Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε το εμβόλιο της αμερικανικής φαρμακοβιομηχανίας Pfizer κατά του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού (RSV) για την προστασία τόσο των βρεφών όσο και των ηλικιωμένων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η έγκριση καθιστά το εμβόλιο, το οποίο πωλείται με την εμπορική ονομασία Abrysvo, το πρώτο που προστατεύει βρέφη ηλικίας έως έξι μηνών από τον ιό όταν χορηγείται σε έγκυες γυναίκες.

Ο RSV συνήθως προκαλεί ήπια συμπτώματα που μοιάζουν με κρυολόγημα, αλλά είναι η κύρια αιτία πνευμονίας σε νήπια και ηλικιωμένους, προκαλώντας χιλιάδες νοσηλείες και θανάτους κάθε χρόνο.

Όπως γράφει το Reuters, νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο Οργανισμός Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) έδωσε το «πράσινο φως» για το εμβόλιο για χρήση σε γυναίκες στα μέσα του τρίτου τριμήνου της εγκυμοσύνης, με σκοπό την προστασία των μωρών τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε τον Ιούνιο το εμβόλιο Arexvy της βρετανικής φαρμακοβιομηχανίας GSK (GSK.L) για την προστασία των ηλικιωμένων. Επίσης, η θεραπεία μακράς δράσης κατά των λοιμώξεων από RSV των Sanofi (SASY.PA) και AstraZeneca (AZN.L)  εγκρίθηκε πέρυσι από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για χρήση σε βρέφη.

Τα εμβόλια των Pfizer και GSK έχουν ήδη εγκριθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες για προστασία έναντι του RSV σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας, καθιστώντας τους πρωτοπόρους σε μια αγορά που εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 10 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2030.

Στην ΕΕ, περίπου 245.000 εισαγωγές σε νοσοκομεία ετησίως έχουν συσχετιστεί με RSV σε παιδιά ηλικίας κάτω των πέντε ετών, ενώ ο ιός εκτιμάται ότι προκαλεί περίπου 20.000 θανάτους σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας κάθε χρόνο.

 

Διαβάστε επίσης:

GSK: Προσέφυγε κατά της Pfizer για παραβίαση της πατέντας της για το εμβόλιο του RSV

Pfizer Hellas: 6 σημαντικές διακρίσεις στα Diversity & Inclusion Awards 2023