*Γράφει η Ασημίνα Αγγελίνη

Ιδιαίτερα ανησυχητική είναι η κατάσταση στις ΗΠΑ καθώς τα κρούσματα σύφιλης έχουν εκτοξευτεί τις τελευταίες εβδομάδες με τις υγειονομικές Αρχές να ετοιμάζονται να κηρύξουν κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα για να αντιμετωπιστεί η έξαρση κρουσμάτων του σεξουαλικά μεταδιδόμενου νοσήματος είναι η έλλειψη πενικιλίνης, του αντιβιοτικού που αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τη λοίμωξη, που μπορεί να προσβάλει παιδιά, έγκυες και ηλικιωμένους. Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) έχει ήδη αναφέρει έλλειψη μιας ενέσιμης μορφής πενικιλίνης, του αντιβιοτικού που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της σύφιλης και άλλων βακτηριακών λοιμώξεων, όπως ο στρεπτόκοκκος.

Η μορφή της πενικιλίνης, που χορηγείται για την αντιμετώπιση της σύφιλης ονομάζεται πενικιλίνη G βενζαθίνη. Το φάρμακο προστίθεται σε έναν αυξανόμενο κατάλογο σκευασμάτων που αντιμετωπίζουν ελλείψεις στις ΗΠΑ, όπως η υγρή αμοξικιλλίνη, η οποία βρίσκεται σε έλλειψη από τον Οκτώβριο.

Όπως επισημαίνει το Bloomberg, είναι το προτιμώμενο φάρμακο για τη μεταδιδόμενη λοίμωξη καθώς μπορεί να χορηγηθεί με ασφάλεια και σε εγκύους. Η ιδιαιτερότητα της συγκεκριμένη πενικιλίνης είναι ότι, η φαρμακευτική ουσία εισέρχεται μέσω του πλακούντα θεραπεύοντας και το έμβρυο. Συχνά, η συγκεκριμένη πενικιλίνη χορηγείται σε εξωτερικά ιατρεία ή σε χώρους επείγουσας φροντίδας.

Οι δόσεις τόσο για παιδιά όσο και για ενήλικες είναι ελλιπείς, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA).

Το Υπουργείο Υγείας των ΗΠΑ έχει ήδη κινητοποιήσει μια ομοσπονδιακή ομάδα εργασίας για την αντιμετώπιση του προβλήματος και το προσωπικό συζητά το ενδεχόμενο με βάση τον αριθμό των κρουσμάτων να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία. Το ενδεχόμενο αυτό θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο στους Αμερικανούς αξιωματούχους για πρόσβαση σε μεγαλύτερη χρηματοδότηση προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κρίση, σύμφωνα με γνώστες του θέματος.

«Πρόκειται για μια αξιοσημείωτη έλλειψη της συγκεκριμένης πενικιλίνης», δηλώνει ο Τζόζεφ Τσέραμπι, επίκουρος καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Ουάσινγκτον του Σεντ Λούις.

Επικεφαλής των κυβερνητικών προσπαθειών είναι η Αμερικανίδα υφυπουργός Υγείας, Ρέιτσελ Λεβίν, αναφέρει πηγή υπό καθεστώς ανωνυμίας. Όπως επισημαίνει το πρακτορείο «Bloomberg», ο αριθμός των κρουσμάτων σύφιλης το 2021 στις ΗΠΑ ήταν αυξημένος κατά 32% σε σχέση με τον προηγούμενο έτος. Τα ποσοστά σύφιλης το 2021 ήταν τα υψηλότερα από το 1990, σύμφωνα με τα πιο ενημερωμένα κυβερνητικά στοιχεία.

Πριν δύο χρόνια, καταγράφηκαν τουλάχιστον 176.000 κρούσματα σύφιλης. Η μεταδιδόμενη λοίμωξη πλήττει δυσανάλογα τους ομοφυλόφιλους και αμφιφυλόφιλους άνδρες.

Η σύφιλη μπορεί να οδηγήσει σε βλάβη οργάνων ή ακόμη και σε θάνατο εάν δεν χορηγηθεί η κατάλληλη θεραπεία. Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ απέδωσε την έλλειψη πενικιλίνης στην αυξημένη ζήτηση.

Η έλλειψη πενικιλίνης, όπως τονίζει το Bloomberg, ξεκίνησε στις ΗΠΑ τον Απρίλιο. Ο Οργανισμός FDA ανακοίνωσε ότι, για την έλλειψη του συγκεκριμένου φαρμάκου ευθύνεται η αύξηση των κρουσμάτων σύφιλης και στρεπτοκοκκικής φαρυγγίτιδας. Επειδή ένα κοινό αντιβιοτικό που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία του στρεπτόκοκκου ήταν σε έλλειψη αυτό τον χειμώνα, οι γιατροί συνταγογράφησαν σε ασθενείς πενικιλίνη ως εναλλακτική λύση, αυξάνοντας τη ζήτηση για το φάρμακο.

Αυτό δημιούργησε σοβαρότατο πρόβλημα σε μια εποχή που τα κρούσματα σύφιλης άρχισαν να αυξάνονται κατακόρυφα. Το πρακτορείο Bloomberg αναφέρει ότι ο φαρμακευτικός γίγαντας Pfizer είναι ο μοναδικός προμηθευτής της μορφής πενικιλίνης G βενζαθίνη στις ΗΠΑ.