Με μοναδικό ουσιαστικό περιορισμό τη χρήση προστατευτικής μάσκας, δεδομένα μέχρι τα τέλη Μαΐου, η χώρα έχει εισέλθει από χθες στη νέα φάση χαλάρωσης των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Η αποκλιμάκωση στο εθνικό σύστημα υγείας και η μείωση στα καθημερινά κρούσματα, οδήγησαν εμπειρογνώμονες και κυβέρνηση στην απόφαση να δώσουν «πράσινο φως» για ένα «ελεύθερο» καλοκαίρι, με την ελπίδα πως δεν θα υπάρξει νέα επιδείνωση από το Σεπτέμβριο.

Πλέον, από χθες Πρωτομαγιά, έχουν τεθεί σε ισχύ τα ακόλουθα:

– Αναστολή του Covid pass και επαναφορά της χωρητικότητας στο 100%. Έτσι, εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι εισέρχονται ελεύθερα σε καταστήματα εστίασης, διασκέδασης και εμπορικά κέντρα, ενώ από σήμερα όλοι οι χώροι λειτουργούν στο 100% της χωρητικότητάς τους.

– Αναστολή πιστοποιητικού EUDCC στις πύλες εισόδου της χώρας.

– Ένα rapid τεστ την εβδομάδα (από δύο που ήταν ως τώρα) στους ανεμβολίαστους εργαζόμενους, με εξαίρεση τα νοσοκομεία και οι ΜΦΗ που παραμένουν τα δυο rapid τεστ την εβδομάδα για ανεμβολίαστους εργαζόμενους. Διευκρινίζεται ότι αυτό αφορά σε όσους εργαζομένους έχουν πάρει εξαίρεση από τον εμβολιασμό και τους συνοδούς ασθενών.

Παραμένουν οι μάσκες – Πώς ανοίγουν από αύριο τα σχολεία

Η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων επέμεινε, ωστόσο, στη χρήση της προστατευτικής μάσκας στους εσωτερικούς χώρους τουλάχιστον μέχρι το τέλος Μαΐου. Στους εξωτερικούς χώρους δεν είναι υποχρεωτική η χρήση τους, αλλά όπου υπάρχει συνωστισμός, καλό θα ήταν οι πολίτες που είναι περισσότερο ευάλωτοι, να τη χρησιμοποιούν. Πάντως, σε δηλώσεις που έκανε χθες ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, εκτίμησε πως από τον Ιούνιο θα καταργηθεί, πιθανότατα, και η χρήση μάσκας στους περισσότερους εσωτερικούς χώρους.

Στα σχολεία, διατηρείται η υποχρεωτική χρήση προστατευτικής μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, καθώς και η χρήση αντισηπτικών, ο τακτικός αερισμός χώρων, ο σχολαστικός καθαρισμός επιφανειών και εξοπλισμού, τα ξεχωριστά διαλείμματα κ.λπ. Παράλληλα, θα διενεργείται ένα rapid τεστ (από 2 που ηταν ως τώρα) σε ανεμβολίαστους εκπαιδευτικούς και τα μέλη ΔΕΠ, ενώ καταργούνται τα τακτικά self test σε εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς και σε μαθητές.

Μόνη υποχρέωση η μάσκα και στις πτήσεις εσωτερικού – εξωτερικού

Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ), ανακοίνωσε στο επιβατικό κοινό ότι έχουν αρθεί από χθες οι υγειονομικοί περιορισμοί Covid-19 για πτήσεις εσωτερικού και εξωτερικού.

Ειδικότερα, όσον αφορά όλες τις αεροπορικές μετακινήσεις εσωτερικού και εξωτερικού (αφίξεις/αναχωρήσεις) η μόνη υποχρέωση επιβατών και εργαζομένων είναι ότι: στους χώρους προσέλευσης και αναμονής εντός αεροδρομίων, καθώς και κατά τη διάρκεια των αεροπορικών πτήσεων, το προσωπικό και οι επιβάτες υποχρεούνται να φέρουν μάσκα προστασίας.