Μία «δεύτερη ευκαιρία» για ζωή δίνει σε τουλάχιστον 7 ανθρώπους, με τον αδόκητο θάνατό της, μία 54χρονη. Η άτυχη γυναίκα, φαρμακοποιός από την Πάτρα, υπέστη ανεύρυσμα την περασμένη εβδομάδα και κατέληξε, μετά από νοσηλεία στη ΜΕΘ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Ρίου.

Παρά την αιφνίδια νοσηλεία και τελικά τον θάνατό της, η οικογένεια της 54χρονης επέδειξε μεγαλείο ψυχής δίδοντας τη συγκατάθεση για δωρεά των οργάνων της. Υπό τον συντονισμό του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ) πραγματοποιήθηκε η προβλεπόμενη διαδικασία, αμέσως μετά την πιστοποίηση του εγκεφαλικού θανάτου της ασθενούς, δηλαδή η αφαίρεση των οργάνων και η δρομολόγηση των μεταμοσχεύσεων σε ασθενείς τελικού σταδίου που ανέμεναν για συμβατό μόσχευμα, στη σχετική λίστα του Οργανισμού.

Τους τελευταίους μήνες τα δεδομένα για τη δωρεά οργάνων και τις μεταμοσχεύσεις στην Ελλάδα βελτιώνονται συνεχώς, με τα στοιχεία του ΕΟΜ να αποτυπώνουν το έργο των Συντονιστών Μεταμοσχεύσεων που έχουν τοποθετηθεί σε νοσοκομεία αλλά και τη στάση των πολιτών που αλλάζει.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΜ, το πρώτο εξάμηνο του 2023 έχουν καταγραφεί περισσότεροι δότες σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2022. Συγκεκριμένα, έως σήμερα οι δότες οργάνων ανέρχονται σε 51, ενώ πέρυσι ολόκληρη τη χρονιά ήταν 69. Μάλιστα, ένας πολύ μεγάλος αριθμός έχει καταγραφεί τους τελευταίους δύο μήνες. Έως και τον Μάιο αφαιρέθηκαν όργανα προς μεταμόσχευση από 29 αποβιώσαντες δότες, αριθμός που σήμερα έχει ανέβει στους 51.