«Γέφυρα ζωής» για έναν 13χρονο στήθηκε το περασμένο 24ωρο από την Αθήνα στην Ιταλία, χάρη στα νοσοκομεία Παίδων «Αγλαϊα Κυριακού», Μεταμοσχευτικό Κέντρο Bambino Gesu, το ΕΚΑΒ και το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας (ΓΕΑ). Το αγόρι νοσηλευόταν στο παιδιατρικό νοσοκομείο της Αθήνας αναμένοντας να υποβληθεί σε διπλή μεταμόσχευση νεφρού και ήπατος.

Προχθές ο Ελληνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ) έλαβε επείγουσα ειδοποίηση, ότι προέκυψε συμβατός αποβιώσας δότης οργάνων, από το Μεταμοσχευτικό Κέντρο Bambino Gesu, στο μητρώο αναμονής του οποίου είχε ενταχθεί το παιδί. Ο Οργανισμός μεσολάβησε αμέσως ώστε να έλθουν σε επικοινωνία οι Έλληνες θεράποντες από το Νοσοκομείο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού», με τους Ιταλούς ιατρούς και πραγματοποίησε σχετικό αίτημα στις Αεροδιακομιδές του ΕΚΑΒ. Το ΕΚΑΒ σε συνεργασία με το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας (ΓΕΑ) ανταποκρίθηκαν τάχιστα και μέσα σε 3 ώρες, τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης, αναχωρούσε η πτήση με το παιδί για την Ιταλία. Ο μικρός ασθενής μεταμοσχεύτηκε επιτυχώς και αυτή τη στιγμή αναρρώνει.

Στο Bambino Gesu, έχουν μεταμοσχευτεί πολλοί παιδιατρικοί ασθενείς από την Ελλάδα, βάσει διακρατικής συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας με σκοπό την βέλτιστη και έγκαιρη αντιμετώπιση ειδικών περιπτώσεων.

Το γεγονός ότι οι αεροδιακομιδές του ΕΚΑΒ δίνουν τη δυνατότητα να μεταφέρονται σε επείγουσα βάση και σε τόσο σύντομο διάστημα ασθενείς στην Ιταλία για μεταμόσχευση, πέραν του αυτονόητου, που αφορά τη σωτηρία των ασθενών, επιτρέπει και στους ασθενείς και τις οικογένειές τους να επιστρέφουν στην Ελλάδα.