Την αναστολή των προγραμματισμένων κινητοποιήσεων που προέβλεπαν διακοπή των τακτικών χειρουργείων αποφάσισαν οι γιατροί του χειρουργικού τομέα του νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία», μετά τις διαβεβαιώσεις που έλαβαν σε σχέση με την τοποθέτηση αναισθησιολόγων. Αντίθετα, δυναμικά προχωρά ο αναισθησιολογικός τομέας του διπλανού Παίδων, «Παναγιώτη και Αγλαΐας Κυριακού», σταματώντας τα τακτικά χειρουργεία από την ερχόμενη Δευτέρα, 27/5.

Στη λίστα για προγραμματισμένο χειρουργείο του Παίδων «Η Αγία Σοφία» βρίσκονται σε αναμονή περίπου 2.000 παιδιά. Επιπλέον 1.000 παιδιά περιμένουν για τακτική χειρουργική επέμβαση και στο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού», με την αναμονή να υπολογίζεται από έξι μήνες έως έναν χρόνο.

Οι γιατροί του «Αγία Σοφία» είχαν αποφασίσει διακοπή των τακτικών χειρουργείων από την 1η Ιουνίου. Η απόφασή τους ελήφθη καθώς, όπως λένε, «οι εργαζόμενοι πρακτικά δουλεύουν πια πέρα από τα όρια τους, σε συνθήκες υπερ-εφημέρευσης εξοντωτικές για τους ίδιους και επισφαλείς για την ομαλή λειτουργία του νοσοκομείου».

Υπό τα παραπάνω δεδομένα, μεγαλώνουν διαρκώς οι λίστες αναμονής των τακτικών χειρουργείων και καθυστερούν και τακτικά περιστατικά μεγάλης βαρύτητας (πχ νεογνά, παιδιά με χρόνια προβλήματα υγείας). Εκτός από τη χρόνια «πληγή» ελλείψεων σε αναισθησιολόγους, καταγράφονται σημαντικά κενά νοσηλευτών των χειρουργείων, όπως επίσης και σε νοσηλευτές στη Μονάδα Παίδων η οποία πια δύναται να δέχεται μόνο επείγοντα περιστατικά.

Η αναστολή των τακτικών χειρουργείων στο «Αγία Σοφία» είχε αποφασιστεί ξανά πριν λίγους μήνες, όταν το Υπουργείο Υγείας προχώρησε σε προκήρυξη μόνιμων θέσεων. Σύμφωνα με διαβεβαιώσεις που έλαβαν οι γιατροί του παιδιατρικού νοσοκομείου τα τελευταία 24ωρα, προχωρούν άμεσα οι δύο προσλήψεις αναισθησιολόγων που εκδήλωσαν ενδιαφέρον στην προκήρυξη (δύο θέσεις κατέστησαν άγονες). Επίσης, υπήρξε δέσμευση για άμεση επαναπροκήρυξη των άλλων δύο θέσεων, καθώς και διακοπή των μετακινήσεων γιατρών από το «Αγία Σοφία» στο «Αγλαΐα Κυριακού». Έτσι, οι γιατροί ανέστειλαν την κινητοποίηση και δεν προχωρούν – προς το παρόν τουλάχιστον- σε διακοπή των χειρουργείων.

«Αν έχουν μείνει κάποιες θέσεις κενές θα επαναπροκηρύξουμε αμέσως τις κενές θέσεις. Αυτό που ανθρωπίνως μπορεί να γίνει, γίνεται. Επειδή πάντα πιστεύω στην καλόπιστη συνεννόηση των ανθρώπων και ότι θέματα τόσο ευαίσθητα δεν μπορεί να τα βάζουμε στην πολιτική διαμάχη, σας λέω ότι η πρόβλεψή μου είναι ότι τα χειρουργεία θα γίνουν κανονικά», ανέφερε σε συνέντευξή του την Τρίτη ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης.

Αποφασισμένοι οι αναισθησιολόγοι του «Αγλαΐα Κυριακού»

Την απόφαση να σταματήσουν τα τακτικά χειρουργεία από την ερχόμενη Δευτέρα έλαβαν οι αναισθησιολόγοι του Παίδων «Παναγιώτη και Αγλαΐας Κυριακού». Σύμφωνα με τους ίδιους, οι κινήσεις της διοίκησης του παιδιατρικού νοσοκομείου αντιμετωπίζουν πλημμελώς και βραχυπρόθεσμα την κατάσταση. Οι γιατροί του αναισθησιολογικού τμήματος ζητούν συγκεκριμένα τέσσερις μόνιμους ή επικουρικούς γιατρούς και όχι 15νθήμερες μετακινήσεις αναισθησιολόγων από άλλα νοσοκομεία που σε πολλές περιπτώσεις είναι ενηλίκων, συνεπώς δεν έχουν την εμπειρία παιδιατρικών χειρουργείων.

Με τις αποφάσεις των τελευταίων μηνών όσον αφορά στη βραχυπρόθεσμη κάλυψη του αναισθησιολογικού τμήματος, η κατάσταση σήμερα στο παιδιατρικό νοσοκομείο έχει ως εξής, σύμφωνα με τους γιατρούς:

  • Η μετακίνηση αναισθησιολόγου από το ΓΝ Τζάνειο με πλήρη απασχόληση λήγει στις 8/6.
  • Η μετακίνηση αναισθησιολόγου από το ΓΝ Κορίνθου είναι πρακτικά μερικής απασχόλησης καθώς συνεχίζει να καλύπτει το εφημεριακό πρόγραμμα του νοσοκομείου προέλευσης, περιορίζοντας στο ελάχιστο την δυνατότητα συμμετοχής του στο πρωινό ωράριο και λήγει στις 30/6.
  • Η μετακίνηση αναισθησιολόγου από το ΓΝ «Αγία Σοφία» δεν φαίνεται να αποτελεί λύση, καθώς το νοσοκομείο που υπηρετεί διεκδικεί την επιστροφή της.
  • Τέλος, η κάλυψη αριθμού (3-4) μεμονωμένων εφημεριών μηνιαίως, από αναισθησιολόγους του ΓΝ Παίδων Πεντέλης δεν διασφαλίζει την ασφαλή λειτουργία των πρωινών αιθουσών.

Διαβάστε επίσης:

Δωρεάν απογευματινά χειρουργεία: Άγνωστο πότε ξεκινούν – Τι ισχύει σήμερα

Απογευματινά χειρουργεία: Έντονες αντιδράσεις από τους υγειονομικούς – Προσφεύγουν στο ΣτΕ

Απογευματινά χειρουργεία: Με εισοδηματικά κριτήρια η επιλογή των ασθενών που θα κάνουν δωρεάν επεμβάσεις