Σε εξέλιξη βρίσκεται ένα ακόμη… καλοκαιρινό κύμα κορωνοϊού στη χώρα μας, πολύ πιο ήπιο και διαχειρίσιμο σε σύγκριση με εκείνα των προηγούμενων καλοκαιριών, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο. Το καλοκαιρινό ξέσπασμα του κορωνοϊού έχει απασχολήσει ήδη τα αρμόδια Κέντρα Ελέγχου Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ όπου καταγράφηκε έξαρση στις αρχές του περασμένου Ιουλίου.
Η έντονη κινητικότητα του πληθυσμού λόγω διακοπών και ο συγχρωτισμός σε συνδυασμό με τη χαμηλή θωράκιση έναντι του ιού είχαν ως αποτέλεσμα την αυξημένη διασπορά και την έξαρση των σοβαρών περιστατικών λοίμωξης covid και στην Ελλάδα.

Η εικόνα των νοσηλευόμενων

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το ygeiamou.gr, το δεύτερο 15νθήμερο του Ιουλίου οι λεγόμενοι σκληροί δείκτες εκτινάχθηκαν: αυξήθηκαν 100% οι εισαγωγές ασθενών με σοβαρή νόσο στις κλινικές, κατά 50% οι νοσηλείες σε απλές κλίνες και κατά 64% σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Ο απολογισμός της 1ης Αυγούστου ήταν 316 νοσηλευόμενοι, οι 234 σε απλές κλίνες και οι 82 στις ΜΕΘ, εκ των οποίων οι 19 διασωληνωμένοι.
«Ο κορωνοϊός προκαλεί πλέον ήπια λοίμωξη στη συντριπτική πλειονότητα των ανθρώπων. Λόγω της έκθεσής μας στον ιό και της επαναλαμβανόμενης νόσησης σε πολλές περιπτώσεις, αλλά και χάρη στην κυτταρική ανοσία που έχουμε αποκτήσει με τον εμβολιασμό έναντι του κορωνοϊού, η covid έχει μετατραπεί σε διαχειρίσιμη λοίμωξη. Οι περισσότεροι ασθενείς, που εμφανίζουν σοβαρή νόσο, είναι ηλικιωμένοι ή επιβαρυμένοι με προβλήματα υγείας. Τα εισαγόμενα περιστατικά έχουν μέσο όρο ηλικίας τα 80 έτη» λέει στο ygeiamou.gr ο πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας και καθηγητής Πνευμονολογίας της Β’ Πνευμονολογικής Κλινικής του ΕΚΠΑ στο Αττικό Νοσοκομείο, κ. Στέλιος Λουκίδης.

Τα αντιικά φάρμακα

Χάρη στα θεραπευτικά «όπλα» που έχουν στη διάθεσή τους οι επιστήμονες η έκβαση για τους περισσότερους ασθενείς είναι καλή. «Στους νοσηλευόμενους χορηγείται ρεμδεσιβίρη, που είναι αποτελέσματικό αντιικό σκεύασμα. Όσοι ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου και διαπιστώσουν άμεσα ότι έχουν μολυνθεί, επικοινωνούν με τον γιατρό τους και λαμβάνουν έπειτα από τη γνωστή διαδικασία με το αίτημα στην ειδική πλατφόρμα, τα αντιικά χάπια στο σπίτι τους. Μάλιστα, εάν η θεραπεία ξεκινήσει μέσα στο πρώτο 48ωρο, το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικό» εξηγεί ο κ. Λουκίδης, ο οποίος σημειωτέον συμμετέχει και στην Επιτροπή που αξιολογεί τα αιτήματα των γιατρών για τη λήψη της αντιικής θεραπείας κατ΄οίκον.

Ο αριθμός των αιτημάτων που έχει δεχθεί η Επιτροπή το εφετινό καλοκαίρι αποτυπώνει την καθοδική πορεία του κορωνοϊού σε σύγκριση με το περυσινό. Ενδεικτικά, πέρυσι στο τέλος Ιουλίου-αρχές Αυγούστου εγκρίνονταν σε ημερήσια βάση περίπου 800 αντιικές κατ’ οίκον θεραπείες για ασθενείς με covid και εφέτος το αντίστοιχο διάστημα ζητούνται και εγκρίνονται περίπου 160 θεραπείες. Μάλιστα, τις τελευταίες ημέρες καταγράφεται ανοδική πορεία στα αιτήματα που υποβάλλονται. Σε κάθε περίπτωση, το σημαντικό είναι ότι κάθε θεραπεία που χορηγείται, αντιστοιχεί σε μία νοσηλεία που αποφεύχθηκε και σε μία νόσηση που κερδίζεται.

Οι ευάλωτοι που προβληματίζουν
Μια ειδική κατηγορία ασθενών με covid αποτελούν, σύμφωνα με τον ειδικό, οι ανοσοκατασταλμένοι. «Διαπιστώνουμε ότι άτομα που βρίσκονται σε ανοσοκαταστολή όταν νοσούν με covid αφενός εμφανίζουν βαρύτερα συμπτώματα, αφετέρου «κουβαλούν» θετικό φορτίο έως και 3 μήνες. Τα τεστ είναι θετικά παρά την ολοκλήρωση της θεραπείας και την ίαση των συμπτωμάτων, γεγονός που αποτελεί θέμα προβληματισμού και έρευνας της επιστημονικής κοινότητας. Αυτό φαίνεται να αλλάζει κάποια δεδομένα που είχαμε έως τώρα. Αναζητείται και ερευνάται τι σημαίνει ότι δεν αρνητικοποιούνται, τι σημαίνει η παρουσία του κορωνοϊού στον οργανισμό τους και τι μπορεί να επηρεάζει» καταλήγει ο κ. Λουκίδης.