Η περίοδος που διανύουμε είναι συνυφασμένη με την ξεκούραση, οι υγειονομικές αρχές, όμως, ετοιμάζονται για το επόμενο «κύμα» ελλείψεων φαρμάκων που θεωρείται δεδομένο με το που μπει το φθινόπωρο και ξεκινήσουν οι λοιμώξεις.

Ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ήδη στις συναντήσεις του με εκπροσώπους της φαρμακοβιομηχανίας (ΣΦΕΕ, ΠΕΦ, PIF) προτάσσει το θέμα επάρκειας φαρμάκων για τους Έλληνες πολίτες. Παράλληλα, ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) με σημερινή του ανακοίνωση ενημερώνει για νέα ηλεκτρονική εφαρμογή στην οποία θα δηλώνεται το απόθεμα σε φάρμακα.

«Στο πλαίσιο της παρακολούθησης της αγοράς των φαρμάκων με σκοπό την εξασφάλιση της επάρκειάς τους και σε εναρμόνιση με τις απαιτήσεις του εθνικού και ενωσιακού δικαίου (άρθρο 12Α του ν.δ. 96/73 όπως ισχύει, Κανονισμός 2022/123 άρθρο 11 παράγραφος 2), ο ΕΟΦ καθιερώνει νέα Ηλεκτρονική Υπηρεσία «Δήλωσης Αποθεμάτων Φαρμάκων Ανθρώπινης Χρήσης», στη διαδικτυακή πύλη του Οργανισμού, https://www.eof.gr/web/guest/services», σημειώνει η ανακοίνωση του ΕΟΦ, και προσθέτει:

«Σε πρώτη φάση καλούνται οι Κάτοχοι Άδειας Χονδρικής πώλησης φαρμάκων να προετοιμαστούν δημιουργώντας λογαριασμό για την εν λόγω υπηρεσία άμεσα και σε κάθε περίπτωση εντός εύλογου χρόνου επτά εργάσιμων ημερών από τη δημοσίευση της παρούσας».

Μέτρα για ελλείψεις από ΕΟΦ και ΕΜΑ

Στις αρχές του μήνα, ο ΕΟΦ είχε εκδώσει ανακοίνωση με τέσσερα μέτρα για τον περιορισμό των ελλείψεων. Η απαγόρευση των παράλληλων εξαγωγών είναι ένα από αυτά, το οποίο εφαρμόζεται προσωρινά και επιλεγμένα με στόχο τη διασφάλιση των αναγκών των ασθενών με φάρμακα, τα οποία εξάγονται σε άλλες χώρες. Επίσης, σύμφωνα με τον Οργανισμό «αποφασίστηκε οι φαρμακευτικές εταιρείες να αυξήσουν σημαντικά το επόμενο χρονικό διάστημα τις ποσότητες των φαρμάκων που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά, το οποίο άλλωστε αποτελεί και υποχρέωσή τους».

Με στόχο να είναι άμεσα διαθέσιμη η εκτίμηση του φαινομένου και η ανεύρεση λύσεων, οι φαρμακαποθήκες υποχρεώνονται να δηλώνουν τις πωλήσεις και τα αποθέματά τους για τα ελλειπτικά φάρμακα σε πραγματικό χρόνο. Επίσης, με απόφαση του υπουργείου Υγείας η χορήγηση φαρμάκων που βρίσκονται σε έλλειψη ή περιορισμένη διάθεση θα γίνεται από τα φαρμακεία στους ασθενείς μόνο εφόσον αυτά έχουν συνταγογραφηθεί ηλεκτρονικά βάσει των ενδείξεων και από τις ιατρικές ειδικότητες που προβλέπονται.

Συστάσεις για να εξασφαλιστεί επάρκεια αντιβιοτικών το χειμώνα εξέδωσε πρόσφατα και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων.

Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία του ΕΟΦ, 127 φάρμακα βρίσκονται σε μακροχρόνια και σοβαρή έλλειψη στη χώρα μας. Πρόκειται για 60 φάρμακα κοινότητας (για διάφορες παθήσεις), 13 νοσοκομειακά σκευάσματα και 54 φάρμακα που εισάγονται από το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ).

 

Διαβάστε επίσης:

ΕΚΑΒ – Ενισχύσεις: Σε ποιες περιοχές έχουν πάει Ένοπλες Δυνάμεις

Φάρμακα: Ποια είναι στα αζήτητα – Τι δείχνουν οι πωλήσεις