Σχεδόν δύο εκατομμύρια θάνατοι (υπερβάλλουσα θνησιμότητα) καταγράφηκαν στην Κίνα μετά την άρση της πολιτικής «Zero Covid», όπως διαπιστώνει μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Jama Network Open και έρχεται σε αντίθεση με επίσημα στοιχεία που έχει δώσει το Πεκίνο.

Στην Κίνα, η εφαρμογή της στρατηγικής…μηδενισμού της διασποράς, με επιβολή πολύ αυστηρών περιοριστικών μέτρων, διατήρησε τη συχνότητα εμφάνισης της λοίμωξης και την υπερβάλλουσα θνησιμότητα σε χαμηλά επίπεδα κατά τα πρώτα χρόνια της πανδημίας. Ωστόσο, η απόφαση της Κίνας να τερματίσει την πολιτική «Zero Covid» τον Δεκέμβριο του 2022 οδήγησε σε αύξηση κρουσμάτων κορωνοϊού και νοσηλειών.

Μετά από σπάνιες μαζικές διαδηλώσεις σε ολόκληρη τη χώρα, που ακολούθησαν την απότομη άρση των μέτρων, ο ιός εξαπλώθηκε σε 1,4 δισεκατομμύρια ανθρώπους που μόλις είχαν εκτεθεί σε αυτόν.

Το κύμα κρουσμάτων που προέκυψε, οδηγούμενο από την εξαιρετικά μεταδοτική παραλλαγή Όμικρον, έφερε τεράστια αύξηση σε νοσηλεία και θανάτους. Παρά την παγκόσμια προσοχή που δόθηκε σε αυτό το γεγονός, ο πραγματικός αντίκτυπος αυτής της ξαφνικής αλλαγής της πολιτικής στη θνησιμότητα του πληθυσμού δεν έχει εκτιμηθεί εμπειρικά.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι υπήρξαν 1,87 εκατομμύρια θάνατοι από όλες τις αιτίες μεταξύ ατόμων 30 ετών και άνω για το δίμηνο μετά την άρση των μέτρων. Οι θάνατοι παρατηρήθηκαν σε όλες τις επαρχίες της ηπειρωτικής Κίνας, εκτός από το Θιβέτ, και αφορούσαν κυρίως σε ηλικιωμένους.

Ο αριθμός των 1,87 εκατομμυρίων είναι πολύ υψηλότερος σε σχέση με τα επίσημα στοιχεία από την Κίνα, η οποία ανέφερε ότι περίπου 60.000 θάνατοι που σχετίζονται με την Covid είχαν καταγραφεί σε εγκαταστάσεις υγείας από τις αρχές Δεκεμβρίου 2022 έως τις 12 Ιανουαρίου.

Έρχεται, επίσης, ως συνέχεια στις εκτιμήσεις άλλων ερευνητών, συμπεριλαμβανομένης μιας μελέτης από το Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ και άλλη από το Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Όστιν, σύμφωνα με τις οποίες ο κορωνοϊός μπορεί να έχει σκοτώσει περισσότερους από 1,4 εκατομμύρια ανθρώπους στην Κίνα από τις 16 Δεκεμβρίου, 2022 έως 19 Ιανουαρίου 2023.

Η εκτίμηση από τη μελέτη που κυκλοφόρησε την Πέμπτη βασίστηκε σε στοιχεία τριών κινεζικών πανεπιστημίων, καθώς και σε αναζητήσεις στο Baidu, μια δημοφιλή κινεζική μηχανή αναζήτησης στο διαδίκτυο, για λέξεις όπως «αποτέφρωση» και «ταφή».

 

Διαβάστε επίσης:

Κορωνοϊός – ΕΣΥ: Πόση ανησυχία γεννούν οι νοσηλείες

Η σιωπηρή πανδημία που επιμένει – Τα ενοχλητικά συμπτώματα