Παρουσία τουλάχιστον τριών Υπουργών της κυβέρνησης αναμένεται σήμερα το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου η συνάντηση του Πρωθυπουργού με 20 διευθύνοντες συμβούλους κορυφαίων φαρμακευτικών εταιρειών του κόσμου καθώς και πέντε προέδρους θεσμικών Ενώσεων.

Η ελίτ της φαρμακοβιομηχανίας βρίσκεται από χθες στην Αθήνα, συμμετέχοντας στη Στρογγυλή Τράπεζα Διευθυντών Βιοφαρμακευτικών Επιχειρήσεων (BCR). Πρόκειται για τα μέλη της Διεθνούς Ομοσπονδίας Φαρμακευτικών Κατασκευαστών και Ενώσεων (International Federation of Pharmaceutical Manufacturers and Associations – IFPMA), η οποία εκπροσωπεί περισσότερες από 90 φαρμακευτικές εταιρείες και ενώσεις σε όλο τον κόσμο και πρόεδρός της είναι ο Έλληνας Άλμπερτ Μπουρλά της Pfizer.

Στο πλαίσιο της συνόδου της IFPMA – που πραγματοποιείται συνήθως δύο φορές το χρόνο και για εφέτος επελέγη η ελληνική πρωτεύουσα – πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ γεύμα στο Μουσείο της Ακρόπολης. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, σε αυτό συμμετείχε και ο Πρωθυπουργός.

Για σήμερα το πρωί είναι προγραμματισμένη επίσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου και εκτενέστερη συζήτηση μεταξύ των στελεχών των πολυεθνικών και του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος θέτει την Ελλάδα στο επίκεντρο του επιχειρείν με σκοπό η χώρα μας να έχει ουσιαστικό ρόλο στην καινοτόμο βιοφαρμακευτική βιομηχανία.

Στη συζήτηση θα συμμετέχουν 25 στελέχη, οι Υπουργοί Οικονομικών, Ανάπτυξης και Υγείας καθώς και μέλη του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ). Όπως προκύπτει από πληροφορίες, είναι πολύ πιθανό να πραγματοποιηθεί ανακοίνωση για μεγάλη επένδυση στη χώρα μας.

Η επέκταση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων και οι επενδύσεις στην Ελλάδα θα καλύψουν μεγάλο μέρος της συζήτησης, μιας και αποτελούν επιδίωξη της κυβέρνησης. Το σχέδιό της προς αυτή την κατεύθυνση έχει αρχίσει να δρομολογείται ήδη εδώ και κάποια χρόνια. Στο πλαίσιο αυτό, η εταιρεία Pfizer έχει ιδρύσει στη Θεσσαλονίκη διεθνές κέντρο ψηφιακής τεχνολογίας, ενώ η πολυεθνική φαρμακευτική βιομηχανία Boehringer Ingelheim επενδύει πάνω από 100 εκατ. ευρώ, την περίοδο 2019- 2025, για να επεκτείνει τις παραγωγικές δραστηριότητες του εργοστασίου της στο Κορωπί.

Έτσι, επί τάπητος θα τεθεί η δυνατότητα της Ελλάδας να αυξήσει περαιτέρω την έρευνα και ανάπτυξη. Επιπλέον, στους στόχους είναι η αύξηση των κλινικών μελετών που πραγματοποιούνται εντός της χώρας και αντιπροσωπεύουν ακόμη πολύ μικρό ποσοστό των κλινικών μελετών που πραγματοποιούνται παγκοσμίως, αλλά και να συμβάλλει στη διεθνή προσπάθεια ορθής αξιοποίησης της τεχνητής νοημοσύνης για υπηρεσίες υγείας. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι φαρμακευτικές εταιρείες επιδιώκουν τη δημιουργία εντός Κέντρου στην Αττική για την αξιοποίηση δευτερογενών data.

Κομβικός ρόλος στην επικοινωνία των μελών της IFPMA και της ελληνικής κυβέρνησης για τη σημαντική ευκαιρία που ανοίγεται στη χώρα μας με την παρουσία στην Αθήνα των στελεχών της παγκόσμιας φαρμακοβιομηχανίας, αποδίδεται στον υποψήφιο Ευρωβουλευτή με τη Νέα Δημοκρατία και πρώην Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας, Βασίλη Κοντοζαμάνη. Ο ίδιος γνωρίζει καλά τη λειτουργία του Συστήματος Υγείας, του φαρμακευτικού κλάδου και την αξία της έρευνας και της καινοτομίας στο πεδίο του φαρμάκου, αλλά και της ανάγκης επενδύσεων. Γι’ αυτό, άλλωστε, επιλέχθηκε το προηγούμενο διάστημα, μετά την θητεία του στην Αριστοτέλους, να είναι σύμβουλος του Πρωθυπουργού για θέματα υγείας.

Η Στρογγυλή Τράπεζα Διευθυντών Βιοφαρμακευτικών Επιχειρήσεων (BCR) είναι ένα παγκόσμιο φόρουμ πολιτικής, στο οποίο οι διευθύνοντες σύμβουλοι των εταιρειών, που είναι μέλη της IFPMA, συζητούν τις παγκόσμιες προκλήσεις στον τομέα της υγείας και τις πολιτικές δημόσιας υγείας, που επηρεάζουν την βιοϊατρική καινοτομία.

Εκτός από τον Αλμπερτ Μπουρλά της Pfizer, η…αποστολή στην Αθήνα περιλαμβάνει ακόμη εκπροσώπους των εξής εταιριών: BoehringerIngelheim, BMS, Menarini, MSD, Johnson & Johnson, Lundbeck, TEVA, Novo Nordisk, Almirall, Merck Group, Incyte, Sanofi, Gilead, Bayer, Chugai, Eli Lilly, Mitsubishi Tanabe, Biogen, Takeda. Επίσης, Προέδρους και στελέχη των ενώσεων IFPMA, JPMA, EFPIA, PHRMA.