Φόβος και αγωνία, είναι τα συναισθήματα των Ελλήνων που βρίσκονται αυτή την περίοδο στην Κίνα, όπου «θερίζει» ο νέος κοροναϊός.

Ομοεθνείς μας που δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά στην Κίνα, μιλούν για το πώς έχει αλλάξει δραματικά η καθημερινότητά τους με την έξαρση του θανατηφόρου ιού αλλά και για την αισχροκέρδεια που υπάρχει με τις μάσκες.

Ο Κωνσταντίνος Κουμάνης είναι ένας από αυτούς ο οποίος ζει εδώ και πολλά χρόνια με την οικογένειά του στο Χόνγκ Κόνγκ. O ίδιος μίλησε για το πως βλέπουν οι Έλληνες την έξαρση του θανατηφόρου ιού.

«Είναι ένας θανατηφόρος ιός και η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη εδώ. Υπάρχει ένας απίστευτος πανικός και τρόμος για την έξαρση του ιού. Οι Έλληνες που ζουν εδώ είναι ιδιαίτερα ανήσυχοι και φοβόμαστε αρκετά, μπορώ να πω. Πλένουμε διαρκώς τα χέρια μας με ζεστό νερό και φοράμε συνέχεια τη μάσκα στο πρόσωπό μας. Τα περισσότερα μαγαζιά που πουλούσαν μάσκες έχουν εξαντλήσει τα αποθέματά τους ενώ υπάρχει και μεγάλη αισχροκέρδεια. Για παράδειγμα αν μια μάσκα πωλούνταν πριν την έξαρση του ιού 5 ευρώ τώρα πωλείται 15 ευρώ. Βλέπω στο δρόμο πολλούς Κινέζους να μην φοράνε μάσκες και λέω μα πως είναι δυνατόν να μην φοβούνται αλλά και να μην παίρνουν έστω και αυτά τα τυπικά μέτρα προστασίας. Σύμφωνα με όσα αναφέρουν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης ο ιός ξεκίνησε από την ψαραγορά εκεί στα θαλασσινά. Μέχρι στιγμής, ευτυχώς δεν έχουμε μάθει για κάποιον Έλληνα που να έχει προσβληθεί, ενώ όλοι φοράμε μάσκες και δεν κυκλοφορούμε πολύ έξω», λέει ο Κωνσταντίνος Κουμάνης.

Ο Κωνσταντίνος Λιάκος έχει ανοίξει τη δική του εταιρεία και εισάγει στην Κίνα ελληνικά κρασιά, ο ίδιος επισημαίνει: «Είναι μια πόλη φάντασμα γιατί δεν κυκλοφορεί κανείς και δεν αφήνουν οι Αρχές να φύγει κανείς από την πόλη για να μειωθεί η πιθανότητα μετάδοσης του ιού. Έχει αλλάξει δραματικά η καθημερινότητα των ανθρώπων στην Κίνα και η κατάσταση είναι στα όρια του πανικού. Η μάσκα είναι υποχρεωτική και χωρίς αυτή δεν μπορεί να βγει κανείς έξω. Περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει».