Παρουσία του Υπουργού Υγείας, Αδώνι Γεωργιάδη, και του Υφυπουργού Υγείας, Μάριου Θεμιστοκλέους, θα πραγματοποιηθούν σήμερα τα πρώτα πέντε απογευματινά χειρουργεία σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης.

Το σήμα εκκίνησης δίνεται στις 16.00 σήμερα στο Γενικό Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» με το πρώτο απογευματινό χειρουργείο της χώρας, ενώ στις 17.00 είναι προγραμματισμένη η πρώτη επέμβαση εκτός πρωινού ωραρίου στο ΑΧΕΠΑ.

Η ανταπόκριση των δημόσιων νοσοκομείων στη δυνατότητα των απογευματινών χειρουργείων είναι πολύ ικανοποιητική, σύμφωνα με πηγές από το Υπουργείο Υγείας. Αποτυπώθηκε, άλλωστε, στη μεγάλη τηλεδιάσκεψη που είχαν την Παρασκευή η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας με τους διοικητές όλων των νοσηλευτικών ιδρυμάτων. Εκτός απογευματινών χειρουργείων θα μείνουν, όπως όλα δείχνουν, 5-6 μικρά νοσηλευτικά ιδρύματα.

Σήμερα, αναμένεται να πραγματοποιηθούν στο «Παπαγεωργίου» τέσσερα χειρουργεία, τα δύο ορθοπεδικά και τα δύο για αντιμετώπιση βουβωνοκήλης. Με βάση την κατάταξη που έχει ορίσει το Υπουργείο Υγείας, η αντιμετώπιση βουβωνοκήλης κατατάσσεται στα «μικρής βαρύτητας» χειρουργεία, ενώ τα ορθοπεδικά είναι «βαριές» και συνεπώς πιο ακριβές επεμβάσεις.

Έτοιμα να ξεκινήσουν απογευματινά χειρουργεία μέσα σε αυτή την εβδομάδα είναι, επίσης, τα εξής νοσηλευτικά ιδρύματα: Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας, Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Άγιος Παύλος», «Σωτηρία», Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Γ. Γεννηματάς».

Τα πρώτα απογευματινά χειρουργεία θα πραγματοποιηθούν κανονικά επί πληρωμή, καθώς δεν έχει ακόμη ξεκινήσει το πρόγραμμα των δωρεάν απογευματινών χειρουργείων που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση και χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης. Υπενθυμίζεται ότι αφορά σε περίπου 50.000 δωρεάν επεμβάσεις, πολιτών που περιμένουν επί μήνες για χειρουργείο στο ΕΣΥ. Ωστόσο, μέχρι την ενεργοποίηση του συγκεκριμένου προγράμματος, ύψους 60 εκατ. ευρώ, που απαιτεί το «πράσινο φως» από το Ταμείο Ανάκαμψης, οι επεμβάσεις θα πληρώνονται από τους πολίτες με τα ποσά που έχουν οριστεί.

«Πάνω από 150 νοσοκομεία δήλωσαν ότι οργανώνουν απογευματινά χειρουργεία. Άρα, έχουν το αναγκαίο προσωπικό για να κάνουν απογευματινά χειρουργεία», ανέφερε σε δηλώσεις του μέσα στο Σαββατοκύριακο ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης.

Τα κόστη των επεμβάσεων

Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες θα πληρώνουν από 300 έως 2.000 ευρώ για χειρουργείο το απόγευμα στο ΕΣΥ, με τα κόστη να είναι πολύ χαμηλότερα σε σχέση με τον ιδιωτικό τομέα. Οι χειρουργικές επεμβάσεις χωρίζονται σε έξι κατηγορίες βάσει ιατρικών κριτηρίων και η κοστολόγηση των επεμβάσεων γίνεται σε επίπεδο κατηγορίας.

Ειδικότερα, οι κατηγορίες έχουν ως εξής:

  • Πολύ μικρή επέμβαση: Ο πολίτης θα κληθεί να καταβάλλει 300 ευρώ.
  • Μικρή: Το κόστος για τον πολίτη θα είναι 500 ευρώ.
  • Μεσαία: Το κόστος για τον πολίτη θα είναι 900 ευρώ.
  • Μεγάλη: Το κόστος ανέρχεται σε 1.200 ευρώ.
  • Βαριά: Το κόστος ανέρχεται σε 1.600 ευρώ.
  • Εξαιρετικά βαριά: Το κόστος ανέρχεται σε 2.000 ευρώ.

Σε ό,τι αφορά στις αμοιβές της χειρουργικής ομάδας που θα διενεργεί χειρουργεία εκτός του τακτικού ωραρίου, ο χειρουργός Α’ ή Συντονιστής Διευθυντής θα λαμβάνει από 125 ευρώ για πολύ μικρή επέμβαση έως 1.000 ευρώ για εξαιρετικά βαριά επέμβαση. Ο Διευθυντής ή Αναπληρωτής Καθηγητής θα αμείβεται με 110 ευρώ για πολύ μικρά χειρουργεία έως 900 ευρώ για εξαιρετικά βαριά, ενώ το εύρος για τους επιμελητές και Επίκουρους Καθηγητές κυμαίνεται από 105 ευρώ έως 850 ευρώ. Όσο για τους αναισθησιολόγους, η αμοιβή τους για πολύ μικρή επέμβαση διαμορφώνεται στα 90 ευρώ, για μικρή στα 155 ευρώ, για μεσαία στα 245 ευρώ, για μεγάλη στα 350 ευρώ, για βαριά στα 400 ευρώ και για εξαιρετικά βαριά στα 450 ευρώ. Το παραϊατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό που είναι απαραίτητο για τη λειτουργία των χειρουργείων, πέραν του τακτικού ωραρίου, αμείβεται με 15 ευρώ έκαστος ανά ώρα απασχόλησης μετά το τακτικό ωράριο.