Δημιουργία Πανεπιστημιακών Κέντρων Υγείας και ενίσχυση του θεσμού του Προσωπικού Γιατρού ανακοινώνουν σήμερα ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης και η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, σε Συνέντευξη Τύπου που είναι προγραμματισμένη για τις 12 το μεσημέρι. Οι αλλαγές που προωθούνται έχουν ως σκοπό την αναβάθμιση ενός καίριου τομέα της υγειονομικής περίθαλψης στη χώρα μας, πλην όμως παραμελημένου, αυτού της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του Υπουργείου Υγείας, ιδρύονται Πανεπιστημιακά Κέντρα Υγείας – πιθανότατα επτά στον αριθμό – εντός του 2024 που θα είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με τις Πανεπιστημιακές Σχολές. Σκοπός αυτής της αναβάθμισης των Κέντρων Υγείας είναι αφενός η παροχή ποιοτικότερων υπηρεσιών υγείας και αφετέρου η δημιουργία κόμβων εκπαίδευσης. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι γιατροί που υπηρετούν στα Κέντρα Υγείας σήμερα εκπαιδεύονται στα νοσοκομεία.

Η αποσυμφόρηση των νοσοκομείων από περιστατικά που μπορούν να αντιμετωπιστούν σε πρωτοβάθμιο επίπεδο είναι ένα «στοίχημα» για τη χώρα μας που δυστυχώς εδώ και δεκαετίες δεν έχει κερδηθεί. Αρκεί κανείς να αναλογιστεί πως στα μεγάλα νοσοκομεία ανά την Ελλάδα προσέρχονται σε ένα 24ωρο περισσότεροι από 1.000 ασθενείς, γεγονός που προκαλεί ασφυξία. Όπως έχει εκτιμηθεί, το 25 – 45% των περιστατικών που προσέρχονται στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν από πρωτοβάθμιες υπηρεσίες υγείας.

Η μεταρρύθμιση των Πανεπιστημιακών Κέντρων Υγείας είναι στις προτεραιότητες της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας για το 2024. Τουλάχιστον 30 καθηγητές Ιατρικής θα ενταχθούν στο δυναμικό των νέων Κέντρων Υγείας, αποτελώντας πυλώνες φροντίδας των ασθενών στην κοινότητα και εκπαίδευσης των νέων γιατρών. Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με τις Ιατρικές Σχολές, χαρτογραφώντας τις ανάγκες των δομών αυτών σε ειδικότητες αιχμής. Στόχος είναι το κάθε Πανεπιστημιακό Κέντρο Υγείας να στελεχωθεί με τέσσερα μέλη ΔΕΠ, κατάλληλων ειδικοτήτων, ενώ στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη θα είναι πέντε.

Ο Προσωπικός Γιατρός

Παράλληλα, τροποποιείται ο θεσμός του Προσωπικού Γιατρού, με σκοπό τη συμμετοχή σε αυτόν περισσότερων γιατρών και κατ’ επέκταση την κάλυψη όλου του ελληνικού πληθυσμού που σήμερα δεν έχει καταστεί δυνατό.

Ο σχεδιασμός για τον Προσωπικό Γιατρό έχει ανακοινωθεί πριν κάποιους μήνες από την κυρία Αγαπηδάκη. Μένει να φανούν τυχόν αλλαγές που θα ανακοινωθούν σήμερα ή ενδεχομένως μεγαλύτερα κίνητρα προς τους γιατρούς.

Σύμφωνα, πάντως, με όσα είναι ήδη γνωστά, καταρχάς μετασχηματίζεται η υπηρεσία υπαίθρου. Το λεγόμενο «αγροτικό», που κατά κοινή παραδοχή έχει πολλά δομικά προβλήματα και πρέπει να αλλάξει. Το νέο μοντέλο είναι Προσωπικοί Γιατροί υποχρεωτικής θητείας. Επομένως, οι απόφοιτοι θα υπηρετούν στα Περιφερειακά Ιατρεία ως Προσωπικοί Γιατροί. Σήμερα, υπηρετούν 1.261 γιατροί στα ιατρεία υπαίθρου και εντός των επόμενων μηνών θα ανοίξουν επιπλέον 1.270 θέσεις. Πολλές εξ αυτών θα είναι στα αστικά κέντρα, για παράδειγμα την Αττική και τη Θεσσαλονίκη, όπου απόφοιτοι των Σχολών θα τοποθετούνται με υποχρεωτική θητεία ως Προσωπικοί Γιατροί.

Μετά το πέρας του πρώτου έτους που θα είναι Προσωπικοί Γιατροί, οι νέοι γιατροί, εάν επιλέξουν τις ειδικότητες της παθολογίας ή της γενικής ιατρικής θα λαμβάνουν ετήσια αποζημίωση 46.000 ευρώ μεικτά και 30.000 ευρώ καθαρά. Με αυτό το σύστημα, εκτιμάται ότι μέσα στην τρέχουσα χρονιά θα προστεθούν στο σύστημα 2.500 νέοι Προσωπικοί Γιατροί.

Η χώρα μας δυστυχώς δε διαθέτει αρκετούς παθολόγους και γενικούς γιατρούς και είναι η τελευταία χώρα στην οποία επιλέγουν να εργαστούν οι συγκεκριμένες ειδικότητες. Σύμφωνα με τα στοιχεία, μόνο το 6% των αποφοίτων ιατρικών σχολών στην Ελλάδα επιλέγουν παθολογία ή γενική ιατρική, ενώ ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 26%. Με τις προωθούμενες παρεμβάσεις το απαισιόδοξο σενάριο είναι να αυξηθεί το 6% μόλις στο 10%. Το ρεαλιστικό είναι να φτάσει η Ελλάδα τον ευρωπαϊκό μέσο όσο και το αισιόδοξο να ανέβει στο 35%.

Μία ακόμη παρέμβαση του Υπουργείου Υγείας είναι το πιλοτικό πρόγραμμα επαναπατρισμού παθολόγων και γενικών γιατρών από Κύπρο και Βρετανία. Οι γιατροί που θα επιλέξουν να γυρίσουν στην Ελλάδα θα έχουν μειωμένη φορολόγηση και θα λαμβάνουν αμοιβή περίπου 100.000 – 150.000 ευρώ το χρόνο. Πέρα από τα οικονομικά κίνητρα, θα υπάρχει το κίνητρο της καριέρας. Στο σημείο αυτό ακριβώς «κουμπώνουν» τα Πανεπιστημιακά Κέντρα Υγείας, όπου θα προσφέρεται η δυνατότητα στους νέους γιατρούς να εκπαιδευτούν σε ένα περιβάλλον που δεν υπήρχε έως σήμερα.