Πρώτη αιτία θανάτου και νοσηρότητας, παγκοσμίως, αποτελεί η καρδιαγγειακή νόσος, συντελώντας σε 18 εκατομμύρια θανάτους ετησίως. Πάνω από το 75% των θανάτων από καρδιαγγειακά νοσήματα συμβαίνουν σε χώρες χαμηλού έως μεσαίου εισοδήματος, αλλά η πρόσβαση για αντιμετώπιση και θεραπεία της νόσου μπορεί να αποτελέσει πρόβλημα οπουδήποτε. Η ατμοσφαιρική ρύπανση ευθύνεται για το 25% όλων των θανάτων από καρδιαγγειακά νοσήματα, με αποτέλεσμα να πεθαίνουν 7 εκατομμύρια άνθρωποι κάθε χρόνο.

Τα σημαντικά αυτά στοιχεία παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς (29 Σεπτεμβρίου), που έκανε το προεδρείο της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας (ΕΚΕ), υπό τον πρόεδρο της Ιωάννη Κανακάκη.

Το μήνυμα της φετινής παγκόσμιας ημέρας είναι «Χρησιμοποιείστε καρδιά για κάθε καρδιά» (USE HEART FOR EVERY HEART)«Αυτή η μέρα είναι μια ευκαιρία για τον καθένα να σκεφτεί πώς να χρησιμοποιήσει καλύτερα την καρδιά για την ανθρωπότητα, τη φύση και πολύ περισσότερο για τον κάθε άνθρωπο. Η αντιμετώπιση της καρδιαγγειακής νόσου είναι κάτι που αφορά κάθε καρδιά που χτυπά. ‘Χρησιμοποιούμε καρδιά’ σημαίνει να σκεφτόμαστε διαφορετικά. Να παίρνουμε τις σωστές αποφάσεις και να ενεργούμε με κουράγιο για να βοηθάμε τους άλλους. Η καρδιά είναι το μοναδικό όργανο που μπορούμε να ακούσουμε και να αισθανθούμε, και είναι το πρώτο και το τελευταίο σημάδι της ζωής. Η καρδιά είναι ένα από τα λίγα πράγματα με τη δυναμική να μας ενώσει όλους μας ως ανθρώπους», εξήγησε ο κ. Κανακής.

μουσειο

Αυξημένη καρδιαγγειακή νοσηρότητα στην Ελλάδα

Ο Κοσμήτορας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Κρήτης και Αντιπρόεδρος της ΕΚΕ, Γεώργιος Κοχιαδάκης, αναφερόμενος στην επίπτωση των καρδιαγγειακών νοσημάτων στην Ευρώπη, σημείωσε ότι αποτελούν σημαντικό πρόβλημα δημόσιας υγείας λόγω της γήρανσης του πληθυσμού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, οι καρδιαγγειακές παθήσεις αυξάνουν σε συχνότητα με την πάροδο της ηλικίας (10% >75 ετών έχει καρδιακή ανεπάρκεια) και το 80% των θανάτων συμβαίνει σε ηλικιωμένους μετά τα 75.

«Στοιχεία από την Ευρώπη δείχνουν ότι τα καρδιαγγειακά νοσήματα ευθύνονται για το 45% των θανάτων, ενώ η επίπτωσή τους φαίνεται ολοένα να αυξάνεται. Ιδιαίτερα η Ελλάδα φαίνεται να είναι μια από τις Ευρωπαϊκές χώρες όπου η θνησιμότητα και η νοσηρότητα από καρδιαγγειακά νοσήματα έχει αυξηθεί πολύ περισσότερο συγκριτικά με όλα τα άλλα χρόνια νοσήματα», είπε.

μουσειο2

Σύμφωνα με τον ίδιο αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι, η επίπτωση και η ρύθμιση όλων των τροποποιήσιμων παραγόντων κινδύνου, όπως η υπέρταση και η υπερχοληστερολαιμία έχει χειροτερεύσει. Το γεγονός αυτό έρχεται με τις σημαντικές προόδους που έχουν συντελεστεί τα τελευταία 50 χρόνια στην Καρδιολογία, με αποτέλεσμα η θνησιμότητα των ασθενών στις καρδιολογικές μονάδες έχει μειωθεί πάνω από 50% και αντίστοιχα νούμερα βελτίωσης της πρόγνωσης και ποιότητας ζωής εμφανίζουν και οι ασθενείς με έμφραγμα ή καρδιακή ανεπάρκεια.

Με τη σειρά του ο ομότιμος καθηγητής Καρδιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Ιωάννης Γουδέβενος, υπενθύμισε ότι η πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων είναι μια δια βίου υπόθεση που πρέπει να εστιάζει σε 4 παράγοντες συμπεριφοράς (Lifestyle): κάπνισμα, κακή διατροφή, αυξημένο βάρος σώματος, καθιστικός τρόπος ζωής και σε 3 κύριους παράγοντες κινδύνου: δυσλιπιδαιμία, υπέρταση, σακχαρώδη διαβήτη (παχυσαρκία).

«Η αναγνώριση των ασθενών αυξημένου κινδύνου που θα ωφεληθούν τα μέγιστα από εντατικά μέτρα πρόληψης έχει αναγνωριστεί σαν κύρια προτεραιότητα από δεκαετίες. όμως ο προσυμπτωματικός έλεγχος (screening) σε πληθυσμιακή βάση δεν έχει αποδειχθεί ωφέλιμος όπως συνέβη στην ογκολογία. Ενώ παράλληλα, σχεδόν ολόκληρη η επιστημονική έρευνα αφορά τη θεραπεία των εγκατεστημένων καρδιαγγειακών παθήσεων και όχι την πρωτογενή πρόληψη. Και για να είναι αποτελεσματική η πρόληψη πρέπει να υπάρχει πρόβλεψη που δεν είναι καθόλου εύκολη όταν αυτή αφορά το μέλλον», σημείωσε ο κ. Γουδέβενος.

μουσειο4

Μουσείο Καρδιολογίας αποκτά η Ελλάδα

Με αφορμή τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία (ΕΚΕ), άνοιξε τις πόρτες του Μουσείου Καρδιολογίας που δημιούργησε.

Το μουσείο είναι αποτέλεσμα συνεχούς προσπάθειας των Διοικητικών Συμβουλίων, από το 2017 έως και σήμερα, με στόχο να συγκεντρωθούν σε έναν καλαίσθητο χώρο αντιπροσωπευτικά δείγματα συσκευών και υλικών που χρησιμοποιούνταν εδώ και πολλές δεκαετίες στο χώρο της καρδιολογίας, κυρίως, και δευτερευόντως της αγγειο/καρδιο-χειρουργικής.

Η πρωτογενής μορφή του μουσείου της ΕΚΕ δημιουργήθηκε στη διάρκεια της Προεδρίας του Καθηγητή Κωνσταντίνου Τσιούφη το 2017, με προσφορές μελών της EKE που συνταξιοδοτήθηκαν. Στη συνέχεια κατασκευάστηκε εξ ολοκλήρου, ακολουθώντας αρχιτεκτονικά σχέδια άλλων μουσείων και παραδόθηκε στην ΕΚΕ το 2020 επί προεδρίας του καθηγητή Γουδέβενου. Στη τελική του μορφή περιλαμβάνει δωρεές από τη βιομηχανία, ενώ στην κατοχή της ΕΚΕ υπάρχουν και πολλές δερματόδετες εκδόσεις μεγάλων εκδοτικών οίκων που αφορούν την Καρδιολογία.

Στα εκθέματα του μουσείου υπάρχουν παλιές συσκευές ηλεκτροκαρδιογραφήματος και εκθέματα δίσκων ακρόασης των καρδιακών ήχων που χρησιμοποιούνταν για την εκπαίδευση των ιατρών. Επίσης εκτίθενται υλικά που χρησιμοποιούνται κυρίως στην αγγειοπλαστική των στεφανιαίων αγγείων όπως είναι μπαλόνια και μεταλλικές προθέσεις (stents), την αγγειοπλαστική των καρωτίδων και των αρτηριών των κάτω άκρων, συσκευές για την αντιμετώπιση δομικών προβλημάτων της καρδιάς όπως εξειδικευμένες «ομπρέλες» για προβλήματα στα διαφράγματα των κοιλοτήτων της καρδιάς, γεννήτριες βηματοδοτών για αντιμετώπιση αρρυθμιών, και τέλος υλικά εξωσωματικής οξυγόνωσης και κυκλοφορίας του αίματος καθώς και συνθετικά μοσχεύματα που χρησιμοποιούνται σε χειρουργικές επεμβάσεις.