Για επικίνδυνες διακομιδές, εάν αυτές δε γίνονται από διασώστες, κάνει λόγο ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), Μιχάλης Γιαννάκος.

«Σε πολλές περιοχές της χώρας δεν υπάρχουν σταθμοί ΕΚΑΒ λόγω έλλειψης διασωστών- πληρωμάτων ασθενοφόρων. Τις διακομιδές αναλαμβάνουν τα κέντρα υγείας τα οποία δυστυχώς λόγω έλλειψης διασωστών δεν μπορούν να καλύψουν όλες τις βάρδιες. Αντί των προσλήψεων η λύση που βρέθηκε είναι τις διακομιδές στα Κέντρα υγείας να τις αναλαμβάνει το υγειονομικό προσωπικό πάσης φύσεως. Φεύγουμε από τις διακομιδές και την προνοσοκομειακή φροντίδα και πάμε σε μεταφορές των ασθενών στην πλησιέστερη υγειονομική μονάδα που μπορεί να είναι και δύο ώρες δρόμος στις ορεινές και απομακρυσμένες περιοχές», αναφέρει.

Σύμφωνα με τον κ. Γιαννάκο, «οι εντολές για διακομιδές ασθενών από ανειδίκευτο προσωπικό εγκυμονεί κινδύνους για τους ασθενείς, για τους ανεκπαίδευτους υγειονομικούς που διενεργούν τις διακομιδές και φυσικά για όσους δίνουν τις εντολές για τέτοιες προδήλως παράνομες διακομιδές. Θα οδηγούνται συνάδελφοι στα δικαστήρια χωρίς να φταίνε. Συγγενείς θα κάνουν μηνύσεις σε περίπτωση τραγικού συμβάντος γνωρίζοντας ότι οι διακομιδές γίνονται από ανεκπαίδευτους υγειονομικούς. Ακόμη και εάν δεν
υπάρχει ευθύνη για την πορεία της υγείας του ασθενούς που διακομίζεται».

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ παραθέτει ενδεικτικά την υπάρχουσα κατάσταση σε σχέση με τις διακομιδές σε Πήλιο και Σποράδες. «Διαχρονικά γίνονται διακομιδές με Αντιδημάρχους και άλλους της τοπικής αυτοδιοίκησης. Λόγω μεγάλων αποστάσεων ξεκινάνε διακομιδές με αγροτικά ή ιδιωτικά αυτοκίνητα και συναντιούνται με το Ασθενοφόρο που έρχεται από το Βόλο ή άλλο σταθμό του ΕΚΑΒ της περιοχής στη διαδρομή και γίνεται η παραλαβή των ασθενών.
Φιλότιμες προσπάθειες γίνονται από τον Διοικητή της 5ης ΥΠΕ αλλά χωρίς ενίσχυση με διασώστες δεν μπορεί να επιλύσει το διαχρονικό πρόβλημα που είναι από το 2015», σημειώνει.

ΑΛΟΝΝΗΣΟΣ

Οι μόνιμοι κάτοικοι είναι 3.000.
Λειτουργεί Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο.
Έχει ένα ασθενοφόρο και μόνο έναν διασώστη.
Πολλές διακομιδές τις αναλαμβάνει ο Αντιδήμαρχος που δεν είναι επαγγελματίας υγείας.

ΣΚΟΠΕΛΟΣ

Έχει 5.000 μόνιμους κατοίκους.
Λειτουργεί Κέντρο Υγείας.
Έχει τρία ασθενοφόρα και μόνο 4 διασώστες- πλήρωμα ασθενοφόρων. Ακάλυπτες βάρδιες.

ΣΚΙΑΘΟΣ

Οι μόνιμοι κάτοικοι είναι 7.000
Διαθέτει Σταθμό ΕΚΑΒ με μόνο 2 διασώστες. Συνεπικουρούμενοι από τους 5 διασώστες του Κεντρου Υγείας μεταξύ των οποίων δύο με μπλοκάκι. Σύνολο 7 διασώστες. Με το ζόρι βγαίνουν βάρδιες. Φυσικά τα νησιά αυτά έχουν το καλοκαίρι πολύ τουρισμό και το Πήλιο χειμώνα, καλοκαίρι.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΠΗΛΙΟ
ΖΑΓΟΡΑ

45 χιλιόμετρα από το Βόλο. Μία ώρα δρόμος δρόμος λόγω του δύσβατου της περιοχής.
Λειτουργεί Κεντρο Υγείας με δύο ασθενοφόρα και μόνο 4 διασώστες. Ακάλυπτες βάρδιες.

ΝΟΤΙΟ ΠΗΛΙΟ
ΑΡΓΑΛΑΣΤΗ

Λειτουργεί Κέντρο Υγείας.
Διαθέτει 1 ασθενοφόρο.
Υπάρχει βάση του ΕΚΑΒ με 2 διασώστες και συνεπικουρούν και 5 διασώστες από το Κεντρο Υγείας. Οριακά βγαίνουν οι βάρδιες.

ΤΡΙΚΕΡΙ

Το Τρίκερι βρίσκεται 80 χιλιόμετρα από το Βόλο, δύο ώρες δρόμος και 45 χιλιόμετρα από Αργαλαστή 45 χιλιόμετρα 1 ώρα δρόμος. Υπάρχει και ένα νησάκι με λίγους κατοίκους.
Λειτουργεί άγονο περιφερειακό ιατρείο. Διαθέτει ένα ασθενοφόρο, κανέναν όμως για πλήρωμα ασθενοφόρου.
Ο Αντιδήμαρχος μη υγειονομικός αναλαμβάνει τις διακομιδές.
Από το Πήλιο διαχρονικά γίνονται διακομιδές με αγροτικά, ΙΧ και στη μέση του δρόμου τους παραλαμβάνει ασθενοφόρο που έρχεται από το Βόλο.

 

Ειδήσεις σήμερα:

Υπουργείο Υγείας: Με ταχείς ρυθμούς οι προσπάθειες για την ενίσχυση του ΕΚΑΒ στην Αττική

Παιδίατροι: Γιατί ζητούν να παρακολουθούν τους εφήβους ως τα 18 τους