Ο πυρετός είναι το συχνότερο σύμπτωμα του ανθρώπινου οργανισμού, το «σήμα κινδύνου» ότι κάποια ιογενής ή βακτηριακή λοίμωξη (όπως το κοινό κρυολόγημα, η γρίπη, ο πονόλαιμος κ.α.) εδραιώνει την παρουσία της εντός του οργανισμού μας.

Ως «πυρετός» ορίζεται η αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος πάνω από την κανονική ημερήσια διακύμανση. Παθολογική θεωρείται η θερμοκρασία πάνω από 37,8°C σε μέτρηση στο στόμα, 37,5°C στη μασχάλη και 38°C στο ορθό. 

Η έγκαιρη αντιμετώπιση του πυρετού με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή και άλλα υποστηρικτικά μέσα προσφέρει άμεση ανακούφιση στο άτομο που νοσεί και μειώνει την ανησυχία του οικογενειακού του περιβάλλοντος.

«Κλειδί» για την σωστή αντιμετώπιση του πυρετού αποτελεί η σωστή θερμομέτρηση. Η μέτρηση της θερμοκρασίας του σώματος στο στόμα είναι επικίνδυνη ειδικά αν πρόκειται για ένα μικρό παιδί που μπορεί να δαγκώσει κατά λάθος το θερμόμετρο και να τραυματιστεί. Εξίσου επικίνδυνη για τραυματισμό είναι και η θερμομέτρηση στο ορθό, ενώ η χρήση θερμομέτρου υπερύθρων για τη μέτρηση της θερμοκρασίας του μετώπου είναι μη αξιόπιστη μέθοδος για την ανίχνευση του πυρετού. Ασφαλέστερη, αξιόπιστη και με υψηλή κλινική ακρίβεια είναι η θερμομέτρηση στην περιοχή της μασχάλης.

Το θερμόμετρο που «παγιδεύει» τον πυρετό

Η InterMed, η φαρμακευτική βιομηχανία που παράγει το Algofren, προσφέρει το πρώτο επαναφορτιζόμενο θερμόμετρο που παρακολουθεί διαρκώς και με ακρίβεια 0,1 oC, τη θερμοκρασία του σώματος χάρη σε ένα μαλακό και άνετο monitor patch που εφαρμόζεται σταθερά στο δέρμα κάτω από τη μασχάλη με ειδικό αυτοκόλλητο ιατρικής σιλικόνης.

Το Fever Trap™ προσφέρει τη δυνατότητα συνεχούς παρακολούθησης και σε πραγματικό χρόνο της θερμοκρασίας κατά τη διάρκεια του ύπνου και όλη την ημέρα για έως και 7 ημέρες, με κάθε πλήρη φόρτιση. Επαναφορτίζει στη βάση του σε 2 ώρες, ενώ χάρη στην συμβατότητά του με συσκευές iOS ή Android μπορείτε να παρακολουθείτε τη θερμοκρασία του παιδιού ή των άλλων μελών της οικογένειας σας μέσω του smartphone ή του tablet. Εγκαθιστώντας στις «έξυπνες» συσκευές σας την εφαρμογή (app) του Fever Trap™ λαμβάνετε ηχητικό και οπτικό μήνυμα κάθε φορά που ο πυρετός ανεβαίνει και παράλληλα δημιουργείτε ένα ιστορικό της πορείας της υγείας του αρρώστου. Επίσης στο app υπάρχει η δυνατότητα καταχώρησης και άλλων χρήσιμων δεδομένων, όπως η χρήση φαρμάκων, που μπορείτε να μοιραστείτε με τον θεράποντα ιατρό.

Το Fever Trap™ χρησιμοποιεί την ασφαλή τεχνολογία Bluetooth 4.1 χαμηλής ενέργειας και έχει την έγκριση του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ ενώ το μαλακό, εύκαμπτο, βιοσυμβατό, BPA-free επίθεμά του είναι κατάλληλο ακόμα και για το ευαίσθητο δέρμα, κατάλληλο για ενήλικες και νεογνά από την ηλικία των 29 ημερών και άνω. Το επίθεμα τοποθετείται σε στεγνό και καθαρό δέρμα και αντικαθίσταται ανά 24 ώρες καθώς είναι εύκολο στην αφαίρεση.

Fever Trap™: Το θερμόμετρο που θα «κολλήσεις»!

Το Fever Trap™ σχεδιάστηκε ακριβώς για να προσφέρει στους γονείς το αίσθημα ασφάλειας που χρειάζονται όταν πρόκειται για την υγεία του παιδιού. Αντιλαμβάνεται άμεσα την άνοδο του πυρετού στο παιδί ειδικά όταν αυτό είναι σε ηλικία που δε μπορεί να το εκφράσει και κάνει τη μέτρηση χωρίς να του προκαλεί καμιά ενόχληση. Έτσι μπορείτε να κοιμάστε ήσυχοι το βράδυ γιατί το Fever Trap™ θα σας ειδοποιήσει όταν ο πυρετός αρχίσει να αυξάνεται, ώστε να λάβετε άμεσα τα κατάλληλα μέτρα.

Το επαναφορτιζόμενο θερμόμετρο της InterMed είναι το ιδανικό «εργαλείο» και για όσους φροντίζουν ηλικιωμένους ή άτομα με σοβαρά χρόνια νοσήματα. Μπορεί ο πυρετός σε ένα μικρό παιδί ή έναν υγιή ενήλικα να μην σημαίνει κάτι σοβαρό, ωστόσο στις ευπαθείς ομάδες μπορεί να είναι κακός οιωνός. Τα περισσότερα επεισόδια πυρετού στους ηλικιωμένους οφείλονται σε λοιμώξεις, με τις τελευταίες να αποτελούν κύρια αιτία θανάτου για το 1/3 των ατόμων 65 ετών και άνω. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας με χρόνιες παθήσεις (π.χ. διαβήτη, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια ή καρδιακή ανεπάρκεια, κακοήθεις νεοπλασίες, νεφρική ανεπάρκεια, κ.ά.), είναι πιο επιρρεπή σε κοινές λοιμώξεις, σε σχέση με συνομήλικους χωρίς υποκείμενα νοσήματα.

Αυξημένο κίνδυνο λοιμώξεων αντιμετωπίζουν και οι ογκολογικοί ασθενείς ανεξαρτήτου ηλικίας, επειδή τόσο η νόσος όσο και η αντικαρκινική αγωγή επηρεάζουν αρνητικά το ανοσοποιητικό σύστημα, που προστατεύει τον οργανισμό από τις λοιμώξεις. Εξίσου ευάλωτα στις λοιμώξεις είναι και τα άτομα με ανοσοανεπάρκειες. Με την τακτική χρήση του Fever Trap™ όμως ο πυρετός, το πρώτο σύμπτωμα οιασδήποτε λοίμωξης, μπορεί να ανιχνευθεί εγκαίρως και να τεθεί υπό έλεγχο πριν δώσει το έναυσμα για την εμφάνιση άλλων συμπτωμάτων.

Τέλος, το Fever Trap™ είναι ο «σύμμαχος» κάθε γυναίκας που προσπαθεί να αυξήσει την πιθανότητα εγκυμοσύνης αφού είναι το κατάλληλο εργαλείο παρακολούθησης της Βασικής Θερμοκρασίας Σώματος (ΒΘΣ) για την πρόβλεψη της ωορρηξίας. Πριν από την ωορρηξία, η ΒΘΣ συνήθως μειώνεται, ενώ παρουσιάζει μια απότομη αύξηση αμέσως μετά. Φορώντας το Fever Trap™ καταγράφεται κάθε λεπτό η θερμοκρασία του σώματος και οι μετρήσεις αυτές αποτυπώνονται σε γράφημα δίνοντας στη γυναίκα τη δυνατότητα να αναγνωρίσει την ωορρηξία όταν το γράφημα παρουσιάζει κορύφωση.