*Γράφει ο κ. Κωνσταντίνος Ι. Νταλούκας, Παιδίατρος, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων.

O κύριος Νταλούκας

Καθώς γιορτάζουμε την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμού, ας επιβεβαιώσουμε εκ νέου τη δέσμευσή μας να συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τον εμβολιασμό, ως το καλύτερο μέτρο πρόληψης που έχουμε στα χέρια μας σήμερα. Ας απορρίψουμε την παραπληροφόρηση και τον σκεπτικισμό, αγκαλιάζοντας την επιστημονική γνώση και την συναίνεση, σχετικά με την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων. Δίνοντας προτεραιότητα στον εμβολιασμό ως θεμελιώδη πυλώνα της δημόσιας υγείας, μπορούμε να σφυρηλατήσουμε ένα μέλλον όπου οι ασθένειες, που μπορούν να προληφθούν, θα ανήκουν στα χρονικά της ιστορίας και η υγεία και η ευημερία όλης της ανθρωπότητας θα διασφαλίζονται.

Ωστόσο, σε πολλές περιοχές της χώρας μας, όπως τα νησιά και οι απομακρυσμένες ή δυσπρόσιτες περιοχές, το ορεινό ανάγλυφο, η θάλασσα και οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες δημιουργούν σημαντικά εμπόδια και ανισότητες στην πρόσβαση σε εξειδικευμένες δομές υγειονομικής περίθαλψης και, κατά συνέπεια, σε εμβολιασμούς και ακριβείς ιατρικές πληροφορίες. Ως αποτέλεσμα, οι προσπάθειές μας να παρέχουμε βασικές υπηρεσίες υγείας, εμβολιασμούς και πληροφορίες, ιδίως στα παιδιά μας, συχνά παρεμποδίζονται. Σε αυτές τις απομακρυσμένες γωνιές του έθνους μας, υπάρχει αυξημένη ζήτηση για ολοκληρωμένες λύσεις υγειονομικής περίθαλψης και ενισχυμένη ενημέρωση για την υγεία και τον εμβολιασμό. Ακριβώς σε αυτές τις τοποθεσίες η απουσία εξειδικευμένων υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης, διάδοσης πληροφοριών και πρωτοβουλιών εμβολιασμού αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή για την υγεία και την ευημερία της νεότερης γενιάς μας.

Ενόψει αυτών των προκλήσεων, εμείς οι παιδίατροι είμαστε ενωμένοι στην αποφασιστικότητά μας να τις αντιμετωπίσουμε κατά μέτωπο. Κατανοούμε ότι η διασφάλιση της υγείας και της ευημερίας του έθνους μας απαιτεί τολμηρή και αποφασιστική δράση. Δράση που θα δίνει προτεραιότητα στην υγεία και την ευημερία κάθε Έλληνα πολίτη, ανεξάρτητα από τη γεωγραφική του θέση.

Σήμερα, με την ευκαιρία του εορτασμού της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Εμβολιασμού, θέλω να τονίσω την κρίσιμη σημασία που έχει ο εμβολιασμός ως ακρογωνιαίος λίθος της στρατηγικής για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και την πρόληψη. Ο εμβολιασμός δεν είναι απλώς μια ιατρική παρέμβαση· Είναι μια απόδειξη της συλλογικής μας δέσμευσης για τη διασφάλιση της υγείας του λαού μας και τη διασφάλιση του μέλλοντος του έθνους μας, κυρίως μέσω του εμβολιασμού των παιδιών μας.

Ωστόσο, στο πλαίσιο των προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε για την προώθηση του εμβολιασμού, πρέπει επίσης να αναγνωρίσουμε τη σκληρή πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν τα παιδιά από άπορες οικογένειες και οικογένειες κοινωνικής πρόνοιας. Για αυτά τα παιδιά, η πρόσβαση σε βασικά εμβόλια, όπως το εμβόλιο κατά της μηνιγγίτιδας Β, συχνά παραμένει άνιση. Η μη αποζημίωση από την Πολιτεία και το υψηλό κόστος του εμβολίου μπορεί να επιβαρύνει δυσβάσταχτα τους γονείς που ήδη αγωνίζονται να τα βγάλουν πέρα. Στην πραγματικότητα τους αφαιρεί το δικαίωμα της επιλογής εμβολιασμού, αφήνοντας τα παιδιά τους ευάλωτα στη σοβαρή και δυνητικά απειλητική για τη ζωή τους ασθένεια.

Ως εκ τούτου, καλώ την κυβέρνησή μας και τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, να δώσουν προτεραιότητα στα προγράμματα εμβολιασμού, ως αναπόσπαστο στοιχείο της πολιτικής μας ατζέντας για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Πρέπει να επενδύσουμε στις υποδομές και το υγειονομικό δυναμικό που απαιτούνται για να διευκολύνουμε την παράδοση εμβολίων σε κάθε γωνιά του έθνους μας, διασφαλίζοντας ότι κανένα παιδί δεν θα μείνει ευάλωτο σε ασθένειες που μπορούν να προληφθούν με εμβολιασμό.

Επιπλέον, πρέπει να εμπλέξουμε τις κοινότητές μας, να εκπαιδεύσουμε τους πολίτες μας και να ενισχύσουμε την εμπιστοσύνη τους στην ανοσοποίηση, ως ζωτικό εργαλείο για την πρόληψη σοβαρών ασθενειών. Με τη συνεργασία των Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και Κοινοτικών Δομών με τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης, όπως οι Παιδίατροι της χώρας μας, μπορούμε να ενισχύσουμε τις προσπάθειές μας και να προσεγγίσουμε όλους όσους έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.

Ας μην σταματήσουμε όμως εκεί. Σε μια εποχή που νέα εμβόλια ήρθαν να εμπλουτίσουν το οπλοστάσιό μας και άλλα πρόκειται να έρθουν, ας κατοχυρώσουμε, μέσα από πολιτικές που θα αναπτύξουμε, τη δέσμευσή μας για την στήριξη των εμβολιασμών. Ας διαθέσουμε την χρηματοδότηση και τους πόρους που απαιτούνται για τη διατήρηση και την επέκταση των προγραμμάτων ανοσοποίησης. Ας αξιοποιήσουμε τη δύναμη των δεδομένων και της καινοτομίας για να παρακολουθήσουμε την πρόοδο, να εντοπίσουμε τομείς βελτίωσης και να διασφαλίσουμε την ισότιμη πρόσβαση στα εμβόλια για όλα τα παιδιά μας.

Μαζί, μπορούμε να ενδυναμώσουμε τα προγράμματα εμβολιασμού, να ενισχύσουμε την πρωτοβάθμια περίθαλψη και να δημιουργήσουμε μια υγιέστερη, πιο ευημερούσα Ελλάδα για τις επόμενες γενιές.

Διαβάστε επίσης: 

Ιλαρά: «Χτυπούν» καμπανάκι και οι επισκέπτες υγείας – Ζητούν τον εμβολιασμό παιδιών και ενηλίκων

ΠΟΥ: «Κόκκινος συναγερμός» για τον παιδικό εμβολιασμό – Καταγράφει τη μεγαλύτερη μείωση των τελευταίων 30 ετών