Την άμεση ψηφιοποίηση των πιστοποιήσεων αναπηρίας που έχουν εκδοθεί ή εκδίδονται από τις Ανώτατες Υγειονομικές Επιτροπές Στρατού, Ναυτικού, Αεροπορίας, της Ελληνικής Αστυνομίας ή του Πυροσβεστικού Σώματος κατά τα πρότυπα των ΚΕΠΑ, ώστε να καταστούν δικαιούχοι της Κάρτας Αναπηρίας και οι εκατοντάδες πολίτες με αναπηρία που έχουν εξεταστεί από τις προαναφερόμενες επιτροπές, επανέρχεται με επιστολή της για ακόμη μία φορά η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ), προς τα αρμόδια υπουργεία Εθνικής Άμυνας, Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Προστασίας του Πολίτη και Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Το Δεκέμβριο του 2022 η ΕΣΑμεΑ είχε στείλει έγγραφο με το ίδιο θέμα. Ωστόσο, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, έως σήμερα δεν έχει υπάρξει λύση, με αποτέλεσμα να μην είναι εφικτή η έκδοση κάρτας αναπηρίας σε άτομα που διαθέτουν γνωματεύσεις αναπηρίας από τις προαναφερόμενες επιτροπές, οι οποίες δεν είναι διαθέσιμες σε ψηφιακή μορφή και δεν μπορεί το σύστημα να τις ανασύρει ηλεκτρονικά.

Η μη κατοχή Κάρτας Αναπηρίας, αποκλείει τους προαναφερόμενους πολίτες από οποιαδήποτε παροχή συνδέεται με την εν λόγω Κάρτα και συνιστά διακριτική μεταχείριση σε βάρος τους, αφού τους υποχρεώνει να συνεχίσουν να επιδεικνύουν την απόφαση πιστοποίησης αναπηρίας, εκθέτοντας τα προσωπικά τους δεδομένα, σε πληθώρα υπηρεσιών που ζητούν απόδειξη της αναπηρίας τους και επίσης τους στερεί το δικαίωμα εξυπηρέτησης κατά προτεραιότητα από όλες τις υπηρεσίες,

Την προαναφερόμενη θέση της Ε.Σ.Α.μεΑ. υποστηρίζει και ο Συνήγορος του Πολίτη στην υπ΄αριθ. πρωτ. 307924/21310/2023 επιστολή του, προς τη Διεύθυνση Υγειονομικού ΓΕΣ.

Eιδήσεις σήμερα: 

ΕΟΔΥ: Αυτό είναι το νέο Διοικητικό Συμβούλιο

Αττική: Κλειστά σήμερα τα φαρμακεία

Καρκίνος μαστού: Έρευνα εξετάζει τον ρόλο της ατμοσφαιρικής ρύπανσης