Σε πλήρη εξέλιξη είναι το εφετινό «κύμα» μολύνσεων από τον ιό του Δυτικού Νείλου που μεταδίδεται μέσω των κουνουπιών. Τα νέα περιστατικά παρουσιάζουν αύξηση εβδομάδα με την εβδομάδα και ο ιός έχει επηρεάσει 28 δήμους από 12 Περιφερειακές Ενότητες.

Σύμφωνα με πηγές από τον ΕΟΔΥ, ο ιός του Δυτικού Νείλου παρουσιάζει αυξητική τάση τη δεδομένη περίοδο. Από την εμπειρία προηγούμενων ετών οι λοιμώξεις από τον ιό βρίσκονταν στην κορύφωσή τους περί τα μέσα Αυγούστου. Για να διαπιστωθεί, όμως, εάν και εφέτος η κυκλοφορία του ιού είναι τώρα στο «πικ» της πρέπει πρώτα να φανεί μείωση, όπως εξηγούν οι ειδικοί. Την εφετινή περίοδο, πάντως, καταγράφεται αυξημένη επιφυλακή καθώς η κλιματική αλλαγή έχει ευνοήσει πληθυσμούς κουνουπιών (όπως το κουνούπι «τίγρης») στην Ευρώπη. Σήμα κινδύνου για τις ασθένειες που μεταδίδονται μέσω των κουνουπιών, άλλωστε, έχει εκπέμψει νωρίτερα το καλοκαίρι το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC).

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του ΕΟΔΥ αναφορικά με τις επηρεαζόμενες από τον ιό του Δυτικού Νείλου περιοχές, οι δήμοι στους οποίους ο ιός έχει κάνει αισθητή την παρουσία του είναι 28, έναντι 25 την προηγούμενη εβδομάδα. Ειδικότερα, στη λίστα προστέθηκαν ο δήμος Σερρών της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών, ο δήμος Φαρσάλων της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας, καθώς και ο δήμος Αρταίων. Η…κάθοδος του ιού στην Άρτα είναι μια εξέλιξη της τελευταίας εβδομάδας, που ανέβασε τον αριθμό των Περιφερειακών Ενοτήτων με τον ιό στις 12 σε σχέση με 11 που ήταν την περασμένη εβδομάδα.

Η «Ομάδα Εργασίας (ΟΕ) για τον καθορισμό των επηρεαζόμενων περιοχών από τα νοσήματα που μεταδίδονται με διαβιβαστές» του Υπουργείου Υγείας ξεχωρίζει τις «επηρεαζόμενες» από τις «υψηλού κινδύνου» περιοχές. Οι πρώτες αφορούν σε δήμους με καταγραφή τουλάχιστον ενός κρούσματος λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου. Ως «υψηλού κινδύνου» ορίζονται οι δήμοι χωρίς πρόσφατη καταγραφή περιστατικών, οι οποίοι ωστόσο συνδυάζουν παράγοντες κινδύνου για επερχόμενη καταγραφή κρουσμάτων (όπως π.χ. εγγύτητα σε επηρεαζόμενους Δήμους/ γεωμορφολογικά δεδομένα, τρέχοντα και ιστορικά επιδημιολογικά δεδομένα της λοίμωξης στην ευρύτερη περιοχή, διαθέσιμα εντομολογικά δεδομένα ή δεδομένα επιτήρησης σε ζώα στην ευρύτερη περιοχή).

Διπλασιασμός περιστατικών σε μία εβδομάδα

Μετά από μια περίοδο σχετικά χαμηλής κυκλοφορίας του ιού του Δυτικού Νείλου, τις τελευταίες εβδομάδες παρατηρείται έντονη…κινητικότητα. Είναι χαρακτηριστικό ότι την τελευταία εβδομάδα τα κρούσματα σχεδόν διπλασιάστηκαν και από 21 ανέβηκαν στα 40, τα 37 εκ των οποίων παρουσίασαν εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα. Παράλληλα, επιπλέον ένας άνθρωπος έχασε τη μάχη με τον ιό, με τον αριθμό των θανόντων να ανέρχεται σε τέσσερις. Τα περισσότερα περιστατικά (έξι) έχουν δηλωθεί από την περιοχή της Καρδίτσας.

Με δεδομένο ότι σε κάθε ένα κρούσμα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου με προσβολή του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος αντιστοιχούν περίπου 140 μολυνθέντες από τον ιό – βάσει οροεπιδημιολογικής μελέτης που είχε διεξαχθεί το 2010 – γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι τα περιστατικά λοίμωξης από τον ιό στη χώρα μας έχουν ξεπεράσει τα 5.100.

Προστασία από τον ιό

Σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, συνιστάται να τηρούνται τα ατομικά μέτρα προστασίας από τα κουνούπια σε όλη την περίοδο κυκλοφορίας των εντόμων και ειδικότερα:

– Να χρησιμοποιούνται εγκεκριμένα εντομοαπωθητικά σώματος και περιβάλλοντος (σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης), καθώς και σήτες, κουνουπιέρες, κλιματιστικά/ ανεμιστήρες. Ο δροσερός αέρας μειώνει τη δραστηριότητα των κουνουπιών και δυσχεραίνει την προσέγγισή τους.

– Συνιστάται η ενδυμασία με κατάλληλα (μακριά) ρούχα που καλύπτουν όσο μεγαλύτερη επιφάνεια του σώματος. Είναι προτιμότερα τα ανοιχτόχρωμα και φαρδιά ρούχα.

– Το πότισμα να γίνεται κατά προτίμηση τις πρωινές ώρες για να μειώνεται η έκθεση στα κουνούπια.

– Να μη μένουν στάσιμα νερά σε κανέναν χώρο του σπιτιού, έτσι ώστε να περιοριστούν οι εστίες αναπαραγωγής των κουνουπιών.

 

Διαβάστε επίσης:

Κλιματική αλλαγή: SOS για αύξηση κουνουπιών – Οι περιοχές υψηλού κινδύνου

Κουνούπια: Έξι αιθέρια έλαια που τα κρατούν μακριά μας

Κουνούπια: Επτά λόγοι που τσιμπούν εσάς και όχι τον διπλανό σας