Είναι επώδυνη η ανακοίνωση μιας χρόνιας πάθησης. Θέλει χρόνο και προσπάθεια να συμφιλιωθείς με μια αόρατη ασθένεια όπως ο διαβήτης που θα δίνει το «παρών» σε όλη σου τη ζωή, θα σου υπενθυμίζει πως πρέπει να προσέχεις και πού άλλοτε συχνά ή σπανιότερα, θα φέρνει τα πάνω κάτω.

Είναι ανθρώπινο να έρχονται στιγμές που λυγίζεις. Άλλωστε, το έχεις αποδείξει και συνεχίζεις να αποδεικνύεις καθημερινά πως ξέρεις να δίνεις μάχες. Το μόνο που χρειάζεται καμιά φορά, όταν νιώθεις πως χάνεται ο κόσμος κάτω από τα πόδια σου, είναι να θυμάσαι ότι δεν είσαι μόνος ή μόνη, καθώς και ότι ο διαβήτης δεν εμπόδισε κανέναν και καμία να πετύχουν τα μεγαλύτερα όνειρά τους.

Οι μαχητές και οι μαχήτριες του διαβήτη μπορεί να μη γνωρίζονται μεταξύ τους και ίσως ποτέ να μη συζητήσουν πρόσωπο με πρόσωπο το πώς βιώνουν τη νόσο. Μπορεί να είναι χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά, να έχουν διαφορετική κουλτούρα και εισόδημα αλλά να τους ενώνουν τα συναισθηματικά σκαμπανεβάσματα, η ανάγκη παρακολούθησης της γλυκόζης και οι υγιεινές συνήθειες του τρόπου ζωής.

Τα παραπάνω υπενθύμισε μέσα από τη συλλογή φωτογραφιών #SeeDiabetes: The Faces of Diabetes Warriors (#SeeDiabetes: Τα πρόσωπα των Warriors του διαβήτη) η DexCom, Inc, παγκόσμιος ηγέτης στα συστήματα συνεχούς παρακολούθησης γλυκόζης σε πραγματικό χρόνο για άτομα με διαβήτη που, με αφορμή τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη (14 Νοεμβρίου), ένωσε τις δυνάμεις της με τους Dexcom Warriors ανά τον κόσμο για να ευαισθητοποιήσει το κοινό σχετικά με την ανάγκη βελτίωσης της πρόσβασης σε τεχνολογικές λύσεις για τον διαβήτη που μπορούν να αλλάξουν τη ζωή των ασθενών.

«Τραβηγμένες» από τον φημισμένο φωτογράφο πορτρέτων Fernando Sippel και υπό την καλλιτεχνική κατεύθυνση της Dexcom Warrior και μοντέλου με καταγωγή από την Αυστραλία, Bambi NorthwoodBlyth, οι φωτογραφίες παρουσιάζουν Dexcom Warriors που ζουν με διαβήτη Τύπου 1 και Τύπου 2 από όλον τον κόσμο και απαντούν σε όσους και όσες αναρωτιούνται τι κοινό έχουν -ή θα μπορούσαν να αποκτήσουν- με stars διεθνούς φήμης όπως ο Αμερικανός τραγουδιστής Nick Jonas, η θρυλική Αμερικανίδα καλλιτέχνιδα βραβευμένη με GRAMMY, Patti LaBelle και ο Άγγλος ηθοποιός, Jeremy Irvine.

Το όπλο των Dexcom Warriors διαθέσιμο μέσω ΕΟΠΥΥ

Κάτι που ενώνει τους πρωταγωνιστές του φωτογραφικού project είναι το έξυπνο, αποτελεσματικό και εύχρηστο σύστημα συνεχούς παρακολούθησης της γλυκόζης (CGM) της Dexcom.

«Για μένα, η ζωή με τον διαβήτη είναι ένα ταξίδι – και ενωμένοι, είμαστε πιο δυνατοί. Είμαι ευγνώμων που ανήκω σε μια παγκόσμια κοινότητα που είναι αφοσιωμένη στο να εμπνέει τους άλλους, ενώ αγωνίζεται για καλύτερη πρόσβαση στις τεχνολογίες για τον διαβήτη. Όσο πιο πολλοί άνθρωποι ενημερώνονται για το σύστημα CGM της Dexcom, τόσο περισσότερες ευκαιρίες έχουμε να διευρύνουμε την πρόσβαση για όλους τους ανθρώπους στον κόσμο που μπορούν να ωφεληθούν από αυτό» δήλωσε ο 31χρονος Nick Jonas. διαγνωσμένος με διαβήτης τύπου 1 από τα 13 του, για το σύστημα που εμπιστεύεται τα τελευταία 6 χρόνια.

Ο Nick Jonas (31 ετών), Αμερικανός τραγουδιστής με πολλές πλατινένιες επιτυχίες, στιχουργός, ηθοποιός με φιλανθρωπική δράση

Η Dexcom Warrior και καλλιτεχνική διευθύντρια της έκθεσης NorthwoodBlyth, ανέφερε πως «πέραν αυτών των φωτογραφιών που δημιουργούν τόσο ισχυρό αντίκτυπο, κάθε φωτογραφικό πορτρέτο συνοδεύεται από μια βαθιά προσωπική αφήγηση που τονίζει πραγματικές πτυχές της ζωής με τον διαβήτη και δείχνει πώς η πρόσβαση σε λύσεις τεχνολογίας όπως το σύστημα CGM της Dexcom μπορεί να αμβλύνει το βάρος της νόσου και να βελτιώσει θεαματικά την ποιότητα ζωής».

Η επανάσταση στην τεχνολογία όμως συνταγογραφείται και στη χώρα μας. Σήμερα, το σημαντικό σύστημα CGM Dexcom One, μια καινοτόμος συσκευή που μετρά τα επίπεδα γλυκόζης σε πραγματικό χρόνο χωρίς σάρωση ή μετρήσεις δακτύλου που κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στην Ελλάδα τον περασμένο χειμώνα, αποζημιώνεται πλέον από τον Eθνικό Oργανισμό Παροχής Yπηρεσιών Yγείας (ΕΟΠΥΥ) για όλα τα άτομα με διαβήτη τύπου 1 από την ηλικία των δύο ετών και άνω, έγκυες γυναίκες, καθώς και σε ασθενείς με ΣΔ2 με παγκρεατεκτομή.

«Για μένα, η ζωή με τον διαβήτη είναι μια πρόκληση την οποία κερδίζω καθημερινά.  Έχει γίνει σημαντική πρόοδος από την εποχή που είχα διαγνωστεί με διαβήτη, 30 χρόνια πριν. Τώρα, με το σύστημα CGM της Dexcom, μπορώ να πω με σιγουριά ότι νιώθω απολύτως ελεύθερη!», ανέφερε  η Βασιλική Γούλα, ιδιωτική υπάλληλος, πρόεδρος του Συλλόγου Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη Πάτρας «ΖΩΗ ΓΛΥΚΙΑ» και Dexcom Warrior στην Ελλάδα, η οποία συμμετείχε στη #SeeDiabetes φωτογράφιση και ζει με διαβήτη από το 1993.

H Βασιλική Γούλα, ιδιωτική υπάλληλος, πρόεδρος του Συλλόγου Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη Πάτρας «ΖΩΗ ΓΛΥΚΙΑ»  και Dexcom Warrior στην Ελλάδα

Συνεχής στήριξη στους Warriors

Η εκστρατεία ενημέρωσης και η συλλογή φωτογραφικών πορτρέτων #SeeDiabetes ενισχύει τη δέσμευση της Dexcom σε παγκόσμιο επίπεδο για τη διεύρυνση της πρόσβασης σε σημαντικές τεχνολογικές λύσεις για τον διαβήτη και ευθυγραμμίζεται με το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Διαβήτη 2021-2023 «Πρόσβαση στη φροντίδα για τον διαβήτη». Η διεύρυνση της ενημέρωσης για τις πιο πρόσφατες τεχνολογικές λύσεις διαχείρισης του διαβήτη αποτελεί σημαντικό μέρος των συνεχιζόμενων προσπαθειών της Dexcom να αυξήσει την πρόσβαση και την αποζημίωση για τα συστήματα CGM σε παγκόσμιο επίπεδο.

Από τη διοργάνωση της εκστρατείας #SeeDiabetes της Dexcom για την ενημέρωση και την ενίσχυση της πρόσβασης, από τον περσινό Νοέμβριο μέχρι και σήμερα, οι ασθενείς με διαβήτη που καλύπτονται ασφαλιστικά για τα συστήματα CGM έχουν αυξηθεί κατά 6 εκατομμύρια παγκοσμίως, φτάνοντας τα 14 εκατομμύρια από 8 εκατ., με σημαντική αύξηση στις Ηνωμένες Πολιτείες, στον Καναδά, στη Γαλλία και την Ιαπωνία. Επιπλέον, η Dexcom έχει εισάγει τους τελευταίους 12 μήνες, συστήματα CGMμη διαθέσιμα μέχρι πρότινος, σε αγορές περίπου 20 χωρών ανά τον κόσμο.

Παρά τη σημαντική αυτή πρόοδο, εκατομμύρια άτομα που πάσχουν από διαβήτη εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν προκλήσεις που αφορούν στην απόκτηση ασφαλιστικής κάλυψης για τα συστήματα CGM,τα οποία τούς είναι απαραίτητα για να διαχειρίζονται την πάθησή τους αποτελεσματικότερα. Η συλλογή #SeeDiabetes: Τα πρόσωπα των Warriors του διαβήτη, αποτελεί μια μοναδική πλατφόρμα για άτομα που πάσχουν από διαβήτη, η οποία τους παρέχει τη δυνατότητα να συνεχίσουν τον παγκόσμιο διάλογο για την ανάγκη βελτίωσης της πρόσβασης σε σημαντικές τεχνολογικές λύσεις και λύσεις φροντίδας για τον διαβήτη.

«Προσπάθειες ευαισθητοποίησης όπως η εκστρατεία #SeeDiabetes, σε συνδυασμό με κλινικά στοιχεία που καταδεικνύουν τα οφέλη των συστημάτων συνεχούς παρακολούθησης γλυκόζης (CGM)για τη ζωή των ασθενών, έχουν συμβάλλει στη διεύρυνση της πρόσβασης στα συστήματα CGMγια εκατομμύρια ανθρώπους στο πέρασμα του χρόνου», δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Dexcom Kevin Sayer. «Η Dexcom συνεργάζεται, με αφοσίωση, με παρόχους λύσεων υγειονομικής περίθαλψης, ασφαλιστικές εταιρείες, κυβερνήσεις και μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς σε όλον τον κόσμο με σκοπό τη σημαντική διεύρυνση της πρόσβασης σε συστήματαCGMγια άτομα που ζουν με διαβήτη κάθε τύπου».

Προκειμένου να συμμετάσχουν στον διάλογο, η Dexcom ζητά από τους ανθρώπους να επισκεφθούν τη διεύθυνση SeeDiabetes.com και να κοινοποιήσουν τη δική τους φωτογραφία και την προσωπική τους ιστορία όσον αφορά το πώς έχει επηρεάσει ο διαβήτης τους ίδιους ή κάποιον που γνωρίζουν χρησιμοποιώντας το hashtag #SeeDiabetes.