Οι μετεωρολογικές προβλέψεις για έκτακτα καιρικά φαινόμενα έχουν θέσει σε επιφυλακή τον κρατικό μηχανισμό για τις πληγείσες από την προηγούμενη κακοκαιρία περιοχές της Θεσσαλίας. Βροχές και καταιγίδες θα επηρεάσουν από σήμερα πολλά σημεία της χώρας. Μεταξύ αυτών και ο θεσσαλικός κάμπος, ενώ ακόμη οι κάτοικοι μετρούν τις πληγές τους απο τον «Daniel».

Όπως είναι ευνόητο, ο υγειονομικός…συναγερμός έχει αναβαθμιστεί καθώς πιθανά νέα πλημμυρικά φαινόμενα θα επιβαρύνουν την ήδη δύσκολη κατάσταση. Η λεπτοσπείρωση και ο ιός του Δυτικού Νείλου είναι οι δύο μεγάλες προκλήσεις σε ό,τι αφορά στη Δημόσια Υγεία των κατοίκων της Θεσσαλίας.

Η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, σε τηλεοπτική της συνέντευξη το Σάββατο (ΕΡΤ) σημείωσε ότι λαμβάνεται μέριμνα για να μην πλημμυρίσουν εκ νέου περιοχές αυξημένου κινδύνου, όπως έχουν εκτιμηθεί από την Πολιτική Προστασία. «Υπάρχει μια δραστηριότητα σε εξέλιξη, η οποία αφορά τη συλλογή των νεκρών ζώων και αυτό έχει σημασία διότι με μια νέα κακοκαιρία το πρόβλημα αυτό θα επιδεινωθεί», ανέφερε, και πρόσθεσε:

«Έχουν περισυλλεγεί τουλάχιστον πάνω από το 50% των νεκρών ζώων, ειδικά από τις μεγάλες μονάδες και πλέον η προσπάθεια επικεντρώνεται στα χωριά, σε διάφορα σημεία όπου υπάρχουν διάσπαρτα νεκρά ζώα. Εντείνονται οι προσπάθειες με τα συνεργεία».

Η κυρία Αγαπηδάκη εστίασε στον κίνδυνο που ελλοχεύει από τη λεπτοσπείρωση, η οποία έχει ήδη κάνει την εμφάνισή της στη Θεσσαλία. Μέχρι χθες το βράδυ είχαν επιβεβαιωθεί τρία περιστατικά λεπτοσπείρωσης (δύο στην Καρδίτσα, ένα στη Λάρισα), ενώ ύποπτα είναι συνολικά έξι περιστατικά. Εάν λάβει κάποιος υπόψη ότι για τη μετάδοσή της αρκεί η επαφή λασπόνερου ή υγρού χώματος με ανοιχτές πληγές ή αμυχές στα πόδια, γίνεται εύκολα κατανοητό πόσο μεγάλη προσοχή απαιτείται στις πλημμυρισμένες περιοχές, όπου τα νερά φέρουν νεκρά τρωκτικά και άλλα ζώα.

Η λεπτοσπείρωση είναι μικροβιακή λοίμωξη η οποία παρατηρείται σε ανθρώπους και ζώα και προκαλείται από τον μικροοργανισμό που ονομάζεται λεπτόσπειρα (Leptospira spp). Το υγρό περιβάλλον και η παρουσία οργανικών υλικών συντελούν στην παρατεταμένη επιβίωση του μικροβίου.

Εκδηλώνεται ακόμη και με ήπια συμπτώματα

Κλινική εικόνα συμβατή με λεπτοσπείρωση χαρακτηρίζεται από πυρετό, κεφαλαλγία, ρίγος, μυαλγίες, και, λιγότερο συχνά, μηνιγγίτιδα, εξάνθημα, ίκτερο ή νεφρική ανεπάρκεια. Η νόσος, όμως, μπορεί να εμφανιστεί και με ήπια συμπτωματολογία, όπως τόνισε η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας.

«Μπορεί δηλαδή κανείς να έχει πυρετό και γαστρεντερίτιδα και να μείνει στο σπίτι, να το υποτιμήσει, να θεωρήσει ότι θα περάσει. Δεν πρέπει να το κάνουμε αυτό. Είναι σημαντικό να αναζητούμε βοήθεια πολύ γρήγορα. Οποιος έχει συμπτώματα κοινού κρυολογήματος, εξανθήματα ή συμπτώματα της γαστρεντερίτιδας θα πρέπει να αναζητάει ιατρική βοήθεια, γιατί σε πολλές περιπτώσεις μπορεί πίσω από αυτό να υπάρχει ζήτημα με τη λεπτοσπείρωση», ανέφερε στην ίδια συνέντευξη.

Πηγή: ΕΟΔΥ

Σύμφωνα με τις οδηγίες που έχουν δοθεί από το Συντονιστικό Κέντρο στη Θεσσαλία, είναι σημαντικό να αποφεύγονται τα στάσιμα νερά και να υπάρχει κατάλληλος ρουχισμός και υποδήματα. Για το σκοπό αυτό, άλλωστε, η κυβέρνηση διανέμει προστατευτικό εξοπλισμό στους πολίτες ώστε να αποφεύγουν όσο μπορούν την επαφή με τα στάσιμα ύδατα και τη λάσπη.

Όπως έχει αναφέρει η κυρία Αγαπηδάκη δεν πρέπει να καταναλώνονται ωμά φρούτα και λαχανικά από περιοχές όπου έχει σημειωθεί πλημμυρικό φαινόμενο. Επίσης, οι πολίτες πρέπει να προσέχουν να μην αφήνουν εκτεθειμένα τρόφιμα, τα οποία μπορούν να έρθουν σε επαφή με τρωκτικά. Από το μολυσμένο νερό και τη λάσπη είναι σημαντικό να προστατεύονται και τα κατοικίδια, καθώς μπορούν και αυτά να μεταδώσουν τη λεπτοσπείρωση στον άνθρωπο.

Το Υπουργείο Υγείας και οι τοπικές υγειονομικές αρχές της Θεσσαλίας είναι υπ’ατμόν και για τον ιό του Δυτικού Νείλου. Μέχρι τώρα έχει συνδεθεί με τα πλημμυρικά φαινόμενα ένα κρούσμα λοίμωξης από τον ιό, στη Λάρισα. Οι επόμενες ημέρες, όμως, είναι κρίσιμες και ο πληθυσμός των κουνουπιών παρακολουθείται στενά. Όπου παρατηρούνται προνύμφες λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα για προνυμφοκτονίες.