Ο καύσωνας έχει αρνητικό αντίκτυπο και στο αίμα που συγκεντρώνεται εθελοντικά στη χώρα μας, προκαλώντας ακόμη μεγαλύτερο έλειμμα σε σχέση με αυτό που δημιουργείται έτσι και αλλιώς την καλοκαιρινή περίοδο. Οι προηγούμενες ημέρες των πολύ υψηλών θερμοκρασιών αποθάρρυναν τους αιμοδότες, με αποτέλεσμα ο εφετινός Ιούλιος να μετρά έως τώρα 8.000 λιγότερες μονάδες αίματος σε σχέση με τον περυσινό.

Το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ) αναγνωρίζοντας τις ανάγκες της περιόδου καλεί νέους και παλαιούς εθελοντές αιμοδότες να προσέλθουν στην Εθελοντική Αιμοδοσία που διοργανώνεται στις 26 και 27 Ιουλίου στο Μετρό Συντάγματος. Μάλιστα, παρά τις καιρικές συνθήκες η αιμοδοσία θα πραγματοποιηθεί κανονικά καθώς ο χώρος κλιματίζεται επαρκώς.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΚΕΑ, Παναγιώτη Κατσίβελα, τα τελευταία τρία χρόνια παρατηρείται μια αύξηση της ευαισθητοποίησης των πολιτών προς την προσφορά αίματος. Είναι χαρακτηριστικό, ότι το 2021 και το 2022 εγγράφηκαν στο Εθνικό Μητρώο Αιμοδοτών 150.000 νέοι αιμοδότες. Επίσης, το 2022 ήταν χρονιά με «ρεκόρ» στην εθελοντική αιμοδοσία, από την οποία συγκεντρώθηκαν 348.783 μονάδες αίματος, καλύπτοντας το 65,34% του συνόλου του αίματος. Υπό αυτά τα δεδομένα, κάθε χρόνος πλέον φαίνεται πως είναι λίγο καλύτερος σε σχέση με τον προηγούμενο. Έτσι, εφέτος, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, έχουν συλλεχθεί 10.000 μονάδες περισσότερο αίμα συγκριτικά με πέρυσι, για το αντίστοιχο χρονικό διάστημα. Παρόλ’ αυτά, «η αιμοδοσία είναι ένας ζωντανός οργανισμός, που επηρεάζεται από αρνητικά ή και θετικά γεγονότα», σημειώνει ο κ. Κατσίβελας στο ygeiamou.gr, και προσθέτει:

«Σήμερα, όλα αυτά τα ‘όχι’ λόγω του καύσωνα, δηλαδή ‘μην κυκλοφορήσεις, κάτσε στο σπίτι, κτλ’, έχουν περάσει στη συνείδηση του αιμοδότη ότι δε δίνει αίμα τη συγκεκριμένη περίοδο. Ας προσπαθήσουμε με τη βελτίωση των καιρικών συνθηκών να καλύψουμε το κενό που έχει δημιουργηθεί». Η επίδραση καθημερινών γεγονότων στην αιμοδοσία δεν είναι πάντα αρνητική. Μπορεί να συμβαίνει το αντίστροφο. Το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το δυστύχημα των Τεμπών, όταν καταγράφηκε εντυπωσιακή ανταπόκριση σε προσφορά αίματος.

4 λόγοι ελλείψεων το καλοκαίρι

Συνήθως, όμως, οι συνθήκες προκαλούν ελλείψεις, οι οποίες είναι συνηθισμένες τους καλοκαιρινούς μήνες, δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα σε πολυμεταγγιζόμενους ασθενείς, καθώς και όσους εισάγονται σε νοσοκομεία για έκτακτες ή προγραμματισμένες σοβαρές χειρουργικές επεμβάσεις. Γιατί το καλοκαίρι η χώρα… στερεύει από αίμα;

Ο κ. Κατσίβελας εξηγεί τους τέσσερις λόγους: Πρώτον, οι εθελοντές αιμοδότες ξεκουράζονται και πηγαίνουν διακοπές. Δεύτερον, ο πληθυσμός στη χώρα μας πολλαπλασιάζονται, επομένως αυξάνονται και οι ανάγκες σε αίμα. Επίσης, σταματούν τα τακτικά χειρουργεία από τα οποία συνήθως «τροφοδοτείται» το σύστημα, καθώς το αίμα που δίνουν συγγενείς ή φίλοι για προγραμματισμένα χειρουργεία συνήθως δε χρησιμοποιείται όλο. Η ιατρική επανάσταση έχει φέρει αναίμακτες χειρουργικές επεμβάσεις. Τέλος, το προσωπικό των αιμοδοσιών παίρνει και αυτό άδειες τους καλοκαιρινούς μήνες.

Πόσο αίμα συλλέχθηκε το 2022

Η χώρα μας το 2022 χρειάστηκε για τη φροντίδα και θεραπεία των ασθενών 554.494 μονάδες εκ των οποίων οι 534.494 μονάδες συλλέχθηκαν από την κοινωνία και 20.000 μονάδες παρέλαβε το ΕΚΕΑ από τον Ελβετικό Ερυθρό Σταυρό, αποκλειστικά για τους ασθενείς με Μεσογειακή Αναιμία.

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού οι ανάγκες σε αίμα ήταν λιγότερες σε σχέση με τις συνήθεις, λόγω της προτεραιότητας του ΕΣΥ στην αντιμετώπιση της Covid-19. Φαίνεται, επίσης, ότι η στρατηγική για εξορθολογισμό των μεταγγίσεων και της χρήσης του αίματος έχει θετικά αποτελέσματα, σύμφωνα με το ΕΚΕΑ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2022 συλλέχθηκαν περισσότερες μονάδες εθελοντικού αίματος ακόμη και συγκριτικά με το 2018, όταν η τραγωδία στο Μάτι προκάλεσε έξαρση του εθελοντισμού. Παράλληλα, η εξάρτηση από το αίμα αντικατάστασης, δηλαδή το αίμα που προέρχεται από το οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον των ασθενών, φαίνεται ότι μειώνεται σημαντικά.

Στόχος η δημιουργία 300.000 σταθερών εθελοντών αιμοδοτών

Με αφορμή τον δύσκολο τρέχοντα μήνα, το ΕΚΕΑ διοργανώνει αύριο, Τετάρτη 26/7 και μεθαύριο, Πέμπτη 27/7 εθελοντική αιμοδοσία στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Μετρό Συντάγματος, από τις 14.30 το μεσημέρι μέχρι τις 19.30 το απόγευμα. Τα ραντεβού μπορούν να προγραμματιστούν μέσω της νέας εφαρμογής «Δίνουμε αίμα».

Το νέο app έχει ως στόχο να αποτελέσει ένα πλήρες, χρηστικό εργαλείο για τους αιμοδότες έτσι ώστε η διαδικασία της εθελοντικής αιμοδοσίας να γίνει μια ακόμη πιο εύκολη και γρήγορη υπόθεση. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο μέσος όρος ηλικίας των εθελοντών αιμοδοτών πριν την πανδημία ήταν 45 έτη, μετά την πανδημία ο μέσος όρος έπεσε κάτω από τα 40 έτη, κάτι που κινητοποίησε το ΕΚΕΑ να βρει έναν σύγχρονο και πρακτικό τρόπο προσέλκυσης νέων ηλικιακά αιμοδοτών. Μεγάλος στόχος η δημιουργία 300.000 σταθερών εθελοντών αιμοδοτών που προσφέρουν εθελοντικά αίμα δύο φορές τον χρόνο για την απόκτηση επάρκειας καθ’όλη τη διάρκεια του έτους.

Προϋποθέσεις για δωρεά αίματος

Για να δώσεις αίμα χρειάζεται:
• Να είσαι 18-65 ετών
• Να έχεις πάρει ένα ελαφρύ γεύμα πριν την αιμοδοσία
• Να έχεις κοιμηθεί τουλάχιστον 5 ώρες
• Να αναφέρεις τυχόν ασθένειες και φάρμακα που λαμβάνεις στο γιατρό της αιμοδοσίας
• Εάν έχεις κάνει τατουάζ να έχουν παρέλθει 4 μήνες

 

Διαβάστε επίσης:

ΕΚΕΑ: Το εθελοντικό αίμα κάλυψε το 65,34% των αναγκών το 2022 – Τα νοσοκομεία – πρωταθλητές στη συλλογή αίματος

Αίμα: Οι περιοχές που πρωτοστατούν στην αιμοδοσία