Γράφει η Μίνα Αγγελίνη

Ελλείψεις αλλά και ανεπάρκειες στην σωστή αντιμετώπιση της Κίνας απέναντι στον φονικό κορωνοϊό παραδέχτηκαν για πρώτη φορά Κινέζοι αξιωματούχοι. Η ανακοίνωση της Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος η οποία ζήτησε τη βελτίωση του συστήματος διαχείρισης έκτακτης ανάγκης της Κίνας, έρχεται την ώρα που ο αριθμός των θανάτων από τον νέο κορωνοϊό αυξάνεται (στους 427, σύμφωνα με τον νεότερο απολογισμό), όπως και τα κρούσματα (περισσότερα από 20.000 στην Κίνα).

Η Επιτροπή του Κομμουνιστικού Κόμματος διέταξε να μπει «λουκέτο», μεταξύ άλλων, στις παράνομες αγορές άγριων ζώων, απ’ όπου εκτιμάται ότι άρχισε η διασπορά του ιού, στην πόλη Ουχάν, της κεντρικής Κίνας. Οι Κινέζοι αξιωματούχοι επικρίνονται ότι επιχείρησαν να υποβαθμίσουν τη σοβαρότητα της κατάστασης κατά την έναρξη της επιδημίας, καθώς και ότι σε ορισμένες περιπτώσεις επιχείρησαν να αποκρύψουν γεγονότα.

Σχολαστικό πλύσιμο των χεριών συστήνει το βρετανικό υπουργείο Υγείας

Την ίδια ώρα το υπουργείο υγείας της Βρετανίας προειδοποιεί ότι η χώρα θα βρεθεί αντιμέτωπη με επιδημία του ιού μέσα στους επόμενες μήνες και τα κρούσματα θα διπλασιάζονται κάθε πέντε ημέρες. Από την πλευρά του, ο υπουργός Υγείας της Bρετανίας, Ματ Χάνκοκ συμβουλεύει τους πολίτες να είναι σχολαστικοί με το πλύσιμο των χεριών γιατί είναι πολύ καλύτερο μέτρο προστασίας από την χειρουργική μάσκα. Ο ίδιος τόνισε επίσης ότι ο ιός θα είναι μαζί μας για μήνες. «Σήμερα ο αριθμός των περιπτώσεων διπλασιάζεται περίπου κάθε πέντε ημέρες και είναι σαφές ότι ο ιός θα είναι μαζί μας τουλάχιστον για μερικούς μήνες. Πρόκειται για έναν μαραθώνιο», δήλωσε στους δημοσιογράφος.

Ο αριθμός όσων έχουν μολυνθεί από τον κορωνοιό ξεπέρασε τις 20.400 ενώ οι νεκροί έχουν φθάσει τους 427. Δύο είναι τα θύματα εκτός Κίνας από το κορωνοϊό. Το ένα στο Χονγκ Κονγκ και το άλλο στις Φιλιππίνες.

Σήμερα οι αρχές στη Μαλαισία επιβεβαίωσαν το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα στη χώρα. Πρόκειται για έναν 41χρονο άνδρα. Λίγες ώρες νωρίτερα, και το Βέλγιο ανέφερε το πρώτο κρούσμα του κρούσμα.

Στο Βιετνάμ οι αρχές έβαλαν σε καραντίνα 14 ημερών 950 άτομα που επαναπατρίστηκαν από την Κίνα.

Στη Γερμανία, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανέρχονται σε δώδεκα: πρόκειται για δύο ενήλικες και δύο παιδιά.

Σήμερα συνεδριάζουν εκτάκτως σήμερα για το θέμα οι υγειονομικές αρχές στη Βαυαρία.