Το 2013, η 28χρονη Ειρήνη Κόκα διαγνώστηκε με αιματολογικό καρκίνο και κλήθηκε να δώσει μια μεγάλη μάχη για τη ζωή της, έχοντας στο πλευρό της τους γιατρούς του νοσοκομείου «Λαϊκό» και την οικογένειά της. Η ίδια ήταν πολύ δυνατή, όπως παραδέχεται σήμερα, έτοιμη και αποφασισμένη να παλέψει όσο και όπως χρειαστεί. Το γεγονός ότι δεν ήταν η πρώτη φορά που έδινε αυτή τη μάχη, έμοιαζε να έχει κλονίσει τους άλλους, αλλά όχι εκείνη. Μόλις προ πέντε χρόνων, το 2018, η νεαρή γυναίκα είχε αντιμετωπίσει επιτυχώς το λέμφωμα Hodgkins. Παρ’ όλη τη σκληρή διαδικασία που περιλάμβανε η θεραπεία της, η Ειρήνη δεν είχε απομακρυνθεί από τον στόχο της και το όνειρό της, να αποκτήσει μια ωραία οικογένεια και πολλά παιδιά με τον σύντροφό της.

Σήμερα, η 39χρονη γυναίκα διανύει τον 6ο μήνα της εγκυμοσύνης της, δηλώνει απέραντα ευτυχισμένη και γεμάτη προσμονή να κρατήσει τον γιο της στα χέρια της και στέλνει το πιο ηχηρό μήνυμα σε όσες και όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα αναπαραγωγικής υγείας.

kola2

«Η ελπίδα γεννιέται συνέχεια. Ζητώ από όλους και όλες να μην εγκαταλείπουν τα όνειρά τους και την πίστη τους ότι μπορούν να τα καταφέρουν» λέει μιλώντας στο protothema.gr, στο πλαίσιο εκδήλωσης που διοργανώθηκε την Τρίτη από το Κέντρο ΓΕΝΕΣΙΣ ΑΘΗΝΩΝ ενόψει του Πανελλήνιου Συνεδρίου Αναπαραγωγικής Ιατρικής με θέμα «Καινοτόμες Προσεγγίσεις», που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα το διαστημα 8–10 Μαρτίου 2024.

Η κυρία Κόκα θα έχει την τιμητική της στο συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής, καθώς αποτελεί μοναδικό περιστατικό για τα ελληνικά δεδομένα. Είναι η πρώτη Ελληνιδα που περιμένει παιδί μετά από κρυοσυντήρηση και μεταμόσχευση ωοθηκικού ιστού.

«Το 2013 που η Ειρήνη επανεμφάνισε τον αιματολογικό καρκίνο, και στην επερχόμενη πάλη, που θα έδινε για τη ζωή της με θεραπευτικά πρωτόκολλα χημειοθεραπείας και ακτινοθεραπείας, προνόησε να καταψύξει ωοθηκικό ιστό διότι δεν προλάβαινε να καταψύξει ωάρια, προκειμένου να προασπίσει και να διατηρήσει τη γονιμότητά της για αργότερα. Και όπως έχει μοιραστεί μαζί μας όλα αυτά τα χρόνια, ακόμη και στα πολύτιμα λεπτά που υπέστη ανακοπή κατά τη διάρκεια της θεραπείας, και ενώ οι γιατροί προσπαθούσαν να την επαναφέρουν στη ζωή, η σκέψη της ήταν στο παιδί που ήθελε να αποκτήσει. Το 2021 και μετά την αποθεραπεία της, επέστρεψε για μεταμόσχευση του κρυοσυντηρημένου φλοιού των ωοθηκών της στις μη λειτουργικές τότε ωοθήκες της, ώστε να επαναφέρει τη γονιμότητά της» περιέγραψε την πορεία του με την Ειρήνη ο μαιευτήρας-γυναικολόγος, επικεφαλής της ΓΕΝΕΣΙΣ ΑΘΗΝΩΝ, Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής, κ. Κωνσταντίνος Πάντος.

Η πρωτοποριακή επέμβαση πραγματοποιήθηκε στο ΓΕΝΕΣΙΣ ΑΘΗΝΩΝ από τους εξειδικευμένους γιατρούς και εμβρυολόγους της κλινικής, μαζί με την τιμητική και ουσιαστική παρουσία ομάδας εξειδικευμένων ιατρών από την Νορβηγία, με επικεφαλής τον Καθηγητή και Διευθυντή του Τμήματος Αναπαραγωγικής Ιατρικής στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Όσλο, κ. Peter Fedorcsak και την Ελληνίδα Κλινική Εμβρυολόγο, Διευθύντρια του εκεί Εργαστηρίου Εξωσωματική Γονιμοποίησης Μαρία Μπίμπα.

Μετά τη μεταμόσχευση ωοθηκικού ιστού, η κυρία Κόκα περίμενε να επαναλειτουργήσουν οι ωοθήκες της για τουλαχιστον δύο χρόνια, και ξεκίνησε τη διαδικασία συλλογής των ωαρίων της. «Υπομονετικά άρχισε να συλλέγει ένα-ένα τα ωάρια της, να γίνεται γονιμοποίηση με το σπέρμα του συζύγου της και να προχωράμε σε κατάψυξη. Τον περασμένο Οκτώβριο προχώρησε σε εμβρυομεταφορά δύο εμβρύων στο στάδιο της βλαστοκύστης, στις 5 Οκτωβρίου και πλέον διανύει την 24η εβδομάδα της κύησης» ανέφερε συγκινημένος ο κ. Πάντος, τόσο για τον προσωπικό αγώνα της Ειρήνης όσο και για την ελληνική επιστημονική πρωτιά στην Ιατρική της Αναπαραγωγής που φέρει την υπογραφή του.

«Οι εξελίξεις στην Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή για τα 36 χρόνια που ασχολούμαι, ποτέ δεν έπαψαν να με εκπλήσσουν. Νέες εφαρμογές, νέες τεχνικές που και εγώ ο ίδιος ποτέ δεν θα μπορούσα να φανταστώ όταν επέστρεψα από Αυστραλία το 1990, διαδικασίες και καινοτομίες όπως η αναζωογόνηση ωοθηκών, που ξεκίνησαν από εμάς στην Ελλάδα, όλες με σκοπό να φέρουν το πολυπόθητο παιδί και το χαμόγελο στα ζευγάρια που το αναζητούν. Ζευγάρια που έρχονται από μακρινές χώρες: ΗΠΑ, Αυστραλία, Κίνα, Αφρική, Ευρώπη αναζητώντας τη λύση στο πρόβλημα τους. Γυναίκες που δεν το έβαλαν κάτω να αποκτήσουν παιδιά έστω και σε προχωρημένη ηλικία. Νέες γυναίκες που καταψύχουν τα ωάρια τους προκειμένου να διαφυλάξουν την γονιμότητα τους για μετά τις μακροχρόνιες σπουδές τους. Γιαγιάδες που με αγάπη και αφοσίωση συνέβαλαν καίρια στην ολοκλήρωση της οικογένειας των παιδιών τους γεννώντας τα εγγονάκια τους. Πολυσυζητημένες ιστορίες γυναικών που μέσα από την δικιά τους προσπάθεια ενέπνευσαν άλλα ζευγάρια να μην εγκαταλείψουν τις προσπάθειες. Γυναίκες που πρώτα πάλεψαν για την ζωή τους με τον θάνατο και στη συνέχεια πάλεψαν για να φέρουν στη ζωή το παιδί τους. Αυτές είναι οι ιστορίες μας, αυτά είναι τα επιτεύγματα μας» ανέφερε ο κ. Πάντος, συμπληρώνοντας πως «αυτές οι επιτυχίες λειτουργούν ως πόλος έλξης γυναικών από όλο τον κόσμο, ανοίγοντας διάπλατα το δρόμο για την επιπλέον αναγνώριση της Ελλάδας ως hub τεχνογνωσίας και προορισμό για τον παγκόσμιο πολίτη σε Ιατρικές υπηρεσίες».

Σημειωτέον, έχουν γεννηθεί 210 παιδιά στον κόσμο από το 2004 μετά από μεταμόσχευση ωοθηκικού ιστού, τόσο από φυσική σύλληψη όσο και μετά από IVF. Έχουν αναφερθεί εγκυμοσύνες σε χώρες της Ευρώπης όπως Βέλγιο, Δανία, Ολλανδία, Αγγλία, Γαλλία, Γερμανία, Νορβηγία, Ισπανία, Ιταλία και κάποιες ελάχιστες στις ΗΠΑ. Στην Κίνα πραγματοποιήθηκε η 1 η γέννηση παιδιού με αυτόν τον τρόπο το 2021.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν επίσης ο Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής Ομότιμος Καθηγητής Ιατρικής ΕΚΠΑ, κ. Μιχαήλ Κουτσιλιέρης, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας, κ. Γιώργος Πατούλης, ο  καθηγητής της Ιατρικής Σχολής Λάρισας, κ. Νταφόπουλος και ο Διευθυντής του Τμήματος Αναπαραγωγικής Ιατρικής του Oslo University Hospital Professor Peter Zoltan Fedorcsak.