Μια καρδιά γεμάτη αγάπη για τον συνάνθρωπο και λίγο σάλιο σε μια μπατονέτα είναι όλα όσα χρειάζονται για να γίνει κάποιος εθελοντής δότης μυελού των οστών.

Η Μαριάννα Βαρδινογιάννη ιδρύτρια του Συλλόγου ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ είχε μιλήσει για το δώρο ζωής που κρύβουν 200 ml αίματος στο τεύχος Νοεμβρίου του ygeiamou στη δημοσιογράφο Παναγιώτα Καρλατήρα.

Κάθε 4 λεπτά κάποιος διαγιγνώσκεται με αιματολογική νεοπλασία. Η λευχαιμία είναι ο πιο συνηθισμένος καρκίνος στην παιδική ηλικία. Κάποιοι γεννιούνται με ανοσοανεπάρκειες, άλλοι εμφανίζουν μεσογειακή ή δρεπανοκυτταρική αναιμία. Για τους περισσότερους από αυτούς τους ασθενείς η μόνη θεραπεία είναι η αλλογενής μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων ή μυελού των οστών όπως είναι γνωστή. Στόχος της είναι η αντικατάσταση του παθολογικού μυελού των οστών με υγιή κύτταρα, τα οποία λαμβάνονται από έναν συγγενή ή μη συγγενή εθελοντή δότη και δημιουργούν στον λήπτη ένα νέο, υγιές αιμοποιητικό σύστημα.

«Οταν ο καρκίνος μπορεί να νικηθεί από ένα παιδί, τότε ναι, το αδύνατο μπορεί να γίνει δυνατό» είχε δηλώσει στο ygeiamou η ιδρύτρια και πρόεδρος του Σωματείου «Σύλλογος ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ»η οποία έφυγε από τη ζωή χθες, Δευτέρα, σε ηλικία 80 ετών, έχοντας προσφορά δεκαετιών στο κοινωνικό σύνολο.

Διαβάστε στη συνέχεια όλα όσα είχε πει στο θέμα που δημοσιεύθηκε στο τεύχος νο8 του ygeiamou.

«Το ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ συμπληρώνει φέτος 10 χρόνια ζωής. Νιώθω συγκινημένη και υπερήφανη που σε αυτό το διάστημα καταφέραμε κάτι που φάνταζε ανέφικτο: να αναβαθμίσουμε τη χώρα, και από ουραγός που ήταν στην εθελοντική δωρεά, να βρίσκεται στην 27η θέση παγκοσμίως και στην 11η θέση στην Ευρώπη. Κι αυτό χάρη στην ευαισθησία του λαού μας. Ηδη περισσότεροι από 133.000 συνάνθρωποί μας έχουν γίνει εθελοντές δότες μυελού των οστών, ενώ περισσότεροι από 233 έχουν βρεθεί συμβατοί, χαρίζοντας ελπίδα σε ασθενείς που χρειάστηκαν μεταμόσχευση μυελού των οστών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Νιώθω ευγνωμοσύνη και θαυμασμό προς τους δότες. Είναι η απόδειξη πως ενωμένοι μπορούμε να καταφέρουμε τα πάντα και πως μια μικρή πράξη αλληλεγγύης για τον διπλανό μας μπορεί να κάνει τη μεγάλη διαφορά. Αρκεί κάποιος να ακούσει πώς εκφράζεται ένας λήπτης μοσχεύματος ή ένας δότης για να καταλάβει τι μοιραζόμαστε συνεχώς στο σωματείο. Η μεγαλύτερη χαρά στη ζωή είναι να μπορείς να προσφέρεις – και δεν υπάρχει πολυτιμότερο δώρο από την ίδια τη ζωή, πόσο μάλλον όταν είσαι ο μοναδικός στον κόσμο που μπορείς να το προσφέρεις σε κάποιον!

Ο στόχος μας είναι να μην υπάρχει ούτε ένας ασθενής που πρέπει να μεταμοσχευθεί χωρίς να βρεθεί συμβατός δότης. Ο αγώνας για ευαισθητοποίηση της ελληνικής κοινωνίας και ενίσχυση της Τράπεζας Εθελοντών Δοτών με ακόμα περισσότερους δότες δεν σταματά.
Παράλληλα, όμως, το ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ ασχολείται ενεργά με το πεδίο της έρευνας και συμβάλλει, με κάθε τρόπο, στην αναβάθμιση της Ογκολογικής Μονάδας Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη – Ελπίδα» σε Κέντρο Αριστείας. Εχει δωρίσει τα πιο σύγχρονα ιατρικά μηχανήματα που εξασφαλίζουν πρωτοποριακές και υψηλής ποιότητας θεραπείες στους μικρούς ασθενείς. Στόχος μας η χώρα μας να καταστεί πρωτοπόρος στην έρευνα και τη θεραπεία του παιδικού καρκίνου.
Τα χιλιάδες χαμόγελα και βλέμματα παιδιών και γονιών που φεύγουν υγιή από το νοσοκομείο έχουν χαραχτεί για πάντα μέσα μου. Οπως θυμάμαι και κάθε ένα από τα παιδιά που δεν είναι πια κοντά μας. Τα προσωπάκια τους, αλλά και η οδύνη των γονιών τους, μας δίνουν δύναμη να συνεχίσουμε. Ολα τα παιδιά είναι οι ήρωές μας, είναι η έμπνευση και το φως της ΕΛΠΙΔΑΣ! Γιατί μας διδάσκουν πως και το χειρότερο πράγμα στη ζωή μπορεί ν’ αλλάξει. Οταν ο καρκίνος μπορεί να νικηθεί από ένα παιδί, τότε ναι, το αδύνατο μπορεί να γίνει δυνατό».

 

Διαβάστε επίσης

Έφυγε από τη ζωή η Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη