Ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ Γκίκας Μαγιορκίνης έδωσε συμβουλές για το πώς θα προστατευτούν οι πολίτες από τους καπνούς που υπάρχουν στην ατμόσφαιρα από τις φωτιές που μαίνονται στη χώρα.

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης τόνισε στο Mega πως τα άτομα που αντιμετωπίζουν αναπνευστικά προβλήματα είναι οι πιο ευάλωτοι στην εκρηκτική ατμόσφαιρα που επικρατεί λόγω των πυρκαγιών.

«Γενικά είναι δύσκολο σε τέτοιες συνθήκες ατμοσφαιρικές να προστατευτούν οι άνθρωποι. Καλό είναι να απομακρυνθούν οι άνθρωποι που έχουν χρόνια προβλήματα υγείας, όπως προβλήματα αναπνευστικά προβλήματα, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια και καρδιαγγειακά νοσήματα. Λογικά σε τέτοια γεγονότα αναμένεται και αύξηση στη θνησιμότητα στο λεκανοπέδιο από τέτοια νοσήματα», δήλωσε.

Ο επίκουρους καθηγητής της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ συμβούλευσε τους πολίτες να μείνουν μέσα στο σπίτι τους και να κλείσουν τα παράθυρα. «Επειδή είναι υψηλή η θερμοκρασία, αυτό θα επιτείνει τα προβλήματα. Σε αυτά τα θέματα καλό θα είναι να βρίσκονται σε χώρους με κλιματισμό και σε κλειστούς χώρους».

Η χρήση μάσκας, και ιδιαίτερα η μάσκα υψηλής προστασίας, μπορούν να βοηθήσουν στο φιλτράρισμα των μεγαλύτερων σωματιδίων που βρίσκονται στον αέρα, ενώ ο κ. Μαγιορκίνης τόνισε πως εάν δεν βρέξει ή δεν φυσήξει άνεμος για κάποιες μέρες μετά την παύση των φωτιών, θα υπάρχουν σωματίδια στην ατμόσφαιρα.

Βασιλακόπουλος: Πού να φοράμε μάσκες

Από την πλευρά του, σωτήρια για την προστασία του αναπνευστικού, αποδεικνύεται η μάσκα υψηλής προστασίας, τις ημέρες που υπάρχει καπνός μετά τις πυρκαγιές, όπως τόνισε στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.

Ειδικότερα ο κ. Βασιλακόπουλος συνιστά στους πολίτες, τις ημέρες που παρατηρείται καπνός από τις φωτιές, να ακολουθούν τις εξής οδηγίες:

– Να αποφεύγουν τον αθλητισμό και να παραμένουν στο σπίτι

– Να διατηρούν κλειστά τα παράθυρα των σπιτιών, χρησιμοποιώντας άφοβα κλιματιστικό το οποίο ανακυκλώνει τον εσωτερικό αέρα του σπιτιού

– Όταν επιστρέφουν στο σπίτι να αλλάζουν ρούχα και να πλένονται σχολαστικά

– Όσοι έχουν αναπνευστικά προβλήματα να επικοινωνήσουν άμεσα με το γιατρό τους