τις τελευταίες οκτώ εβδομάδες δηλαδή, έχουν νοσηλευτεί εννέα άτομα με εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη σε ΜΕΘ και έχουν καταγραφεί τέσσερις θάνατοι. Συνολικά, στα κέντρα αναφοράς γρίπης έχουν καταγραφεί 30 δείγματα θετικά για ιούς γρίπης (τόσο από την κοινότητα όσο και από τα νοσοκομεία), και συγκεκριμένα τα 29 (97%) ήταν τύπου Α και ένα (3%) τύπου Β. Από τα 29 στελέχη τύπου Α που υποτυποποιήθηκαν, τα 6 (21%) ανήκαν στον υπότυπο Α(Η3) και τα 23 (79%) στον υπότυπο Α(Η1)pdm09.

Παράλληλα, αυξητική τάση παρουσιάζουν οι γριπώδεις συνδρομές στις ηλικίες 15-64 ετών. Η γριπώδης συνδρομή ορίζεται ως αιφνίδια έναρξη συμπτωμάτων, που περιλαμβάνουν τουλάχιστον ένα συστηματικό σύμπτωμα (πυρετό, καταβολή, κεφαλαλγία, μυαλγίες) και τουλάχιστον ένα σύμπτωμα από το αναπνευστικό σύστημα (βήχας, πονόλαιμος, δύσπνοια).

Πιο αναλυτικά, κατά τη διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας, ο αριθμός των ιατρών του δικτύου Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που απέστειλε κλινικά δεδομένα ανήλθε στους 135 και οι επισκέψεις για κάθε αιτία στις 12.388. Ο δείκτης γριπώδους συνδρομής, πάντως, συνεχίζει να βρίσκεται σε χαμηλό επίπεδο, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ.

Οι ομάδες για τις οποίες συστήνεται να πραγματοποιήσουν κατά προτεραιότητα το αντιγριπικό εμβόλιο είναι όλοι οι πολίτες από 60 ετών και πάνω, καθώς και παιδιά (από 6 μηνών) και ενήλικες που έχουν χρόνια νοσήματα ή επιβαρυντικούς παράγοντες υγείας, ανεξαρτήτως ηλικίας. Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών στην κατηγορία με τα άτομα που πρέπει να εμβολιαστούν κατά της εποχικής γρίπης συμπεριλαμβάνει, επίσης, τους επαγγελματίες υγείας, τις έγκυες γυναίκες, τα άτομα με νοσογόνο παχυσαρκία, τους φροντιστές ατόμων με υποκείμενα νοσήματα, τους κλειστούς πληθυσμούς, πχ τους διαμένοντες σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων ή Χρονίως Πασχόντων, τους αστέγους, καθώς και τους κτηνιάτρους, πτηνοτρόφους, χοιροτρόφους, εκτροφείς, σφαγείς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι παρόλο που η περίοδος που συστήνεται να έχει ολοκληρωθεί ο αντιγριπικός εμβολιασμός είναι έως τα μέσα Νοεμβρίου, οι ειδικοί τονίζουν πως όποιος δεν έχει κάνει το εμβόλιο πρέπει να το κάνει για να προστατευτεί. Εφέτος κυκλοφορούν για πρώτη φορά και νέου τύπου εμβόλια, ειδικά σχεδιασμένα για ανθρώπους άνω των 65 ετών. Είναι εμβόλια που χορηγούνται με ιατρική συνταγή. Παράλληλα, γίνονται τα συμβατικά εμβόλια, χωρίς την υποχρέωση ιατρικής συνταγής, με μια απλή επίσκεψη στο φαρμακείο της γειτονιάς.

Αύξηση νοσηλειών για Covid-19

Στο μεταξύ, αυξημένη είναι η κυκλοφορία και του κορωνοϊού. Γιατροί της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας σημειώνουν ότι αυτή την περίοδο διαδιγκώσκουν έναν πολύ μεγάλο αριθμό ασθενών με covid-19, γεγονός που αποτυπώνεται στις νέες εισαγωγές και νοσηλείες στα νοσοκομεία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, «έσπασε το φράγμα» των 1.000 νοσηλευόμενων. Πιο συγκεκριμένα, έως χθες νοσηλεύονταν 1.069 ασθενείς συνολικά (απλές κλίνες και Μονάδες Εντατικής Θεραπείας), τη στιγμή που χθες εισήχθησαν στα δημόσια νοσοκομεία 156 νέοι ασθενείς. Πρόκειται για μια μεγάλη αύξηση, εάν αναλογιστεί κανείς ότι έως την περασμένη εβδομάδα οι εισαγωγές κυμαίνονταν περί τις 100 την ημέρα.

Με δεδομένο ότι η επίπτωση του κορωνοϊού αναμένεται να συνεχιστεί καθώς οι επόμενες ημέρες συνοδεύονται με κοινωνικές συνευρέσεις, με αποκορύφωμα τις εορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, οι ειδικοί τονίζουν τη σημασία των μέτρων ατομικής προστασίας για όσους κινδυνεύουν να νοσήσουν βαριά, καθώς και της αναμνηστικής δόσης εμβολιασμού που ενισχύει την προστασία.