Σημαντική αποδεικνύεται η συμβολή των γιατρών στον αντιγριπικό εμβολιασμό, με μεγάλη μερίδα πολιτών για τους οποίους συστήνεται να θωρακιστούν κατά της εποχικής γρίπης, να τους συμβουλεύονται.

Έτσι, παράλληλα με τους πολίτες που έχουν κάνει χρήση της διευκόλυνσης να χορηγείται το αντιγριπικό εμβόλιο στα ιδιωτικά φαρμακεία χωρίς συνταγή, σχεδόν άλλοι τόσοι έχουν ακολουθήσει τον δρόμο της συνταγογράφησης, με τα στοιχεία βέβαια να είναι ακόμη τα αρχικά αφού μόλις τις τελευταίες δύο εβδομάδες πραγματοποιούνται αντιγριπικά εμβόλια χωρίς συνταγή.

Όπως προκύπτει από τα επίσημα δεδομένα, τον Οκτώβριο γράφτηκαν 953.000 συνταγές αντιγριπικών εμβολίων και εκτελέστηκαν οι 802.000. Ο αριθμός των πολιτών που εμβολιάστηκαν ήταν λίγο μικρότερος σε σχέση με πέρυσι, όταν τον αντίστοιχο μήνα είχαν εμβολιαστεί περίπου 1 εκατ. πολίτες. Όλα τα αντιγριπικά που έγιναν τον προηγούμενο μήνα ήταν κατόπιν ιατρικής συνταγής.

Σε ό,τι αφορά στον Νοέμβριο, έως και το τέλος της προηγούμενης εβδομάδας, είχαν καταγραφεί 243.000 συνταγές αντιγριπικού εμβολιασμού, ενώ πραγματοποιήθηκαν και 273.000 εμβόλια χωρίς συνταγή, απευθείας στα ιδιωτικά φαρμακεία. Αξίζει να σημειωθεί ότι από την 1η Νοεμβρίου οι πολίτες μπορούν να εμβολιάζονται με τα συμβατικά εμβόλια χωρίς συνταγή, ενώ παραμένει η υποχρέωση συνταγογράφησης για τα νέου τύπου εμβόλια τα οποία κυκλοφορούν για πρώτη φορά στη χώρα μας και συστήνονται για τα άτομα ηλικίας 65 ετών και πάνω.

Συνολικά, πάντως, ο αριθμός όσων έχουν προχωρήσει στον αντιγριπικό εμβολιασμό είναι μικρότερος σε σχέση με άλλες χρονιές. Για τις ανάγκες κάλυψης του πληθυσμού, τα ιδιωτικά φαρμακεία έχουν προμηθευτεί περίπου 3,8 εκατ. αντιγριπικά εμβόλια. Την περυσινή περίοδο (2022-2023) εμβολιάστηκαν με το αντιγριπικό εμβόλιο 3.028.000 πολίτες στη χώρα μας, ενώ την περίοδο 2021-2022 είχαν εμβολιαστεί 3.258.000 πολίτες. Για εφέτος οι πολίτες που έχουν εμβολιαστεί είναι 1,3 εκατομμύρια τη στιγμή που ο Νοέμβριος είναι ο μήνας κατά τον οποίο εμβολιάζεται η πλειονότητα του πληθυσμού.

Ο καλός καιρός έχει παίξει ρόλο στο ακόμη συγκρατημένο ενδιαφέρον. Σε αρκετές δε περιπτώσεις οι ίδιοι οι γιατροί κρατούν τους ασθενείς τους λέγοντάς τους να κάνουν λίγο αργότερα το εμβόλιο λίγο αργότερα για να έχουν άμυνα όλο τον χειμώνα. Επιπλέον, εφέτος δεν είναι τόσο μεγάλος ο φόβος των λοιμώξεων όσο τις προηγούμενες δύο χρονιές που η πανδημία και οι επιπτώσεις της ήταν πρόσφατες. Σε κάθε περίπτωση, η σύγκριση με πέρυσι θα είναι εφικτή στο τέλος της αντιγριπικής περιόδου.

Οι ειδικοί τονίζουν ότι κατά προτίμηση ο εμβολιασμός θα πρέπει να ολοκληρώνεται τουλάχιστον 4-6 εβδομάδες πριν από την έναρξη του επιδημικού κύματος της γρίπης στην Ελλάδα (δηλαδή στα μέσα και μέχρι τέλος Νοεμβρίου). Επιπρόσθετα, ο εμβολιασμός συνεχίζεται καθ’ όλη τη διάρκεια της εποχικής γρίπης για άτομα για τα οποία ενδείκνυται ο εμβολιασμός και δεν πρόλαβαν να εμβολιαστούν εγκαίρως.

Το 77% των εμβολιασμών για covid από άτομα άνω των 60 ετών

Παράλληλα με τον αντιγριπικό εμβολιασμό, συνεχίζεται ο εμβολιασμός κατά της Covid-19 με τα επικαιροποιημένα εμβόλια. Σύμφωνα με πληροφορίες, έως χθες με το νέο εμβόλιο της Pfizer που στοχεύει στο στέλεχος ΧΒΒ έχουν προγραμματιστεί 35.345 μελλοντικά ραντεβού και έχουν πραγματοποιηθεί 60.386 εμβολιασμοί.

Πιο αναλυτικά, οι εμβολιασμοί που έχουν πραγματοποιηθεί ανά ηλικία έχουν ως εξής: 60.254 εμβολιασμοί στις ηλικιακές ομάδες από 12 ετών και πάνω. Εξ αυτών το 77% αφορά σε πολίτες πάνω από 60 ετών. Επίσης, 114 εμβολιασμοί αφορούν σε παιδιά από 5 έως 11 ετών και 18 εμβολιασμοί σε βρέφη και παιδιά από έξι μηνών έως 4 ετών. Την ίδια ώρα, έχουν προγραμματιστεί 35.282 ραντεβού για πολίτες από 12 ετών και πάνω, 42 ραντεβού για παιδιά 5-11 ετών και 21 ραντεβού για βρέφη και παιδιά από 6 μηνών έως 4 ετών.