Ανοιχτή πρόσκληση ουσιαστικά προς όλους τους πολίτες απευθύνουν οι ερευνητές του Εργαστηρίου Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ανακοινώνοντας ότι ξεκινά μεγάλη ελληνική μελέτη για την επίδραση της Covid-19 σε βάθος χρόνου.

«Μπορείτε να συμμετέχετε είτε έχετε περάσει Covid-19 πρόσφατα ή παλιότερα ή ανήκετε σε αυτούς τους πολύ λίγους που δεν περάσανε Covid-19 ποτέ. Με απλά λόγια αν σας απασχολεί η υγεία σας σε σχέση με την Covid-19 μπορείτε να συμμετέχετε αν έχετε περάσει Covid-19 και είστε τελείως καλά ή έχετε ακόμα συμπτώματα ή ακομα και αν δεν την έχετε περάσει ποτέ», αναφέρει σε ανάρτηση που πραγματοποίησε για τη μελέτη ο Αναπληρωτής Καθηγητής Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης.

Στην ανακοίνωση για την έρευνα που έχει τίτλο «Μελέτη κλινικών, βιολογικών και γενετικών παραμέτρων και η ανεύρεση βιοδεικτών που σχετίζονται με την παθογένεια της οξείας ή μακράς-Covid-19», αναφέρεται ότι σκοπός της είναι η μελέτη των παραγόντων που συμβάλλουν στην παθογένεια της νόσου Covid-19, είτε κατά την διάρκεια της λοίμωξης είτε σε βάθος χρόνου με στόχο την καλύτερη κατανόηση της παθοφυσιολογίας της Covid-19 και των παραγόντων που επηρεάζουν την βαρύτητα νόσησης και της μεταλοιμώδους πορείας.

«H συμμετοχή στη μελέτη αυτή είναι εθελοντική, και προϋποθέτει μια επίσκεψη στο Εργαστήριο Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου θα σας ζητηθεί να συμπληρώσετε ερωτηματολόγιο, με τη βοήθεια συνεντευκτή, με πληροφορίες σχετικά με την ηλικία και άλλους δημογραφικούς παράγοντες, τον τρόπο ζωής σας, το ιατρικό σας ιστορικό και συνήθειες. Για τη συμπλήρωση του ερωτηματολογίου θα χρειαστούν περίπου 20 λεπτά από το χρόνο σας. Θα πραγματοποιηθεί η λήψη ενός ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος και αίματος, για τον προσδιορισμό βιολογικών και μοριακών παραμέτρων (γενική αίματος, βιοχημικός έλεγχος, έλεγχος πήξης και RNA-sequencing στο φαρυγγικό επίχρισμα και στα Μονοπύρηνα Κύτταρα Περιφερικού Αίματος)», αναφέρει η ανακοίνωση και καταλήγει:

«Η πρόσκληση αφορά σε άτομα με παρελθούσα λοίμωξη Covid-19, με διαγνωσμένο σύνδρομο long Covid-19 καθώς και άτομα που δεν έχουν νοσήσει ποτέ. Στο πλαίσιο της μελέτης θα παραλάβετε τα αποτελέσματα των εξετάσεων σας και η συμμετοχή σας στην μελέτη θα συμβάλλει στην καλύτερη κατανόηση της λοίμωξης, και πιθανώς κατ’ αυτόν τον τρόπο να ωφελήσει και άλλα άτομα στο μέλλον».

Οι ενδιαφέρομενοι μπορούν να λάβουν περισσότερες πληροφορίες καλώντας στο 2107462240 μεταξύ 9 πμ και 2 μμ και για να προγραμματίσουν ραντεβού (9πμ – 1μμ).