Την έντονη αντίδραση των εργαζομένων στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» προκάλεσε η απόφαση της διοίκησης να εγκαταστήσει μηχανήματα ελέγχου ωραρίου με μαγνητικές κάρτες στις εισόδους του νοσηλευτικού ιδρύματος.

Η προγραμματισμένη για την 1η Αυγούστου λειτουργία των μηχανημάτων κινητοποίησε το Σωματείο Εργαζομένων, που διοργάνωσε παράσταση διαμαρτυρίας καλύπτοντας με πλαστικές μαύρες σακούλες τα μηχανήματα και προειδοποίησε για κλιμάκωση των δράσεων με στόχο την απόσυρση των μηχανημάτων. Σύμφωνα με τους εκπροσώπους των εργαζομένων, το μέτρο αποσκοπεί στην τρομοκράτηση του προσωπικού και επιπλέον έχει αιφνιδιαστικό χαρακτήρα καθώς εφαρμόστηκε σε περίοδο θερινών αδειών. Επίσης, ανέφεραν ότι πρόκειται «για προσπάθεια συκοφάντησης και στοχοποίησης των εργαζομένων με τον έλεγχο προσέλευσης με τις κάρτες νέου τύπου».

Από την πλευρά της, η διοίκηση αντικρούει τις αιτιάσεις του Σωματείου για τον σκοπό και το περιεχόμενο του μέτρου, υποστηρίζοντας ότι η αξιοποίηση μηχανημάτων με μαγνητικές κάρτες ελέγχου του ωραρίου εργασίας είναι απολύτως νόμιμη και αποδεκτή διεθνώς και στη χώρα μας, σε όλα τα εργασιακά περιβάλλοντα. Επιπλέον, επικαλείται η διοίκηση ότι ο έλεγχος του ωραρίου εφαρμόζεται συγκεκριμένα στο διοικητικό και το παραϊατρικό προσωπικό καθώς σε αυτές τις δύο κατηγορίες εργαζομένων έχουν καταγραφεί πολλές… αδικαιολόγητες καθυστερήσεις και απουσίες. Έχουν εκδοθεί περίπου 600 μαγνητικές κάρτες για τους εργαζόμενους αυτούς.

Η διάκριση είναι αναγκαία καθώς όπως λένε επαγγελματίες υγείας του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός», πέραν της αυτονόητης τήρησης του ωραρίου από τους γιατρούς και τους νοσηλευτές, ισχύει ο άγραφος κανόνας ότι κανείς δεν φεύγει από τη θέση του εάν δεν προσέλθει ο επόμενος στο πρόγραμμα.

Πηγές της διοίκησης αναφέρουν ότι σε αντίθεση με τα ισχύοντα στο πεδίο των γιατρών και νοσηλευτών, στους διοικητικούς εργαζόμενους και στο παραϊατρικό προσωπικό έχουν διαπιστωθεί δεκάδες απουσίες σε σχετικούς ελέγχους, που καθιστούσαν απαραίτητη τη λήψη μέτρων στα τμήματα, καθώς η μη έγκαιρη προσέλευση και συνεπής παρουσία προκαλεί δυσλειτουργίες στο πρόγραμμα των νοσοκομείου και την εξυπηρέτηση των πολιτών.