Την Τρίτη είναι η «πρεμιέρα» των απογευματινών χειρουργείων στα δημόσια νοσοκομεία, μια δυνατότητα που άνοιξε η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας με σκοπό να δώσει μια επιπλέον επιλογή στους πολίτες για χειρουργικές επεμβάσεις.

Το νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» στη Θεσσαλονίκη είναι αυτό που θα ανοίξει την αυλαία των χειρουργείων αύριο το απόγευμα. Περισσότερες από μία επεμβάσεις είναι προγραμματισμένες. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ανάμεσα στα χειρουργεία που θα γίνουν στο «Παπαγεωργίου» συμπεριλαμβάνονται ένας άνδρας και μια γυναίκα οι οποίοι θα υποβληθούν σε αφαίρεση βουβωνοκήλης.

Παράλληλα όμως με το «Παπαγεωργίου», έτοιμα είναι ακόμη έξι νοσοκομεία της χώρας, τα οποία θα ξεκινήσουν αυτή την εβδομάδα τα απογευματινά χειρουργεία.

Όπως επιβεβαιώθηκε σε μεγάλη τηλεδιάσκεψη που είχε η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας με τους διοικητές των δημόσιων νοσοκομείων την περασμένη Παρασκευή, τις χειρουργικές τους αίθουσες και εκτός του πρωινού ωραρίου ανοίγουν αυτή την εβδομάδα: «Παπαγεωργίου» στη Θεσσαλονίκη, ΑΧΕΠΑ, Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας, Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Άγιος Παύλος», «Σωτηρία», Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Γ.Γεννηματάς».

Η συντριπτική πλειοψηφία των δημόσιων νοσοκομείων της επικράτειας έχουν δηλώσει την πρόθεσή τους να πραγματοποιούν απογευματινά χειρουργεία. Εκτός θα μείνουν, όπως προκύπτει από τις ίδιες πληροφορίες, περίπου 5-6 μικρά νοσοκομεία που δεν έχουν τις υποδομές και τη δυνατότητα σε προσωπικό.

Τα πρώτα απογευματινά χειρουργεία θα πραγματοποιηθούν κανονικά επί πληρωμή, καθώς δεν έχει ακόμη ξεκινήσει το πρόγραμμα των δωρεάν απογευματινών χειρουργείων που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση και χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης. Υπενθυμίζεται ότι αφορά σε περίπου 50.000 δωρεάν επεμβάσεις, πολιτών που περιμένουν επί μήνες για χειρουργείο στο ΕΣΥ. Ωστόσο, μέχρι την ενεργοποίηση του συγκεκριμένου προγράμματος, ύψους 60 εκατ. ευρώ, που απαιτεί το «πράσινο φως» από το Ταμείο Ανάκαμψης, οι επεμβάσεις θα πληρώνονται από τους πολίτες με τα ποσά που έχουν οριστεί.

«Πάνω από 150 νοσοκομεία δήλωσαν ότι οργανώνουν απογευματινά χειρουργεία. Άρα, έχουν το αναγκαίο προσωπικό για να κάνουν απογευματινά χειρουργεία», ανέφερε σε δηλώσεις του χθες ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης.

Μιλώντας το πρωί της Κυριακής (Σκάι) για το «Παπαγεωργίου» ανέφερε ότι «είναι το νοσοκομείο που έχει τις μεγαλύτερες αναμονές στα τακτικά χειρουργεία. Τα πρώτα τέσσερα χειρουργεία που θα γίνουν την Τρίτη είναι άνθρωποι που έσπευσαν να αξιοποιήσουν τη δυνατότητα των απογευματινών χειρουργείων γιατί αναμένουν να χειρουργηθούν από το 2020». Τόνισε επίσης πως πρόκειται «για τα πρώτα απογευματινά χειρουργεία που γίνονται μετά από 40 χρόνια γιατί για πρώτη φορά τα συζητήσαμε και τα νομοθετήσαμε το 1992».

Παράλληλα ο υπουργός Υγείας υπογράμμισε ότι «η Θεσσαλονίκη είναι η πόλη που έχει τις μεγαλύτερες ελλείψεις αναισθησιολόγων στη χώρα», ενώ υποστήριξε ότι «είναι καταπληκτική είναι η συμμετοχή στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λάρισας, όπου το 100% του προσωπικού δήλωσαν ότι θα συμμετέχουν στα απογευματινά χειρουργεία».