Ένα πυκνό τοξικό νέφος κάλυψε την Παρασκευή το Δελχί, την πρωτεύουσα της Ινδίας, που έχει τα τελευταία χρόνια μόνιμο πρόβλημα εξαιτίας της ατμοσφαιρικής ρύπνασης, ειδικά από τον Νοέμβριο στον Ιανουάριο.

Οι αρχές έκλεισαν τα σχολεία και απαγορεύτηκαν οι μη απαραίτητες οικοδομικές εργασίες γύρω από το Δελχί.

Ο δείκτης ποιότητας του αέρα στην πόλη έφτασε σχεδόν το 500, το υψηλότερο όριο που μπορεί να φτάσει η μέτρηση, το οποίος είναι 100 φορές πάνω από το όριο που θεωρείται υγιές από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Η ποιότητα του αέρα στην πόλη είχε επιδεινωθεί την περασμένη εβδομάδα, γεγονός που αποδίδεται στις φωτιές στα χωράφια στα γειτονικά κρατίδια Χαριάνα και Παντζάμπ. Μόνο την Κυριακή, στο Παντζάμπ σημειώθηκε αύξηση 740% στις φωτιές στα χωράφια, με περισσότερες από 1.000 να καταγράφονται σε μία μόνο ημέρα.

Η κατάσταση επιδεινώθηκε από τους ανέμους που μετέφεραν τους ρύπους στο Δελχί και την πτώση της θερμοκρασίας που παγίδευσε τα σωματίδια.

Άλλες αιτίες ρύπανσης στην πόλη είναι οι εκπομπές των αυτοκινήτων, οι κατασκευές και η καύση σκουπιδιών σε εργοστάσια απορριμμάτων, αναφέρει ο Guardian.

Στο Δελχί ζουν περίπου 33 εκατομμύρια άνθρωποι.

Συχνά αναφέρεται ως η πιο μολυσμένη πόλη στον κόσμο. Σύμφωνα με τον φετινό δείκτη ποιότητας ζωής του αέρα, που καταρτίστηκε από το Ινστιτούτο Ενεργειακής Πολιτικής του Πανεπιστημίου του Σικάγο, οι κάτοικοι του Δελχί χάνουν 11,9 χρόνια ζωής λόγω του κακού αέρα που αναπνέουν.

Ήδη οι γιατροί στο Δελχί καταγράφουν τις επιζήμιες επιπτώσεις της ρύπανσης στους κατοίκους της πόλης και συστήνουν μάσκες και έξοδο από το σπίτι μόνο αν είναι απαραίτητο. Ο αριθμός των ασθενών όλων των ηλικιών με αναπνευστικά προβλήματα έχει αυξηθεί. Εμφανίζουν βήχα, κρυολόγημα, ερεθισμένα μάτια και αναπνευστικά προβλήματα. Οι άνθρωποι όλων των ηλικιών επηρεάζονται από αυτό.