Στην αναδιαμόρφωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, σύμφωνα με όσα έχει εξαγγείλει από την αρχή που ανέλαβε, προχωρά με ταχύ ρυθμό ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης. Μετά την ενεργοποίηση των απογευματινών χειρουργείων, που κάνουν «πρεμιέρα» την ερχόμενη εβδομάδα, σε τροχιά υλοποίησης μπαίνει και η ρύθμιση που δίνει την ελευθερία στους γιατρούς του ΕΣΥ να έχουν ιδιωτικά ιατρεία.

Πρόκειται για τον περίφημο «νόμο Γκάγκα», σύμφωνα με τον οποίο για πρώτη φορά από την ίδρυση του ΕΣΥ προβλέπεται άρση απαγόρευσης της παράλληλης απασχόλησης των γιατρών των δημόσιων νοσοκομείων. Ο νόμος είχε προκαλέσει σειρά αντιδράσεων από τους νοσοκομειακούς γιατρούς και εργαζόμενους στο ΕΣΥ και η υλοποίησή του έμενε «παγωμένη». Παρ’ όλα αυτά, ο κ. Γεωργιάδης έχει δηλώσει ξεκάθαρα την πρόθεσή του να τον προχωρήσει, καθώς θέλει να δώσει τη δυνατότητα στους γιατρούς να έχουν επιπλέον νόμιμο εισόδημα.

Σύμφωνα με το άρθρο 7 του νομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας «Δράσεις δημόσιας Υγείας – Ρυθμίσεις για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας» που τέθηκε χθες σε δημόσια διαβούλευση (είναι ανοιχτή έως τις 19 Μαρτίου), «οι ιατροί του ΕΣΥ δύνανται να διατηρούν ιδιωτικό ιατρείο, να παρέχουν ιατρικές υπηρεσίες με οποιαδήποτε σχέση, συμπεριλαμβανόμενης και αυτής του συμβούλου ή εμπειρογνώμονος/τεχνικού συμβούλου και για θέματα εκπαίδευσης/επιμόρφωσης/εποπτείας των επαγγελματιών υγείας, οργάνωσης διαλέξεων και επιστημονικών εκδηλώσεων, συγγραφής επιστημονικών άρθρων, ιατρικών ενημερώσεων υγείας για νοσολογικές οντότητες, σε ιδιωτική κλινική ή ιδιωτικό διαγνωστικό ή θεραπευτικό εργαστήριο ή φαρμακευτικές επιχειρήσεις, ή εταιρείες ιατροτεχνολογικών προϊόντων και γενικότερα σε κάθε είδους ιδιωτικές επιχειρήσεις που παρέχουν ή καλύπτουν υπηρεσίες υγείας υπό την προϋπόθεση χορήγησης σε αυτούς σχετικής άδειας».

Οι προϋποθέσεις

Η άδεια για την άσκηση ιδιωτικού έργου χορηγείται με αιτιολογημένη απόφαση του Διοικητή ή του Προέδρου του Νοσοκομείου ή του Διοικητή της αρμόδιας Υγειονομικής Περιφέρειας όταν πρόκειται για Κέντρο Υγείας και κάθε διασυνδεόμενη με αυτό Μονάδα Υγείας, κατόπιν αίτησης του ενδιαφερόμενου ιατρού. Οι αιτήσεις υποβάλλονται το δεύτερο δεκαπενθήμερο του μηνός Δεκεμβρίου και το δεύτερο δεκαπενθήμερο του μηνός Μαΐου και αφορούν, αντιστοίχως, στο πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους και στο δεύτερο εξάμηνο αυτού.

Προκειμένου να έχουν τη δυνατότητα λειτουργίας ιδιωτικού ιατρείου ή άσκησης γενικότερα ιδιωτικού έργου, υπάρχουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Όπως αναφέρεται στο νομοσχέδιο, καταρχάς δεν πρέπει να ασκείται κλινικό έργο σε ασθενείς που εξετάστηκαν στα τακτικά ιατρεία του Νοσοκομείου, Κέντρου Υγείας και κάθε διασυνδεόμενης με αυτό Μονάδας Υγείας από τον ίδιο ιατρό ή σε όσους ασθενείς βρίσκονται στην ενιαία λίστα χειρουργείου. Οι γιατροί, δηλαδή, να μη «μεταφέρουν» τους ασθενείς τους από το ΕΣΥ και να τους βλέπουν ιδιωτικά.

Επιπλέον, προϋπόθεση είναι να μη διαταράσσεται, διαφοροποιείται ή παραβιάζεται η εύρυθμη ολοήμερη, πέραν του τακτικού ωραρίου, λειτουργία του Νοσοκομείου ή της αντίστοιχης λειτουργίας του Κέντρου Υγείας (συμπεριλαμβανομένων των εφημεριών), ο αριθμός των ανά κλινική χειρουργικών επεμβάσεων, ο αριθμός των ιατρικών επισκέψεων, των διαγνωστικών και επεμβατικών πράξεων και των παρακλινικών εξετάσεων. Ειδικότερα, λαμβάνονται υπόψη: α) για τους ιατρούς του παθολογικού τομέα, ο αριθμός των τακτικών ιατρείων που έχουν διενεργηθεί από το σύνολο των υπηρετούντων ιατρών της κλινικής/κέντρου υγείας, β) για τους ιατρούς του χειρουργικού τομέα, ο αριθμός και η βαρύτητα των χειρουργικών πράξεων στο σύνολο των ιατρών της κλινικής και γ) για τους ιατρούς του εργαστηριακού τομέα, το σύνολο των πράξεων του τμήματος.

Ο Διοικητής ή ο Πρόεδρος του Νοσοκομείου και ο Διοικητής της αρμόδιας Υγειονομικής Περιφέρειας, όταν πρόκειται για Κέντρο Υγείας και κάθε διασυνδεόμενη με αυτό Μονάδα Υγείας, υποχρεούνται: i) στην τήρηση αρχείου των αιτήσεων για την παροχή άδειας και ii) στην παρακολούθηση των δεικτών παραγωγικότητάς των ιατρών. Σε περίπτωση αδικαιολόγητης μείωσης της παραγωγικότητας, η άδεια εκτέλεσης ιδιωτικού έργου αίρεται με αιτιολογημένη απόφαση του αρμοδίου οργάνου.

Οι ποινές για τους παραβάτες

Η παράβαση των όρων και προϋποθέσεων της παραπάνω διαδικασίας συνεπάγεται την επιβολή ποινών για όποιους γιατρούς δεν την ακολουθούν. Συγκεκριμένα, για τους παραβάτες προβλέπεται άμεση ανάκληση της άδειας απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα της ιατρικής με αιτιολογημένη απόφαση του Διοικητή ή του Προέδρου του νοσοκομείου, άμεση ανάκληση της άδειας λειτουργίας ιδιωτικού ιατρείου και άμεση καταγγελία της σύμβασης παροχής ιατρικών υπηρεσιών από τον συμβαλλόμενο πάροχο αζημίως.

Σύμφωνα με όσα προβλέπονται στη σχετική ρύθμιση, η παράβαση των όρων και προϋποθέσεων της άνω διαδικασίας, συνεπάγεται την απαγόρευση υποβολής νέας αίτησης για χρονικό διάστημα έξι μηνών. Σε περίπτωση πρώτης υποτροπής, η χρονική διάρκεια της απαγόρευσης εκτείνεται σε δύο έτη και σε περίπτωση δεύτερης υποτροπής, επέρχεται οριστική απώλεια του δικαιώματος. Η κύρωση της απαγόρευσης υποβολής νέας αίτησης επιβάλλεται με απόφαση του Διοικητή της Υγειονομικής Περιφέρειας μετά από εισήγηση του Διοικητικού Συμβουλίου του νοσοκομείου και μετά από έγγραφη κλήση του ιατρού να υποβάλει τις αντιρρήσεις του μέσα σε δέκα ημέρες από την κοινοποίηση σε αυτόν της κλήσης.

Εμβόλια Covid στα φαρμακεία, επιβαρύνσεις για διαγνωστικές εξετάσεις από 1η Απριλίου

Στο ίδιο νομοσχέδιο, με το άρθρο 24 θεσμοθετείται χρέωση 1 ευρώ και 3 ευρώ στους πολίτες για διενεργούμενες εξετάσεις που πραγματοποιούνται σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και κλινικοεργαστηριακούς γιατρούς. Ήταν ένα αίτημα των εκπροσώπων των διαγνωστικών κέντρων ώστε να πάρουν μια «ανάσα» από το υπέρογκο clawback που έχει φέρει πολλά εργαστήρια σε δυσχερή θέση.

Σύμφωνα με όσα προβλέπονται, κατ’ αναλογία της χρέωσης του ασθενούς με ένα ευρώ στα φαρμακεία για την εκτέλεση συνταγών, οι δικαιούχοι περίθαλψης του ΕΟΠΥΥ θα καταβάλλουν από την 1η Απριλίου στα συμβεβλημένα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και στους κλινικοεργαστηριακούς ιατρούς 1 ευρώ ανά παραπεμπτικό για την εκτέλεση διαγνωστικών εξετάσεων βιολογικών υλικών και 3 ευρώ ανά παραπεμπτικό για την εκτέλεση απεικονιστικών ελέγχων.

Επιπλέον, με το άρθρο 48 προωθείται ο εμβολιασμός έναντι της Covid-19 στα ιδιωτικά φαρμακεία, στο πλαίσιο της λειτουργίας τους ως Μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Ο πιστοποιημένος αδειούχος φαρμακοποιός μπορεί να διενεργεί στο χώρο του φαρμακείου εποχικό εμβολιασμό και χορήγηση αντιτετανικού ορού στους πολίτες, αλλά και «να προβαίνει στη διενέργεια του συνόλου των εμβολίων σε ενηλίκους που αναφέρονται στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών Ενηλίκων, καθώς και στη διενέργεια του εμβολίου κατά του κορωνοϊού SARS – CoV – 2, το οποίο συνταγογραφείται από ιατρούς».

Η διάταξη προβλέπει πως για κάθε διενεργούμενο στο φαρμακείο εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού, ανεξαρτήτως τύπου εμβολίου, καθορίζεται αποζημίωση του αδειούχου φαρμακοποιού με ποσό 5 ευρώ, πλέον του αναλογούντος ΦΠΑ. Από τη δυνατότητα εμβολιασμού στα φαρμακεία εξαιρούνται ανοσοκατασταλμένοι ασθενείς για τα εμβόλια ζώντων εξασθενημένων ιών και έγκυες γυναίκες για όλα τα εμβόλια πλην του εμβολίου της γρίπης.