Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) αναφορικά με την ολοκλήρωση των συμβάσεων 2.000 εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία και τις επιπτώσεις της στο σύστημα υγείας.

Με επιστολή που απέστειλε η ΠΟΕΔΗΝ στους υπουργούς Υγείας και Εργασίας επισημαίνει πως οι συμβασιούχοι υπηρετούν σε θέσεις πρώτης γραμμής -πρόκειται μεταξύ άλλων για τραυματιοφορείς, βοηθητικό υγειονομικό προσωπικό, τεχνικοί, διοικητικοί, εργάτες- και ζητεί την άμεση εξέταση του θέματος.

Όπως αναφέρει η Ομοσπονδία, οι 2.000 εργαζόμενοι έχουν προσληφθεί στα νοσοκομεία μέσω ΔΥΠΑ (ΟΑΕΔ) στη διάρκεια της πανδημίας, εκπαιδεύτηκαν και προσφέρουν σημαντικές υπηρεσίες. όλοι εργάζονται με διετείς συμβάσεις του προγράμματος απασχόλησης μακροχρόνια ανέργων ηλικίας 55 – 67 ετών, οι οποίες λήγουν σταδιακά το επόμενο διάστημα.

Ήδη, στο νοσοκομείο «Αττικόν» έληξαν οι συμβάσεις 11 υπαλλήλων από τη ΔΥΠΑ (ΟΑΕΔ). «Λήγουν σταδιακά οι συμβάσεις τραυματιοφορέων από τα νοσοκομεία αν και αντιμετωπίζουν σημαντικές ελλείψεις, με σοβαρό αντίκτυπο την πολύωρη ταλαιπωρία των ασθενών στα επείγοντα και τα άλλα τμήματα των Νοσοκομείων, καθώς και τεχνικών», αναφέρεται στην επιστολή.

Σύμφωνα με το προεδρείο της ΠΟΕΔΗΝ, με δεδομένες τις ελλείψεις προσωπικού στα νοσοκομεία, η μη ανανέωση των προγραμμάτων εργασίας τους δημιουργεί δυσαναπλήρωτα κενά. Τονίζεται, μάλιστα, πως εφόσον η Κυβέρνηση αναγνωρίζει τις ελλείψεις σε προσωπικό, δεν μπορεί να αφήνει 2.000 υγειονομικούς να φύγουν έτσι από το σύστημα.

«Ταυτόχρονα, συντελείται αδικία σε βάρος του εν λόγω προσωπικού. Δεν ανανεώνονται οι συμβάσεις, αν και βρίσκονταν στην πρώτη γραμμή κατά την περίοδο της πανδημίας, χάνοντας το δικαίωμα συνταξιοδότησης, αφού τους λείπουν λίγα ακόμη ένσημα για να θεμελιώσουν δικαίωμα συνταξιοδότησης», αναφέρεται στην επιστολή προς τους υπουργούς.

Από την ΠΟΕΔΗΝ θεωρείται επιβεβλημένη η ανανέωση των συμβάσεων, με δεδομένο ότι οι προϋπολογισμοί των νοσοκομείων επιβαρύνονται ελάχιστα, καθώς το μεγαλύτερο μέρος της μισθοδοσίας καλύπτεται από κοινοτικά κονδύλια.