Η Bristol Myers Squibb ανακοίνωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε το nivolumab σε συνδυασμό με χημειοθεραπεία, με βάση πλατινούχο σκεύασμα για τη νεοεπικουρική θεραπεία (δηλαδή πριν από τη χειρουργική επέμβαση) του χειρουργήσιμου μη μικροκυτταρικού καρκίνου του πνεύμονα με υψηλό κίνδυνο υποτροπής, σε ενήλικους ασθενείς με έκφραση PD-L1 ≥1%. Με αυτή την απόφαση, ο συνδυασμός nivolumab με χημειοθεραπεία με βάση την πλατίνα καθίσταται η πρώτη νεοεπικουρική θεραπεία με βάση την ανοσοθεραπεία η οποία λαμβάνει έγκριση στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τη θεραπεία του συγκεκριμένου πληθυσμού ασθενών.

«Ενώ η ίαση είναι εφικτή για ορισμένους ασθενείς με χειρουργήσιμο μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα αφότου υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση, περίπου το 30-55% των ασθενών υποτροπιάζουν και εν τέλει καταλήγουν λόγω της νόσου. Συνεπώς υπάρχει έντονη ανάγκη για θεραπευτικές επιλογές πέραν της χειρουργικής αφαίρεσης των όγκων, οι οποίες θα μπορούν να συμβάλουν στην πρόληψη της υποτροπής», δήλωσε ο Nicolas Girard, M.D., καθηγητής θωρακικής ογκολογίας, Ινστιτούτο Curie και Πανεπιστήμιο Paris-Saclay στο Παρίσι. «Η έγκριση του συνδυασμού nivolumab με χημειοθεραπεία για την αντιμετώπιση ορισμένων ασθενών με μη μεταστατικό μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι εξαιρετικά σημαντική: τους προσφέρει την ευκαιρία για μια διαφορετική αντιμετώπιση της νόσου τους, αλλά και μια λύση που μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο επανεμφάνισης του καρκίνου μετά τη χειρουργική επέμβαση».

«Το nivolumab σε συνδυασμό με χημειοθεραπεία αποτελεί πλέον την πρώτη εγκεκριμένη νεοεπικουρική θεραπευτική επιλογή με βάση την ανοσοθεραπεία για τον μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ανυπομονούμε να προσφέρουμε σε ορισμένους ασθενείς μια λύση που έχει τη δυνατότητα να μειώσει τον κίνδυνο υποτροπής της νόσου, εξέλιξης της νόσου και θανάτου», δήλωσε ο Abderrahim Oukessou, M.D., αντιπρόεδρος ανάπτυξης του Τμήματος Θωρακικών Νεοπλασιών της Bristol Myers Squibb.

Η εν λόγω απόφαση αφορά στον τέταρτο τύπο καρκίνου για τον οποίο ένα θεραπευτικό σχήμα με βάση το nivolumab εγκρίνεται για χρήση σε καρκίνους πρωιμότερων σταδίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση – συγκεκριμένα μετά το μελάνωμα, τον καρκίνο του οισοφάγου ή της γαστροοισοφαγικής συμβολής και το ουροθηλιακό καρκίνωμα.

Ο μη μικροκυτταρικός καρκίνος του πνεύμονα είναι ένας από τους πιο συχνούς τύπους καρκίνου του πνεύμονα και αντιπροσωπεύει έως και το 84% των διαγνώσεων. Τα περιστατικά μη μεταστατικής νόσου αντιστοιχούν στην πλειονότητα των διαγνώσεων του μη μικροκυτταρικού καρκίνου του πνεύμονα (σε ποσοστό περίπου 60%, ενώ έως και τα μισά από αυτά τα περιστατικά είναι χειρουργήσιμα), και το ποσοστό αναμένεται να αυξηθεί με την πάροδο του χρόνου με την ενίσχυση των προγραμμάτων προσυμπτωματικού ελέγχου. Ενώ πολλοί ασθενείς με μη μεταστατικό μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα θεραπεύονται αφού υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση, το 30% έως 55% αυτών υποτροπιάζουν και καταλήγουν λόγω της νόσου. Ως εκ τούτου, υπάρχει ανάγκη για θεραπευτικές επιλογές πριν από τη χειρουργική επέμβαση (νεοεπικουρική θεραπεία) ή/και μετά τη χειρουργική επέμβαση (επικουρική θεραπεία) με σκοπό τη βελτίωση των μακροχρόνιων εκβάσεων.