Οδηγίες εξέδωσε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (ΓΓΠΠ) για τον καύσωνα διαρκείας με την ονομασία «Κλέων». Στον κατάλογο των οδηγιών της συστήνει την τακτική ενυδάτωση αλλά και την αποφυγή βαριάς σωματικής εργασίας και άσκησης κάτω από τον ήλιο.

Ο οδηγός της ΓΓΠΠ: 

– Αποφύγετε την ηλιοθεραπεία και παραμείνετε σε σκιερά και δροσερά μέρη μακριά από χώρους όπου επικρατεί συνωστισμός.
– Αποφύγετε τη βαριά σωματική εργασία ιδιαίτερα σε χώρους με υψηλή θερμοκρασία, άπνοια και μεγάλη υγρασία.
– Αποφύγετε το βάδισμα για πολύ ώρα ή το τρέξιμο κάτω από τον ήλιο.
– Προτιμήστε τα ελαφρά, άνετα και ανοιχτόχρωμα ρούχα από φυσικό υλικό για να διευκολύνεται ο αερισμός του σώματος και η εξάτμιση του ιδρώτα. Επιλέξτε ένα καπέλο που εξασφαλίζει καλό αερισμό του κεφαλιού. Φορέστε μαύρα ή σκουρόχρωμα γυαλιά με ειδική επίστρωση που προστατεύουν από την αντανάκλαση του ήλιου.
– Φροντίστε η διατροφή σας να αποτελείται από ελαφρά και μικρά γεύματα, με έμφαση στα φρούτα και τα λαχανικά. Περιορίστε τα λιπαρά.

– Πίνετε άφθονα υγρά (νερό και χυμούς φρούτων). Αν ιδρώνετε πολύ, προσθέστε αλάτι στο φαγητό σας. Αποφύγετε τα οινοπνευματώδη ποτά.
– Κάντε χλιαρά ντους κατά τη διάρκεια της ημέρας κι αν χρειαστεί τοποθετείστε υγρά καλύμματα στο κεφάλι και στο λαιμό.

– Μεριμνήστε για τα μέλη της οικογένειάς σας που πάσχουν από χρόνια νοσήματα (αναπνευστικά, καρδιαγγειακά, κλπ.). Συμβουλευτείτε το θεράποντα ιατρό τους για την εφαρμογή ειδικών οδηγιών και για όσους λαμβάνουν φάρμακα.
– Αποφύγετε τα πολύωρα ταξίδια με τα μέσα συγκοινωνίας όταν η ζέστη είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Aν έχετε βρέφη και παιδιά

– Ντύστε τα όσο γίνεται πιο ελαφρά. Φροντίστε ώστε τα χέρια και τα πόδια τους να είναι ελεύθερα και να μην τυλίγονται σε πάνες.
– Φροντίστε να μην μένουν στον ήλιο μετά το μπάνιο στη θάλασσα και να φορούν πάντα καπέλο.

– Εκτός από γάλα συνιστάται η χορήγηση και άλλων υγρών. Συμβουλευτείτε τον παιδίατρο.
– Για τα μεγαλύτερα παιδιά, φροντίστε να πίνουν πολλά υγρά (νερό και χυμούς φρούτων) και να τρώνε περισσότερα λαχανικά και φρούτα και λιγότερα λίπη.
Aν έχετε ηλικιωμένους

– Μετακινείστε τους σε δροσερότερους χώρους ή περιοχές (παραθαλάσσια ή σε βουνό), διότι το πολύ ζεστό και υγρό περιβάλλον αποβαίνει επικίνδυνο. – Εναλλακτικά φροντίστε να παραμένουν στα κατώτερα διαμερίσματα πολυώροφων σπιτιών.
– Ανοίξτε το σπίτι τη νύχτα για να δροσίζει και κρατάτε το ερμητικά κλειστό τις ζεστές ώρες της ημέρας.
– Μην εγκαταλείπετε τα ηλικιωμένα μέλη της οικογένειας μόνα τους σε περιπτώσεις θερινών διακοπών ή πολυήμερης απουσίας σας από το σπίτι. Διαφορετικά εξασφαλίστε ένα άτομο για την καθημερινή τους φροντίδα.

Το επικαιροποιημένο δελτίο της ΕΜΥ 

Επικαιροποιημένο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία ενόψει του επερχόμενου καύσωνα «Κλέων», χωρίς όμως όπως αναφέρει, σύμφωνα με τα νεώτερα προγνωστικά στοιχεία, να υπάρχουν ουσιαστικές διαφοροποιήσεις από εκείνο που εκδόθηκε χθες.

Το εκτεταμένο πεδίο υψηλών πιέσεων που καλύπτει τις ακτές της Αφρικής και τη Δυτική και Κεντρική Μεσόγειο και συνοδεύεται από πολύ θερμές αέριες μάζες επεκτείνεται σταδιακά ανατολικότερα και προκαλεί συνθήκες καύσωνα από την Τετάρτη (12-7-2023) έως και τις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Ο καύσωνας αυτός λαμβάνει την ονομασία «Κλέων» και εντάσσεται στα Επικίνδυνα Καιρικά Φαινόμενα με διάρκεια τουλάχιστον έξι ημερών με θερμότερες ημέρες την Παρασκευή (14-7-2023) και το Σάββατο (15-7-2023).

Πιο αναλυτικά:

1. Την Τετάρτη (12-7-2023) υψηλές θερμοκρασίες θα επικρατήσουν κυρίως στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά. Η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει:

α. στα βόρεια ηπειρωτικά τους 36 με 37 βαθμούς και στην κεντρική Μακεδονία τους 37 με 38 βαθμούς Κελσίου.
β. στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 38 με 39 και στο εσωτερικό της Στερεάς και της Θεσσαλίας τους 40 βαθμούς Κελσίου.
γ. στη νησιωτική χώρα τους 32 με 33 και στα νησιά του Ιονίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 35 βαθμούς Κελσίου.

2. Την Πέμπτη (13-7-2023) υψηλές θερμοκρασίες θα επικρατήσουν σε όλη σχεδόν τη χώρα.

α. Στα βόρεια ηπειρωτικά η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 37 με 38 βαθμούς και στην κεντρική Μακεδονία και το εσωτερικό της Ηπείρου τους 39 με 40 βαθμούς Κελσίου ενώ οι ελάχιστες τιμές της θα κυμανθούν περί τους 27 με 29 βαθμούς Κελσίου.
β. Στα υπόλοιπα ηπειρωτικά η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 39 με 40 και στο εσωτερικό της Στερεάς και της Θεσσαλίας τους 41 βαθμούς Κελσίου ενώ οι ελάχιστες τιμές της θα κυμανθούν περί τους 28 με 30 βαθμούς Κελσίου.
γ. Στη νησιωτική χώρα η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 33 με 35 και στα νησιά του Ιονίου, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 36 με 37 βαθμούς Κελσίου ενώ οι ελάχιστες τιμές της θα κυμανθούν περί τους 25 με 27 βαθμούς Κελσίου.

3. Την Παρασκευή (14-7-2023) οι υψηλές θερμοκρασίες θα κορυφωθούν.

α. Στα βόρεια ηπειρωτικά η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 38 με 39 βαθμούς και στην κεντρική Μακεδονία και το εσωτερικό της Ηπείρου τους 40 με 41 βαθμούς Κελσίου ενώ οι ελάχιστες τιμές της θα κυμανθούν περί τους 28 με 30 βαθμούς Κελσίου.

β. Στα υπόλοιπα ηπειρωτικά η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 40 με 41, στο εσωτερικό της Στερεάς τους 41 με 42 και στο εσωτερικό της Θεσσαλίας τους 43 βαθμούς Κελσίου ενώ οι ελάχιστες τιμές της θα κυμανθούν περί τους 28 με 31 βαθμούς Κελσίου.

γ. Στη νησιωτική χώρα η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 35 με 36 και στα νησιά του Ιονίου, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 37 με 40 βαθμούς Κελσίου ενώ οι ελάχιστες τιμές της θα κυμανθούν περί τους 27 με 29 βαθμούς Κελσίου.

4. Το Σάββατο (15-7-2023) οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες θα διατηρηθούν.

α. Στα βόρεια ηπειρωτικά η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 38 με 39 βαθμούς και στην κεντρική Μακεδονία και το εσωτερικό της Ηπείρου τους 40 με 41 βαθμούς Κελσίου ενώ οι ελάχιστες τιμές θα κυμανθούν περί τους 30 βαθμούς Κελσίου.

β. Στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 40 με 41, στο εσωτερικό της Στερεάς και της Πελοποννήσου τους 41 με 42 και στο εσωτερικό της Θεσσαλίας τους 43 βαθμούς Κελσίου ενώ οι ελάχιστες τιμές θα κυμανθούν περί τους 29 με 31 βαθμούς Κελσίου.

γ. Στη νησιωτική χώρα τους 36 με 37 και στα νησιά του Ιονίου, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 38 με 39 βαθμούς Κελσίου ενώ οι ελάχιστες τιμές θα κυμανθούν περί τους 28 με 30 βαθμούς Κελσίου.

5. Την Κυριακή (16-7-2023) προβλέπεται μικρή πτώση της θερμοκρασίας κυρίως στα βόρεια

α. Στα βόρεια ηπειρωτικά η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 36 με 37 βαθμούς και στην κεντρική Μακεδονία και το εσωτερικό της Ηπείρου τους 38 βαθμούς Κελσίου ενώ οι ελάχιστες τιμές της θα κυμανθούν περί τους 26 με 28 βαθμούς Κελσίου.

β. Στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 38 με 39, στο εσωτερικό της Στερεάς και στο εσωτερικό της Θεσσαλίας τους 40 με 41 βαθμούς Κελσίου ενώ οι ελάχιστες τιμές της θα κυμανθούν περί τους 28 με 30 βαθμούς Κελσίου.

γ. Στη νησιωτική χώρα τους 35 με 36 και στα νησιά του Ιονίου, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 37 με 38 βαθμούς Κελσίου ενώ οι ελάχιστες τιμές της θα κυμανθούν περί τους 27 με 29 βαθμούς Κελσίου.

6. Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, τη Δευτέρα (17-7-2023) προβλέπεται μικρή αλλά πρόσκαιρη πτώση της θερμοκρασίας.

Τι προβλέπουν οι μετεωρολόγοι 

Οι συνθήκες καύσωνα που θα επικρατήσουν στη χώρα από αύριο Τετάρτη ενδέχεται – σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις των μετεωρολόγων – να παρουσιάσουν νέα έξαρση από την ερχόμενη Κυριακή, επιβεβαιώνοντας την πρόγνωση για ένα παρατεταμένο και επικίνδυνο «κύμα» καύσωνα.

Κολυδάς – Καλλιάνος προειδοποιούν για ένα ισχυρό παρατεταμένο καύσωνα που παρουσιάζεται στη δυτική Μεσόγειο και έχει την τάση να κινηθεί ανατολικότερα.

Όπως σημειώνει ο Θοδωρής Κολυδάς: «Παρότι στην περιοχή μας την ερχόμενη Κυριακή η θερμοκρασία πέφτει -και το έχουμε αναφέρει στο έκτακτο δελτίο καιρού – παρακολουθούμε στενά την νέα έξαρση που παρουσιάζεται στη Δυτική Μεσόγειο, η οποία έχει την τάση να κινηθεί κι αυτή ανατολικά».

Οι συγκεκριμένες θερμοκρασίες δεν είναι σπάνιες για την περιοχή μας, αλλά φαίνεται ότι ο επικείμενος καύσωνας -με αυξομειώσεις στην έντασή του- θα μας ταλαιπωρήσει και την επόμενη εβδομάδα.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά μοντέλα του meteo.gr,  στη χώρα μας κορύφωση της θερμής μεταφοράς αναμένεται το τριήμερο Παρασκευή 14/07 – Κυριακή 16/07, οπότε θα επικρατήσουν συνθήκες καύσωνα, με τις μέγιστες θερμοκρασίες να φτάνουν στα επίπεδα των 42-44 βαθμών Κελσίου. Ακολουθούν δύο ενδεικτικοί προγνωστικοί χάρτες.

METEO-KAUSONAS-KAIROS-KLEON

 

METEO-ATTIKI-KAUSONAS-KLEON-SAVVATO

Πολύ θερμές αέριες μάζες από την Αφρική θα καλύψουν τη Μεσόγειο. Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό αυτού του θερμού κύματος, είναι ότι θα επηρεάσει το σύνολο των 22 χωρών που βρέχονται από τη Μεσόγειο Θάλασσα, καθώς και τα Βαλκάνια, όπως φαίνεται στο χάρτη που ακολουθεί. Ο χάρτης αποτυπώνει τη θερμοκρασία σε υψόμετρο 1500 μέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας την Παρασκευή 14/07. Το ύψος των 1500 μέτρων χρησιμοποιείται στη μετεωρολογία για την παρακολούθηση της κίνησης θερμών και ψυχρών αερίων μαζών.

meteo-afriki-kausonas-kleonkausonas

Τι λέει ο Καλλιάνος 

Ακόμα και αν, ειδικά την Παρασκευή, το Σάββατο και ίσως και την Κυριακή που θα κορυφωθεί ο καύσωνας, αναμέναμε θερμοκρασίες της τάξεως των 42-43°C στα ηπειρωτικά (και τοπικά και λίγο παραπάνω), φαίνεται τελικά και σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία ότι ο καύσωνας αυτός υπάρχει πιθανότητα να αποδειχθεί ακόμα πιο ισχυρός του αναμενόμενου.

Αύριο Τετάρτη η θερμοκρασία θα αγγίξει τους 38-39°C και τοπικά ακόμη και τους 40°C στα ηπειρωτικά τμήματα.

40°C αναμένονται την Τετάρτη κυρίως σε πεδινές περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας, στο Βόρειο τμήμα του Έβρου, στο Θεσσαλικό κάμπο, σε πεδινά τμήματα της Φθιώτιδας και της Βοιωτίας και ίσως σε περιοχές της Δυτικής Στερεάς πέριξ του Αγρινίου ή στον κάμπο της Αργολίδας.

Αθήνα: 38°C, Θεσσαλονίκη: 37°C

Πιο δύσκολη ημέρα η Πέμπτη 

Την Πέμπτη η θερμοκρασία θα σημειώσει νέα άνοδο και θα αγγίξει στις ευπαθείς στη ζέστη περιοχές της ηπειρωτικής χώρας ακόμα και τους 42-43°C. Οι θερμοκρασίες αυτές θα σημειωθούν τοπικά στην Κεντρική Μακεδονία, στη Θεσσαλία, στην Κεντρική και Ανατολική Στερεά αλλά και στην Ανατολική Πελοπόννησο.

Αθήνα: 40-41°C, Θεσσαλονίκη : 38-39°C

Κορύφωση του καύσωνα από την Παρασκευή 

Το τριήμερο, από την Παρασκευή 14/7 έως και την Κυριακή 16/7 φαίνεται ότι ο καύσωνας θα κορυφωθεί εφόσον η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω άνοδο. Στην Κεντρική Μακεδονία, στη Θεσσαλία, στο Βόρειο Έβρο, στη Στερεά Ελλάδα αλλά και στην Ανατολική Πελοπόννησο, τοπικά, θα σημειωθούν και θερμοκρασίες της τάξεως των 43-44°C ή και ακόμα πολύ τοπικά 45°C.

Στις μεγαλουπόλεις δεν θα καταφέρνει η θερμοκρασία, ακόμη και τις νυχτερινές ώρες, να πέφτει κάτω από τους 29-30°C με αποτέλεσμα το αίσθημα της δυσφορίας να είναι αρκετά έντονο μιας και η σχετική υγρασία εκείνες τις ώρες είναι ιδιαίτερα ανεβασμένη.

Την Παρασκευή 

Αθήνα : 42-43°C, Θεσσαλονίκη : 40-41°C

Το Σάββατο 

Αθήνα : 43-44°C, Θεσσαλονίκη : 41-42°C

Την Κυριακή 

Αναμένονται επίσης πολύ υψηλές θερμοκρασίες σε όλη τη χώρα, περίπου στα επίπεδα του Σαββάτου, ίσως ελάχιστα πιο χαμηλές. Και στη Νότια Κρήτη θα σημειωθούν πολύ υψηλές θερμοκρασίες (άνω των 41-42°C).

kairos-athina
kairos-thessaloniki
kairos-irakleio
kairos-lamia
kairos-larisa
kairos-nauplio
kairos-patra
kairos-flwrina
kairos-ellada

Ενδείξεις για παρατεταμένο καύσωνα 

Υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις – σύμφωνα με όσα αναφέρει ο μετεωρολόγος και βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Καλλιάνος, ότι για μεγάλο μέρος της επόμενης εβδομάδας οι συνθήκες καύσωνα θα διατηρηθούν. Επομένως υπάρχει σχετικά αυξημένη πιθανότητα ο καύσωνας αυτός που θα ξεκινήσει από την Τετάρτη 12 Ιουλίου να είναι παρατεταμένος με συνολική διάρκεια που ίσως να ξεπεράσει ακόμη και τις 8-9 ημέρες. Αυτό όμως είναι προς μελέτη και θα φανεί στα επόμενα τρεξίματα των προγνωστικών μοντέλων.

Οπλιστείτε με υπομονή διότι οι μέρες που θα έρθουν από την Τετάρτη και στη συνέχεια (και ιδιαίτερα από την Παρασκευή έως την Κυριακή) θα είναι ιδιαίτερα δύσκολες.

Προσοχή στις ευπαθείς ομάδες, περιορίστε τις μετακινήσεις σας από τις 12.00 μέχρι τουλάχιστον τις 18.00 όλες τις επόμενες ημέρες.

«Αποκλιμάκωση του καύσωνα από τις 20 Ιουλίου», βλέπει ο Κλέαρχος Μαρουσάκης – Τα αισιόδοξα στοιχεία κατά τη διάρκεια της θερμής εισβολής 

Ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης σε ανάρτησή του στο facebook, αναλύει τα τελευταία δεδομένα, υπογραμμίζοντας ότι το ισχυρό κύμα καύσωνα δεν θα έχει μεγάλη διάρκεια.

Τι γράφει στα social media

«Με το ισχυρό κύμα ζέστης να βρίσκεται προ των πυλών της χώρας μας, φαίνεται να οδηγούμαστε προς το τέλος αυτής της εβδομάδας.

Ένα κύμα ζέστης για το οποίο μιλάμε κάμποσα 24ωρα σε βαθμό τέτοιο ώστε να νομίζουν αρκετοί ότι βρισκόμαστε ήδη σε συνθήκες καύσωνα.

Γι’ αυτό τον λόγο καλό είναι να ξεκαθαρίσουν κάποια σημεία του όλου θέματος γιατί πραγματικά διακρίνω έναν έντονο πανικό με όσους τουλάχιστον προσωπικά έρχομαι σε επικοινωνία.

1. Πρόκειται για ένα ισχυρό κύμα ζέστης το οποίο θα δώσει αρκετά υψηλές μέγιστες θερμοκρασίες (μια ενδεικτική τιμή θα μπορούσε να είναι οι 41 με 43 βαθμοί κελσίου).

Ταυτόχρονα όμως εμφανίζονται και κάποια αισιόδοξα στοιχεία όπως:

– Οι θερμοκρασίες νωρίς το πρωί θα πέφτουν αρκετά με εξαίρεση τα μεγάλα αστικά κέντρα.

– Τα ποσά σχετικής υγρασίας θα κυμαίνονται σε χαμηλά επίπεδα άρα και η δυσφορία. Σαφώς στα μεγάλα αστικά κέντρα θα είναι πιο επιβαρυμένη η κατάσταση μιας και οι θερμοκρασίες νωρίς το πρωί θα είναι σε υψηλά επίπεδα ιδιαίτερα από Παρασκευή και στη συνέχεια.

– Η διάρκεια αυτής της έντονης κατάστασης δεν δείχνει να είναι ιδιαίτερα μεγάλη. Ήδη από την Κυριακή θα μπορούμε να μιλάμε για μια σταδιακή αποκλιμάκωση του έντονου αυτού φαινομένου η οποία θα εξελιχθεί περαιτέρω στις αρχές της άλλης εβδομάδας.

Η δυτική Ελλάδα παρόλα αυτά θα αντιμετωπίσει πιο υψηλές θερμοκρασίες μιας και θα βρίσκεται πιο κοντά στην πολύ θερμή αυτή αέρια μάζα, ενώ ταυτόχρονα δεν θα δέχεται την ευεργετική επίδραση του μελτεμιού.

 Σε γενικότερη απομακλιμάκωση της όλης κατάστασης φαίνεται να οδηγούμαστε προς τις 20 του μήνα, οπότε και η δυτική Ελλάδα να πάρει βαθιές ανάσες δροσιάς.
– Ένα επίσης θετικό σημείο είναι ότι μέχρι και τώρα δεν είχαμε αντιμετωπίσει κάποιο έντονο και οργανωμένο κύμα ζέστης. Αυτό σημαίνει ότι δεν έχει συσσωρευτεί μεγάλη ποσότητα θερμότητας σε κτίρια, τσιμέντα κτλ.

– Το μελτεμάκι μέσα στο Αιγαίο αλλά και τα ανατολικά ηπειρωτικά θα λειτουργήσει ευεργετικά όπως επίσης και ο μηχανισμός της θαλάσσιας αύρας, σε παραθαλάσσιες περιοχές, κάτι που φαίνεται και στον τελευταίο μας χάρτη.

2. Ισχυρά κύματα ζέστης έχουμε αντιμετωπίσει αρκετές φορές στο παρελθόν. Μετά όμως και το φονικό κύμα καύσωνα (πραγματικού καύσωνα όμως), το 1987 η χώρα μας εμφανίζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό θωρακισμένη. Αυτό αποδείχτηκε και στα διαδοχικά κύματα καύσωνα το 2021 που θύμισαν σε πολύ μεγάλο βαθμό την ένταση του καύσωνα του 1987. Ποιο ήταν το πρόβλημα το 2021 όμως? Οι καταστροφικές πυρκαγιές! Κι εκεί είναι που θα πρέπει να προσέξουμε στον μέγιστο βαθμό».

marousakis-kausonas-

Σε συναγερμό ο κρατικός μηχανισμός -Όσα πρέπει να γνωρίζετε, μέτρα προφύλαξης, τηλεργασία

Σε συναγερμό βρίσκεται ο κρατικός μηχανισμός ενόψει του καύσωνα «Κλέων», ο οποίος βρίσκεται προ των πυλών και κορυφώνεται την Παρασκευή και το Σάββατο με ακραίες θερμοκρασίες σε όλη τη χώρα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης ανακοίνωσε για την Τρίτη διυπουργική σύσκεψη στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων, τόσο φορέων όσο και των προσώπων της κυβέρνησης, ενόψει του καύσωνα.

Την Δευτέρα, με τα τελευταία προγνωστικά μοντέλα να δείχνουν ακραίες θερμοκρασίες σε όλη σχεδόν την επικράτεια τις επόμενες ημέρες, τα υπουργεία Υγείας και Εργασίας εξέδωσαν εγκυκλίους με συστάσεις και συμβουλές για την καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση των ακραίων καιρικών φαινομένων, τα οποία, όπως φαίνεται, θα έχουν διάρκεια.

Το υπουργείο Υγείας συνιστά προσοχή για ηλικιωμένους, εγκύους, παιδιά και ευπαθείς ομάδες, ώστε να προστατευτούν κατά την επέλαση του καύσωνα «Κλέων».

Το υπουργείο Εργασίας, σε εγκύκλιο που εξέδωσε, απηύθυνε αυστηρή σύσταση στους εργοδότες να προβούν τόσο στη λήψη των απαραίτητων τεχνικών και οργανωτικών μέτρων, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, όσο και σε μείωση απασχόλησης ή/και παύση εργασιών κατά τις ώρες θερμοκρασιακής αιχμής (12:00-17:00), όπου αυτό κριθεί, κατά περίπτωση, απαραίτητο, για την αποφυγή των φαινομένων θερμικής καταπόνησης υπό συνθήκες καύσωνα.

Τους βασικούς κανόνες που πρέπει να τηρήσουν άνθρωποι με αναπνευστικά προβλήματα, κατά τις ημέρες που θα διαρκέσουν οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες, υπενθυμίζει η Ένωση Πνευμονολόγων Ελλάδας.

Μεταξύ άλλων, τονίζει σε ασθενείς με χρόνια αναπνευστικά προβλήματα πως καλό θα ήταν να βρίσκονται σε συνεχή επαφή με τον γιατρό τους και να λαμβάνουν την αγωγή τους συστηματικά, σύμφωνα με τις οδηγίες του.

Ειδήσεις σήμερα:

Υπουργείο Υγείας: Κέντρα Υγείας και Δημοτικά Ιατρεία γίνονται «ένα» – Το νέο σχέδιο για την ΠΦΥ

Υπουργείο Υγείας: Αυτές τις αρμοδιότητες αναλαμβάνουν Αγαπηδάκη – Βαρτζόπουλος – Θεμιστοκλέους

EMA: Εξετάζει αναφορές για σεμαγλουτίδη και λιραγλουτίδη