Sponsored Content 


Η Χρόνια Νεφρική Νόσος (ΧΝΝ) εξελίσσεται κρυφά και «ύπουλα», χωρίς να παρουσιάζει αναγνωρίσιμα συμπτώματα ακόμη και μέχρι να φτάσει σε τελικό στάδιο. Εάν αναλογιστεί κανείς ότι η ασθένεια επηρεάζει έως και το 40% των ανθρώπων με διαβήτη τύπου 2 – μια μεγάλη πληθυσμιακή ομάδα στην Ελλάδα – αντιλαμβάνεται τον τεράστιο αντίκτυπο που έχει.

Υπολογίζεται ότι 190 εκατομμύρια ασθενείς παγκοσμίως πάσχουν από ΧΝΝ σχετιζόμενη με διαβήτη τύπου 2. Καθώς εξελίσσεται, η ΧΝΝ έχει σοβαρές επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής των ασθενών. Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι τα άτομα με ΧΝΝ και διαβήτη τύπου 2 έχουν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες καρδιαγγειακού θανάτου σε σύγκριση με τους ασθενείς που πάσχουν μόνο από διαβήτη τύπου 2.

Την ίδια στιγμή, υψηλό είναι και το οικονομικό τίμημα. Οι ασθενείς με ΧΝΝ σταδίου 2 επιβαρύνονται με περίπου το διπλάσιο κόστος θεραπείας σε σχέση με τα άτομα χωρίς ΧΝΝ. Επιπλέον, για ασθενείς με νεφρική νόσο τελικού σταδίου, που δεν υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση το κόστος ανέρχεται 10 φορές πάνω σε σύγκριση με εκείνο για τη ΧΝΝ.

Η Bayer σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση Νεφροπαθών (European Kidney Patients’ Federation/EKPF) διεξήγαγε έρευνα όπου συμμετείχαν 500 ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 και ΧΝΝ σε Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία και Ηνωμένο Βασίλειο. Σύμφωνα με τα αποτελέσματά της, περίπου το ένα τρίτο αυτών ένιωθαν φόβο, άγχος, στρες ή κατάθλιψη μετά τη διάγνωση της ΧΝΝ. Παράλληλα, το 70% των συμμετεχόντων ανέφερε αλλαγές στη σεξουαλική του ζωή ενώ το 77% είπε ότι η ασθένεια επηρέασε την επαγγελματική του καθημερινότητα και καριέρα. Είναι χαρακτηριστικό ότι η πιθανότητα ανάγκης για τακτική αιμοκάθαρση επηρεάζει το εργασιακό πρόγραμμα αυτών των ασθενών. Επιπλέον, είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον ότι πάνω από το ένα τρίτο των ασθενών που ερωτήθηκαν στο πλαίσιο της μελέτης παρουσίασαν συμπτώματα για διάστημα μεγαλύτερο των έξι μηνών πριν από τη διάγνωση της ΧΝΝ.

Όλα αυτά καταδεικνύουν την ανάγκη ευρύτερης χρήσης της εξέτασης UACR (Urine Albumin-to-Creatinine Ratioλόγος Αλβουμίνης/Κρεατινίνης Ούρων), επιπλέον του eGFR (estimated Glomerular Filtration Rate/Ρυθμός Σπειραματικής που αποτελούν τους σημαντικότερους προγνωστικούς δείκτες μακροχρόνιων νεφρικών και καρδιαγγειακών εκβάσεων σε ασθενείς με χρόνια νεφρική νόσο και διαβήτη τύπου 2.

Οι πάροχοι υγείας τονίζουν την ανάγκη έγκαιρης διάγνωσης

Σε δεύτερη έρευνα που πραγματοποίησε η Bayer συμμετείχαν επαγγελματίες υγείας και πιο συγκεκριμένα 1.000 γιατροί πρωτοβάθμιας φροντίδας των ΗΠΑ, νοσηλευτές και βοηθοί ιατρών, καθώς και νεφρολόγοι. Όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα, το 88% των παρόχων υγειονομικής περίθαλψης συμφώνησε ότι θα μπορούσαν να γίνουν περισσότερα για την έγκαιρη διάγνωση της ΧΝΝ μεταξύ των ατόμων με διαβήτη τύπου 2.

«Καθώς η ΧΝΝ είναι μια ασθένεια που εξελίσσεται, εάν παρέμβουμε σε πρώιμο στάδιο, μπορούμε να επιβραδύνουμε την εξέλιξή της, χωρίς ωστόσο να μπορούμε να την σταματήσουμε εντελώς», σημείωσε σε δηλώσεις του ο Markus Scheerer, PhD, Vice President of CKD, Global Medical Bayer. «Αυτή είναι η σημασία της έγκαιρης διάγνωσης και θεραπείας, για να συμβάλουμε στη βελτίωση της πορείας των ασθενών με ΧΝΝ και διαβήτη τύπου 2».

O Θανάσης Κώτσανης, Medical Director της Bayer για το Cluster South Mediterranean and Black Sea

Από την πλευρά του ο Θανάσης Κώτσανης, Medical Director της Bayer για το Cluster South Mediterranean and Black Sea ανέφερε: «Είναι γνωστό ότι η Bayer ηγείται στην καινοτομία, με μακροχρόνια δέσμευση να αξιοποιεί την επιστήμη για να προσφέρει μια καλύτερη ζωή, αναπτύσσοντας ένα χαρτοφυλάκιο καινοτόμων θεραπειών για την θρόμβωση, την κολπική μαρμαρυγή, την καρδιακή ανεπάρκεια και τη χρόνια νεφρική νόσο. Για αυτόν τον λόγο, η Bayer διερευνά ένα ευρύ φάσμα θεραπευτικών επιλογών προκειμένου να ανακαλύψει νέα φάρμακα, που θα καλύψουν σημαντικές ανεκπλήρωτες ιατρικές ανάγκες». Πρόσθεσε δε ότι «η ανάπτυξη των νέων φαρμάκων έχει εξελιχθεί πλέον σε μια πολύ διαφορετική διαδικασία από αυτή που ξέραμε μέχρι τώρα, με τις εταιρείες να επενδύουν όλο και περισσότερο στις κλινικές δοκιμές που αποτελούν βασικό πυλώνα για την καινοτομία στον τομέα της παροχής υπηρεσιών Υγείας».