*Γράφει ο Βασίλης Δαλιάνης

Τον επαναπατρισμό των Ευρωπαίων πολιτών που βρίσκονται σε τρίτες χώρες, όπως στις Μαλδίβες, το Μαρόκο, τη Σρι Λάνκα και την Ιαπωνία προσπαθεί να συντονίσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με πτήσεις συγχρηματοδοτούνται από την ΕΕ και τα κράτη – μέλη και εξερευνώντας άλλες δυνατότητες σε περίπτωση που αεροπορικές εταιρείες έχουν καθηλώσει τους στόλους τους.

Όπως τόνισε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κατά τη διάρκεια της καθημερινής ενημέρωσης των συντακτών, δεν είναι δυνατόν η Κομισιόν να γνωρίζει τον συνολικό αριθμό των Ευρωπαίων πολιτών που προσπαθούν να επιστρέψουν στον τόπο καταγωγής τους, ζητώντας από όσους βρίσκονται σε τρίτη χώρα και επιθυμούν να επιστρέψουν στην ΕΕ να ζητήσουν βοήθεια από τις προξενικές αρχές. Οι Ευρωπαίοι πολίτες που βρίσκονται στο εξωτερικό θα πρέπει να επικοινωνήσουν με τις προξενικές αρχές της χώρας τους, ενώ μπορούν να επικοινωνήσουν με οποιαδήποτε πρεσβεία ή προξενείο άλλου κράτους- μέλους της ΕΕ και να ζητήσουν διπλωματική προστασία, όταν η δική τους χώρα δεν διαθέτει διπλωματική αντιπροσωπεία σε κάποια τρίτη χώρα.

Δώδεκα κράτη του χώρου Σένγκεν επαναφέρουν συνοριακούς ελέγχους

Την ίδια στιγμή η Κομισιόν επιβεβαίωσε ότι δέκα κράτη – μέλη της ΕΕ και δύο μέλη του χώρου Σένγκεν αλλά όχι της ΕΕ, έχουν ενημερώσει για την επαναφορά ελέγχων στα εσωτερικά ευρωπαϊκά σύνορα. Πρόκειται για την Αυστρία, τη Γερμανία, την Ουγγαρία, την Τσεχία, την Πολωνία, τη Λιθουανία, την Εσθονία, τη Δανία, την Ισπανία, την Πορτογαλία καθώς και την Νορβηγία και την Ελβετία.

Διαβάστε επίσης:

Κορωνοϊός – Ευρωπαϊκή Ένωση: Κλείνουν τα εξωτερικά σύνορα για 30 ημέρες

Κορωνοϊός – Κομισιόν: Συστήνεται ειδική επιτροπή για την αντιμετώπιση της νόσου