Δυσμενείς εργασιακές συνθήκες αλλά κυρίως επισφαλείς συνθήκες περίθαλψης και νοσηλείας καταγγέλλουν οι αγροτικοί γιατροί του Κέντρου Υγείας Γυθείου. Με επιστολή τους προς τη διοίκηση της 6ης ΥΠΕ, τη Διοικήτρια του Γ.Ν. Σπάρτης, τη Διευθύντρια Κ.Υ. Γυθείου, την Προϊσταμένη της Γενικής Διεύθυνσης Υπηρεσιών Υγείας του Υπουργείου Υγείας και άλλων αρμόδιων, οι γιατροί που βρίσκονται σε υπηρεσία υπαίθρου, όπως λέγεται η αγροτική θητεία, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, προειδοποιώντας ότι καλούνται με προφορικά «εντέλλεσθε» να συμμετάσχουν στις εφημερίες του νοσοκομείου Σπάρτης, συχνά χωρίς την παρουσία ειδικευμένου ιατρού.

Σε πολλές περιπτώσεις, δε, καλούνται να εφημερεύσουν χωρίς την παρουσία βασικών ιατρικών ειδικοτήτων, όπως καρδιολόγου, παιδίατρου, ακτινολόγου, γεγονός που συνεπάγεται μη ασφαλείς συνθήκες εφημέρευσης.

Σύμφωνα με την επιστολή τους, που δημοσιοποιεί η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), «η διοίκηση του Γ.Ν. Σπάρτης επιμένει να καταθέτει αιτήματα, που παρουσιάζονται με τη συναίνεση των αγροτικών ιατρών, προς την 6η ΥΠΕ σχετικά με εφημέρευση των αγροτικών ιατρών παρά τη βούλησή τους στο Γ.Ν. Σπάρτης. Με τη σειρά της η διοίκηση της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας εκδίδει αποφάσεις για μετακίνηση και εφημέρευση στο Γ.Ν. Σπάρτης χωρίς την έγγραφη εντολή – εντέλλεσθε. Επανειλημμένα έχουμε δηλώσει εγγράφως στη διοίκηση της 6ης ΥΠΕ την άρνηση μας για εφημέρευση στο Γ.Ν. Σπάρτης και δεν έχουμε λάβει ποτέ επίσημη έγγραφη απάντηση».

Για ποιους λόγους αρνούνται την εφημέρευση

Στην επιστολή τους οι αγροτικοί γιατροί του Κέντρου Υγείας Γυθείου παραθέτουν τους λόγους για τους οποίους αρνούνται να συμμετάσχουν στις εφημερίες του νοσοκομείου Σπάρτης.

«Καλούμαστε να διανύουμε πολλές οδηγικές χιλιομετρικές αποστάσεις από τον τόπο διαμονής μας οι οποίες πραγματοποιούνται έπειτα από 24 και παραπάνω ώρες διαρκούς εργασίας θέτοντας την ατομική μας ακεραιότητα σε κίνδυνο. Να σημειωθεί ότι ουδέποτε έχουμε αποζημιωθεί για το κόστος των συγκεκριμένων μετακινήσεων» αναφέρουν.

Επιπλέον, σημειώνουν πως «δεν υπάρχει διαρκής παρουσία ειδικευμένου επιμελητή του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών (Τ.Ε.Π.), καθώς επίσης και απουσία νευραλγικών ειδικοτήτων όπως Καρδιολόγος, Παιδίατρος, Ακτινολόγος. Συνεπώς, οι εφημερίες στο Τ.Ε.Π στελεχώνονται σε μεγάλο βαθμό από αγροτικούς ιατρούς με ελάχιστη έως μηδαμινή προϋπάρχουσα κλινική εμπειρία με αποτέλεσμα την μη εύρυθμη λειτουργία του προς όφελος των ασθενών, παρά τις αντίθετες προφορικές δεσμεύσεις της διοικητρίας του Γ.Ν. Σπάρτης για την επίλυση των παραπάνω ζητημάτων».

Επίσης, «πραγματοποιούνται διακομιδές ασταθών κλινικά περιστατικών και περιστατικών που δεν συνάδουν με την εκπαίδευσή και κατάρτισή μας. Συγκεκριμένα, οι διακομιδές μπορεί να περιλαμβάνουν σοβαρά καρδιολογικά περιστατικά, διασωληνωμένους ασθενείς, καθώς επίσης και νεογνά-παιδιά που απαιτούν την παρουσία ειδικευμένου ιατρού».

Επιπρόσθετα, «καλούμαστε για μετακίνηση και για την κάλυψη αναγκών της παθολογικής κλινικής. Τα καθήκοντα περιλαμβάνουν συγγραφή εξιτηρίων με οδηγίες εξόδου σε ασθενείς που ουδέποτε έχουμε εξετάσει και παρακολουθήσει την πορεία νοσηλείας τους» αναφέρουν.

Τέλος, «έχουμε γίνει παραλήπτες αναφορών από τον διευθυντή της Ιατρικής Υπηρεσίας του Γ.Ν. Σπάρτης για παράλειψη καθηκόντων – μη παρουσία μας στο Γ.Ν. Σπάρτης στο πρωινό ωράριο παρά τις αντίθετες οδηγίες και εντολές από τη Διευθύντρια του ΚΥ Γυθείου για παραμονή μας στο ΚΥ στο πρωινό ωράριο λόγω αυξημένων αναγκών, ιδιαίτερα τους τρέχοντες μήνες της τουριστικής περιόδου. Επισημαίνουμε πως δεν μας έχουν κοινοποιηθεί αιτήματα και αποφάσεις από και προς πάσα κατεύθυνση που μας αφορούν σχετικά με το ωράριο, το πρόγραμμα εφημεριών και τα καθήκοντά μας» καταλήγουν.

Eιδήσεις σήμερα: 

ΕΟΠΥΥ: Πότε αποζημιώνεται η ψυχοθεραπεία

«Κύμα» μεταμοσχεύσεων μετά τη δωρεά οργάνων της 14χρονης