Η περαιτέρω ανάπτυξη του τομέα της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής για τη διευκόλυνση ακόμη περισσότερων προσώπων στην απόκτηση ενός παιδιού συζητήθηκε, μεταξύ άλλων, στη συνάντηση που είχε την περασμένη εβδομάδα ο Πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, Καθηγητής κ. Νικόλαος Βραχνής, με τον Υπουργό Υγείας, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, και την Υφυπουργό Τουρισμού, Έλενα Ράπτη.

Στη συνάντηση συμφωνήθηκε η συνεργασία των Υπουργείων Υγείας και Τουρισμού για την επίλυση όλων των θεμάτων που αφορούν στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή. Ένα ζήτημα για το οποίο υπάρχει νομοθετικό κενό είναι οι περιπτώσεις μοναχικών ανδρών που θέλουν να αποκτήσουν παιδί μόνοι τους. Σήμερα, ο μοναχικός άνδρας που επιθυμεί την απόκτηση παιδιού με παρένθετη κυοφόρο δεν έχει αυτή τη δυνατότητα.

Αντίθετα, υπάρχει πρόβλεψη για τη μοναχική γυναίκα που μπορεί να αποκτήσει παιδί με σπέρμα δότη ως μονογονεϊκή οικογένεια. Η Εθνική Αρχή Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής έχει λάβει υπόψη της ήδη μια δικαστική απόφαση που κρίνει δεκτή την αίτηση μοναχικού άνδρα για απόκτηση τέκνου μέσω παρένθετης μητέρας. Στο πλαίσιο αυτό, η ΕΑΙΥΑ επεξεργάζεται το ενδεχόμενο έναρξης συζήτησης για τη συγκεκριμένη κατηγορία πιθανών υποβοηθούμενων προσώπων.

Ένα σημαντικό θέμα για την Αρχή είναι, επίσης, η οργάνωση των δεδομένων δοτών και δοτριών γεννητικού υλικού προκειμένου να υπάρχει η γνώση πόσα παιδιά γεννιούνται από το ίδιο πρόσωπο. Το Ηλεκτρονικό Μητρώο που δημιουργήθηκε πέρυσι είναι προς αυτή την κατεύθυνση, καθώς ήδη έχουν καταγραφεί περίπου 3.000 καταχωρήσεις δοτριών και δοτών, καθώς και εκατοντάδες καταχωρήσεις δειγμάτων εξωτερικού.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης του κ. Βραχνή με τον κ. Χρυσοχοΐδη και την κυρία Ράπτη, συζητήθηκε ο ιατρικός τουρισμός στον τομέα της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής καθώς και η συμμετοχή του Υπουργού Υγείας και της Υφυπουργού Τουρισμού στην Επιστημονική Συνάντηση της Εθνικής Αρχής Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, που θα πραγματοποιηθεί της Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου 2023 στην Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

 

Ειδήσεις σήμερα:

ΕΟΦ – Ελλείψεις φαρμάκων: Νέα εφαρμογή για τη δήλωση αποθεμάτων

Φάρμακα: Ποια είναι στα αζήτητα – Τι δείχνουν οι πωλήσεις